Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Протоколи NetWare



NetWare підтримує такі рівні протоколів в OSI:

· Мережевий (Internetwork Packet eXchange –IPX),

· Транспортний (Sequenced Packet eXchange – SPX),

· Протокол ядра NetWare (Netware Core Protocol – NCP) – NetBIOS

· Прикладний (Routing Information Protocol – RIP).

IPX (Internetwork Packet eXchange – міжмережевий обмін пакетами) - протокол мережевого рівня моделі OSI в стеку протоколів IPX/SPX. Призначений для передачі датаграм. Для передачі даних налаштування з'єднання не потрібно (так само, як для IP і NetBIOS). Забезпечує зв'язок між серверами з мережевої операційної системи NetWare і кінцевими станціями.

Стек протоколів IPX / SPX був розроблений компанією «Novell» для її мережевої ОС NetWare. За основу IPX був узятий протокол IDP з стека протоколів Xerox Network Services.

З кінця 1980-х і до середини 1990-х років мережі на основі IPX були широко поширені через велику популярність мережевих ОС NetWare. Проте надалі з розвитком інтернету і стека TCP/IP оригінальний транспортний протокол SPX від «Novell» не сприяв успіху IPX-мереж. Через стрімке зростання популярності мереж на основі TCP/IP, в даний час протокол IPX має шанси зникнути.

В якості адреси хоста IPX використовує ідентифікатор, утворений з чотирьох байтного номера мережі (що призначається маршрутизаторами) і MAC-адреси мережевого адаптера.

SPX (Sequenced Packet eXchange – послідовний пакетний обмін) - протокол транспортного рівня моделі OSI в стеку протоколів IPX/SPX. Для передачі даних потрібна установка з'єднання. Призначений для послідовного обміну пакетами. Аналог протоколу TCP з стека TCP/IP. Працює поверх протоколу IPX - протоколу мережевого рівня. На рівні протоколу SPX надійність передачі інформації різко зростає. При неправильній передачі пакету виконується його повторна передача.

Протокол SPX використовується для гарантованої доставки пакетів у тій послідовності, в якій вони передавалися передавачем.

NCP (Netware Core Protocol – основний протокол NetWare) являє собою ряд програм для сервера, призначених для виконання запитів прикладних задач, що приходять, наприклад, з NetWare shell. Послуги, що надаються NCP, включають доступ до файлів, зовнішніх пристроїв (наприклад принтер, сканер), управління іменами, облік використання ресурсів, захист даних і синхронізацію файлів, також підтримує специфікацію інтерфейсу сеансового рівня Network Basic I/O System (NetBIOS) компаній IBM і Microsoft. Програма емуляції NetBIOS, яку забезпечує NetWare, дозволяє програмам, написаним для промислового стандартного інтерфейсу NetBIOS, працювати в межах системи NetWare.

RIP (Routing Information Protocol – протокол маршрутної інформації) - внутрішній протокол маршрутизації дистанційно-векторного типу. Будучи одним з найбільш ранніх протоколів обміну маршрутною інформацією, він досі надзвичайно поширений в обчислювальних мережах через простоту реалізації. Версії RIP є як для мереж TCP / IP, так і для мереж IPX / SPX компанії Novell.

В даний час протокол RIP для IP представлений двома версіями. RIP v.1 не підтримує маски, тобто він поширює між маршрутизаторами інформацію тільки про номери мереж і відстані до них, але не про маски цих мереж, вважаючи, що всі адреси належать до стандартних класів A, B або С. RIP v.2 передає дані про маски мереж, тому він більшою мірою відповідає сучасним вимогам.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 302 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...