Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок прямого розрахунку потреби в оборотних коштах



1. Сутність, склад і структура оборотних коштів, основи їх організації.

       
   
Оборотні кошти – це грошові ресурси, які вкладені до оборотних виробничих фондів і фондів обігу для забезпечення безперервного виробництва і реалізації виготовленої продукції.  
 
 


Принципи побудови системи організації оборотних коштів

1. Самостійність підприємств в управлінні оборотними коштами.

2. Оптимізація розміщення оборотних коштів по окремих елементах

і підрозділах (для забезпечення безперервності і ритмічності)

3. Використання розрахункових нормативів з урахуванням потреб господарювання: обсягів виробництва, цін на сировину і матеріали, постачальників і споживачів, форм розрахунків

4. Раціоналізація системи фінансування оборотних коштів

5. Контроль за раціональним розміщенням і використанням оборотних коштів (швидкість оборотності)

Структура оборотних коштів – співвідношення окремих елементів оборотних виробничих фондів і фондів обігу. Вона показує частку кожного елементу в загальній сумі оборотних коштів.

Склад оборотних коштів – сукупність елементів, що утворюють оборотні виробничі фонди і фонди обігу, тобто їх розміщення по окремих елементах.

СКЛАД ОБОРОТНИХ КОШТІВ ПІДПРИЄМСТВА

       
   
ОБОРОТНІ КОШТИ  
 
 


Класифікація оборотних коштів

ОБОРОТНІ КОШТИ

               
       
 
 
 

Складові системи оборотних виробничих фондів

ОБОРОТНІ ВИРОБНИЧІ ФОНДИ

       
   
 


Кругообіг оборотних коштів


2. Необхідність та сутність нормування оборотних коштів.

Нормування – це економічно обґрунтований розрахунок потреби у фінансових ресурсах, необхідних підприємству для створення мінімальних запасів товарно – матеріальних цінностей.

Основним завданням нормування є розробка на кожному підприємстві економічно обґрунтованих норм і нормативів власних оборотних коштів, що забезпечують прискорення їх оборотності й найбільш ефективне використання матеріальних і фінансових ресурсів.

Норма – це обчислювальна у встановленому порядку з кожного виду оборотних активів

відносна або мінімальна їх величина, необхідна для розрахунку нормативу. З окремих видів оборотних активів вона розраховується в абсолютних величинах (гривнях, копійках), з інших – у відносних величинах (днях, відсотках).

Норматив – це мінімальний розмір власних оборотних активів у грошовому виразі, необхідний підприємству для забезпечення нормального, безперебійного процесу виробництва, реалізації продукції й розрахунків.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 167 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...