Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Відображення інформації про розрахунки з дебіторами у регістрах бухгалтерського обліку



Проста форма бухгалтерського обліку. Інформація про поточну дебіторську заборгованість на підставі первинних документів відображується у Журналі обліку господарських операцій.

Спрощена форма бухгалтерського обліку. Систематизація господарських операцій по розрахункам з покупцями і замовниками, з підзвітними особами, різними дебіторами і резерву сумнівних боргів здійснюється у Відомості 3-м.

Щодо дебіторської заборгованості у розділі І Відомості 3-м відображаються обороти за дебетом і кредитом рахунку 37 «Розрахунки з різними дебіторами».

У розділі І Відомості 3-м записи групуються за зазначеними у ньому рахунками шляхом вписування перед початком записів у графі 3 коду і назви відповідного рахунку бухгалтерського обліку, щодо якого далі здійснюються записи. Для заповнення граф 7 і 8 використовуються дані відомостей 1-м, 3-м, 4-м і 5-м.

Записи здійснюються протягом місяця на підставі прийнятих до обліку первинних документів за господарськими операціями, щодо яких кореспондуються зазначені у Відомості рахунки бухгалтерського обліку. Якщо первинні документи прикладені до інших регістрів як такі, що використані для записів в цих регістрах (наприклад, документи з погашення дебіторської заборгованості для ведення записів у Відомості 1–м), то відповідні суми господарських операцій заносяться до Відомості 3–м за даними відповідного регістру і використаних для ведення записів у ньому первинних документів.

Для обліку одержаних векселів, розрахунків з покупцями і замовниками, з підзвітними особами, з іншими дебіторами у графі 3 розділу І зазначається назва (прізвище) дебітора.

При відображенні розрахунків з дебіторами у Відомості відводиться необхідна кількість рядків для впорядкованих записів щодо розрахунків за кожним дебітором з продовженням записів на вкладних аркушах. Сальдо на кінець місяця визначається за кожним дебітором розгорнуто і переноситься у графу 5 (з графи 21) розділу І Відомості 3-м на наступний місяць.

Форма бухгалтерського обліку для суб’єктів малого підприємництва – юридичних осіб, які мають право ведення спрощеного обліку доходів і витрат. Для відображення інформації про операції щодо поточної дебіторської заборгованості, зокрема щодо заборгованості покупців або замовників за реалізовані продукцію, товари, роботи або послуги (включаючи заборгованість, забезпечену векселями) та інших дебіторів призначені графи 12 і 13 Журналу 1-мс.

У графі 12 наводяться суми за господарськими операціями, внаслідок яких збільшується заборгованість засновників з формування статутного капіталу, дебіторська заборгованість, за якою не передбачено визнання доходів, видані аванси, а також до цієї графи переноситься підсумок непогашеної дебіторської заборгованості протягом звітного періоду з Журналу 3-мс.

У графі 13 відображаються суми за операціями погашення поточної дебіторської заборгованості (крім погашення поточної дебіторської заборгованості протягом звітного періоду, за якою одночасно було визнано доходи та інформація про яку відображена у Журналі 3-мс).

Залишок на кінець звітного періоду за графою 12 визначається у такому порядку: сума залишку на початок періоду збільшується на суму обороту за період за графою 12 і зменшується на суму обороту за період за графою 13.

Залишок на кінець періоду за графою 12 переноситься у рядок 1155 «Поточна дебіторська заборгованість» графи 4 Балансу (форма № 1-мс).

Контрольні питання для перевірки знань

1. Вкажіть види запасів, що встановлені П(С)БО 9 «Запаси».

2. Розкрийте порядок оцінки запасів на етапі їх надходження.

3. Опишіть порядок оцінки запасів на етапі їх вибуття.

4. Опишіть порядок оцінки запасів на дату балансу.

5. Вкажіть порядок документального оформлення операцій надходження запасів.

6. Вкажіть порядок документального оформлення операцій вибуття запасів.

7. Зазначте рахунки обліку запасів, передбачені загальним планом рахунків бухгалтерського обліку.

8. Дайте характеристику рахункам обліку запасів, передбачених спрощеним планом рахунків бухгалтерського обліку.

9. У яких регістрах здійснюється облік запасів за спрощеною формою бухгалтерського обліку.

10. У яких регістрах здійснюється облік запасів у суб’єктів малого підприємництва – юридичних осіб, які мають право ведення спрощеного обліку доходів і витрат.

11. Розкрийте порядок документування операцій з руху грошових коштів у касі.

12. Як на підприємстві організується аналітичний облік грошових коштів у касі?

13. Зазначте рахунки обліку грошових коштів, передбачені загальним та спрощеним планом рахунків бухгалтерського обліку.

14. Опишіть порядок інвентаризації грошових коштів і документів у касі підприємства.

15. Які види банківських рахунків може відкривати підприємство?

16. Розкрийте порядок відкриття поточного рахунка підприємства.

17. Опишіть порядок документального оформлення операцій з руху грошових коштів на поточному рахунку.

18. Дайте визначення дебіторської заборгованості.

19. Які рахунки використовуються для обліку розрахунків з дебіторами згідно з загальним та спрощеним планом рахунків?

20. Дайте характеристику дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги та вкажіть на особливості її відображення у фінансовій звітності.

21. Поясніть, що таке резерв сумнівних боргів та чому його необхідно створювати?

22. Чи необхідно створювати резерв сумнівних боргів малим підприємствам, що ведуть облік за спрощеною системою обліку?

23. Які методи застосовуються для розрахунку резерву сумнівних боргів? У чому їх сутність?

24. У яких регістрах здійснюється облік дебіторської заборгованості за спрощеною формою бухгалтерського обліку.

25. У яких регістрах здійснюється облік запасів у суб’єктів малого підприємництва – юридичних осіб, які мають право ведення спрощеного обліку доходів і витрат.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 765 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...