Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки до практичних занять



МІНІСТЕРСТВО ТРАНСПОРТУ ТА ЗВ’ЯЗКУ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІКО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТРАНСПОРТУ

Кафедра „Економіка підприємств транспорту”

Гурнак В.М., Творонович В.І., Андрієнко М.М.

ЕКОНОМІКА ТА ОРГАНІЗАЦІЯ

МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОГО ПОСТАЧАННЯ

Методичні вказівки щодо виконання контрольної роботи,

проведення практичних занять та самостійного опрацювання

дисципліни для студентів спеціальності

6.050100 «Економіка підприємства»

денної та заочної форм навчання

Київ - 2009


УДК 338.45

Гурнак В.М., Творонович В.І., Андрієнко М.М.

Економіка та організація матеріально-технічного постачання: Методичні вказівки щодо виконання контрольної роботи, проведення практичних занять та самостійного опрацювання дисципліни для студентів спеціальності 6.050100 «Економіка підприємства» денної та заочної форм навчання – К.: ДЕТУТ.: 2009. – 71 с.

У методичних вказівках представлені вказівки щодо проведення практичних занять та розв’язання задач, тематика рефератів, тестові завдання, задачі для самостійного розвязку, рекомендована література, зразок титульного аркуша та вихідні для виконання контрольної роботи.

Розглянуто на засіданні кафедри «Економіка підприємства» 18 березня 2009 р., протокол № 19 та на методичній комісії факультету економіки і менеджменту, протокол № від 31 березня 2009 р.

Укладачі: д.е.н., проф. Гурнак В.М.,

к. е. н., доц. Творонович В.І.,

ст. викладач Андрієнко М.М.

Рецензенти: д.е.н. проф. Пасічник В. І.

к.е.н. доц. Григорак М. Ю.


ЗМІСТ

  Вступ  
1. Методичні вказівки до практичних занять  
1.1. Плани проведення практичних занять  
2. Завдання для самостійного вивчення курсу і методичні вказівки щодо виконання та оформлення самостійної роботи  
2.1. Загальні відомості  
2.2. Завдання на самостійну роботу  
2.3. Тематика теоретичних індивідуальних завдань  
2.4. Тематика теоретичних питань до контрольної роботи  
3. Розрахункові завдання  
3.1 Методичні вказівки до розв’язання задач  
3.2 Завдання контрольної роботи  
3.3 Основні тестові завдання  
4. Підсумковий контроль знань  
4.1. Контрольні заходи  
4.2. Критерії атестаційної оцінки  
5. Список рекомендованої літератури  
5.1. Основна література  
5.2. Додаткова література  
5.3. Періодичні видання  
  Додаток  

ВСТУП

Матеріально-технічне постачання посідає важливе місце в процесі підготовки і прийняття господарських рішень в галузі транспорту, є невід’ємною частиною системи управління економічною діяльністю транспортних підприємств, забезпечує науковість і обґрунтованість планування організаційно-економічних процесів залізниць та їх структурних підрозділів.

Тому вивчення курсу „Економіка та організації матеріально-технічного постачання” є важливою частиною підготовки фахівців галузі, сприяє всебічному розвитку та поглибленню економічного мислення майбутніх економістів. Ця дисципліна вивчає галузь з точки зору відносин, що виникають у процесі транспортного виробництва, досліджує прояви об’єктивних законів, а також закономірності функціонування залізничного транспорту як сфери матеріального виробництва. Опанування теоретичними знаннями та навичками при вивченні дисципліни дозволить спеціалістам на виробництві грамотно вирішувати комплекс організаційно-економічних, технологічних завдань, вивчати і використовувати нові методи постачання на залізницях України. В цьому розумінні важливого значення набуває методичне забезпечення самостійного вивчення курсу. Методичні вказівки щодо вивчення дисципліни складаються з варіантів контрольної роботи з подальшим розкриттям змісту самостійного опрацювання, характеру і порядку представлення результатів індивідуальної роботи, деталізовано питання практичних занять, критерії атестаційної оцінки, перелік рекомендованої літератури.

За кожною темою студентам пропонуються конкретні питання з посиланням на декілька літературних джерел та виконанням практичних завдань. Для кращого засвоєння матеріалу та вивчення теоретичних і практичних питань у самостійному режимі без залучення додаткових видань до кожної задачі розрахункової частини подано методичні рекомендації щодо здійснення розрахунків та узагальнення результатів. Для забезпечення самостійного вирішення розрахункових завдань по більшості задач пророблено декілька варіантів вихідних даних. Індивідуальний підхід провадиться за рахунок наведення по кожній темі декількох рефератів, що забезпечує не тільки загальне але й поглиблене ознайомлення з дисципліною.

За підсумками вивчення курсу студент повинен засвоїти закономірності і тенденції матеріального постачання транспорта, опанувати основними знаннями та базовими навичками ведення практичних розрахунків основних показників оцінки постачання підприємств транспорту.

Під час іспиту студент повинен показати знання про основні поняття матеріального постачання, вміти охарактеризувати особливості основних логістичних систем та оборотних фондів галузі, а також володіти методикою проведення техніко-економічного обґрунтування рішень.

Матеріал навчальної дисципліни базується на знаннях, які студенти отримують по економічних дисциплінах, що вивчаються на попередніх курсах.

Знання, отриманні під час вивчення дисципліни є підґрунтям для опанування дисциплін „Економічне обґрунтування господарських рішень”, „Економічна діагностика”, а також виконання дипломних робіт спеціалістів та випускних робіт магістрів.

Програма курсу орієнтована на ринкові умови господарювання і використання міжнародного досвіду функціонування транспорту.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Плани проведення практичних занять

Плани проведення практичних занять побудовані таким чином.

По кожному з занять надано:

· перелік питань за темою заняття, які пропонуються для обговорення, деякі з них деталізуються за допомогою рефератів, що за бажанням або за призначенням викладача виконуються студентами групи;

· посилання на джерела, що містять відповіді на поставлені запитання та можуть бути використані при виконанні рефератів. Саме ці джерела студент повинен самостійно проробити перед заняттям.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 561 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...