Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форматування дисків



Перед першим застосуванням диск форматують.
Форматування (FORMAT) — процес розмічання дис­ка на сектори і доріжки за допомогою опера­ційної системи. Під час форматування відбу­вається як фізичне розмічання диска, так і ло­гічне (мал. 2)

Мал. 2

Під час форматування диск поділяється на концент­ричні кола — доріжки (треки), а доріжки — на сектори. Позначаються на ньому і дефектні місця, їх позиції зано­сяться в таблицю розподілу файлів FAT (File Allocation Table).

Форматування диска застосовується для:
Ø підготовки до використання жорсткого або логічно­го диска, розміщеного на жорсткому диску
Ø підготовки дискети, з якої можна завантажувати ОС (системної дискети);
Ø очищення дискети від інформації та виділення де­фектних ділянок. Повторне форматування диска виконується в разі:
Ø виникнення фізичних пошкоджень або дефектних місць, коли інформація не читається;
Ø зараження вірусом, коли не можна вилікувати фай­ли без утрати інформації

Операційна система Засоби форматування дисків
Windows 2003,XP Мой компьютер/ Контекстне меню Диска (ПКМ)/Форматирование
Windows 7,8 Мой комп'ютер/ Контекстне меню Диска (ПКМ)/ Форматирование



Форматують диск командою
Форматировать, яку мож­на вибирати так

• відкрити папку Мой компьютер. Потім клацнути правою клавішею миші на значку диска, який треба відформатувати. У контекстному меню, що з'явить­ся на екрані, активізувати команду Форматировать;
• відкрити програму Проводник, вибрати значок диска на панелі вмісту вибраної папки і клацнути правою клавішею миші. У контекстному меню, що з'явиться на екрані, задати команду Форматировать.

В обох випадках відкривається діалогове вікно «Фор­матирование», що містить такі параметри (Windows XP):

· «Емкость». У списку, що розкривається, треба виб­рати ємність диска (наприклад, 1,44 Мбайт);
· „Файловая система”. У списку, що розкривається, треба виб­рати файлову систему (FAT, FAT 32, NTFS);
· „Размер кластера”. У списку, що розкривається, треба виб­рати потрібний розмір, в залежності від призначення диску (4096 байт, Стандартный размер кластера);
· «Метка тома». Довільна мітка (назва диска) вводиться до відповідного поля.


Способи форматування:

«Быстрое (очистка оглавления диска)» — повне сти­рання інформації на раніше відформатованому диску, без пошуку помилок
«Полное» — повне форматування диска з перерозмічуванням секторів. Використовується для форматування нових дисків (при цьому всі погані сектори на диску буде знайдено); Зауваження: За замовчуванням – відбувається повне форматування.
«Использовать сжатие» -форматування диска зі стисненням на ньому файлів та папок. Стиснення підтримується тільки дисками NTFS;
«Создание загрузочного диска MS-DOS». Від­форматовування диска і запис системних файлів (диск стає системним).

Після вибору даних опцій налаштувань треба клацнути мишею на команд­ній кнопці «Начать», щоб почалося форматування диска. Після закінчення форматування дискети (диска) на екрані відоб­ражається вікно «Результаты форматирования».
Примітки:
1.
Не можна відформатувати диск, що містить папку з ОС Windows (про це на екрані з'являється повідомлення).
2. Не можна форматувати мережні диски (у їхньому кон­текстному меню немає команди Форматировать).
3.
Під час форматування знищується вся інформація, що записана на диску!!

2. Діагностика (перевірка) диску.

Кожний файл, який записується на диск, займає кілька кластерів, причому частина пам'яті останнього кластера не використовується.

Послідовність кластерів, які займає конкретний файл, не є неперервною: в загальному випадку — це сукупність розкиданих на диску груп кластерів, що з'єднані між собою спеціальними посиланнями, розміщеними у FАТ-таблиці. Така організація файлів забезпечує максимальну гнучкість системи.

Наприклад, якщо ви коректуєте файл і збільшуєте його розмір так, що файлу знадобиться новий кластер, системі не потрібно переписувати файл заново на вільне місце: достатньо знайти на диску вільний (невикористаний) кластер, записати в нього нову інформацію і зв'язати його з попереднім кластером. І навпаки, якщо розмір файлу при модифікації зменшується, то частина його кластерів відмічається як вільна і може бути використана для запису на них іншого файлу.

Коли ви починаєте роботу з чистим магнітним диском, то засобами ОС файли на нього записуються послідовно. Але при інтенсивних маніпуляціях з файлами (при модифікації, знищенні старих і запису нових файлів різної довжини) зростає рівень фрагментації диску; файл, що логічно сприймається як єдине ціле, фізично розщеплений на багато ланок, які розташовані в кластерах на різних місцях диску.

Це призводить до таких негативних наслідків:

1) зростає ймовірність руйнування цілісності файлу;

2) стає майже неможливим відновлення випадково знищеного файлу;

3) зменшується продуктивність комп'ютера: при читанні (запису) файлу значний час витрачається на дискретне переміщення головки дисководу, що зчитує інформацію з однієї ділянки диску на іншу;

4) прискорюється зношування механізму дисковода.

Час від часу потрібно проводити діагностику диску і усувати виявлені ушкодження. Програма ScanDisk дозволяє перевіряти жорсткий або гнучкий диск на правильність логічної організації файлової системи та знаходити фізичні дефекти поверхні диску; виправляти помилки.

Перевірка диску (SCANDISK) – це перевірка диску на наявність фізичних та логічних помилок, з метою їх виправлення .

Під час виконання операцій введення/виведення бу­вають випадки, коли на деяких ділянках диска (класте­рах) є дані, а інформації про ці кластери немає у змісті диска, чи навпаки, у змісті вказано два посилання на один кластер. Це так звані логічні помилки на диску. Крім них, можуть траплятися фізичні помилки, коли пошкодже­но магнітний шар на деяких кластерах. Тому треба пе­ріодично робити перевірку якості диска й усувати обид­ва види помилок за допомогою сервісної програми ScanDisc. При виявленні логічних помилок ця програма об'єднує загублені кластери в один файл. Якщо в них була важлива текстова інформація, то за змістом її мож­на буде надалі відновити. При виявленні фізичних по­шкоджень магнітного шару програма ScanDisc позначає кластери як непридатні для майбутнього записування в них інформації.
Параметри проверки диска:
· Автомаматически исправлять системные ошибки;
· Проверять и восстанавливать поврежденные секторы.

Запуск програми перевірки диска:

<Операційна><система> Засоби><діагностики><дисків>
Windows 2003,XP <Пуск/ ><Программы/ ><Стандартные/ ><Служебные ><программы/ ><Проверка ><диска>
Windows 7,8 <><Мой ><компьютер/ ПКМ на диску/><Свойства ><диска/ ><Сервис/ ><Проверка ><диска/Выполнить проверку>


3. Дефрагментація диску.
< Фрагментація ><— ><явище, ><за ><якого ><в ><процесі ><вилучення ><й ><пере><записування ><файлів ><на ><диску ><через ><якийсь ><час ><утворюється ><багато ><порожніх ><кластерів, ><а ><та­><кож ><багато ><файлів, ><записаних ><у ><кластерах ><на ><різних ><ділянках ><диска.


Дефрагментація (DEFRAG) >< ><оптимізація ><дискового> <простору, ><упорядкування ><кластерів, ><які ><нале­><жать ><до ><одного ><файла.

Якщо записувати файли на диск, то спочатку вони займають послідовні суцільні ділянки. Після видалення файлів утворюються вільні місця, куди можна записува­ти нові файли. Але ці ділянки часто бувають вже несуміжними. Тому новий файл, який користувач бажає збе­регти, спочатку записується на першу вільну ділянку. Якщо його розмір більший за розміри останньої, то його залишок записується на другій вільній ділянці, потім на третій і т. д.

Як наслідок, один файл може розміщуватися на кіль­кох несуміжних ділянках. Процес оброблення такого фай­ла сповільнюється. Якщо файлів, що зберігаються фрагмен­тами на різних ділянках диска, виявляється багато, то і ро­бота в цілому з таким диском стає повільною. Тому рекомендується періодично робити упорядкування фай­лів — дефрагментацію дисків. Ця процедура полягає у то­му, що файли перезаписують у такий спосіб, щоб вони займа­ли неперервні ділянки, а вільний простір на диску почи­нався тільки після останнього файла.

Параметри проверки диска:
· Анализ – оцінка використання диска до дефрагментації.
· Дефрагментация – оцінка використання диска після дефрагментації.

Запуск програми:





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 8821 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...