Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сучасні загальні тенденції розвитку гальмівних механізмів



1.Керування гальмівними механізмами з використанням автоматичних електронних систем, які адаптовані до загальних систем керування автомобілем та до транспортних систем з штучним інтелектом, що підвищує безпеку руху.

2.Гальмівні механізми розвиваються у напряму зменшення мінімального гальмівного шляху при максимально встановленому сповільненні, та відповідності і пропорційності зусиль на органу керування гальмами та приводним моментом на колесах.

3. Для унеможливлення перегріву гальмівних механізмів та виходу з ладу при довготривалому гальмуванні у гальмівних механізмах легкових автомобілів використовується охолоджене повітря кондиціонерів, для збільшення площі охолодження елементи гальмівних механізмів роблять ребристими, гальмівні диски з отворами.

4.Для підвищення надійністі та довговічності роботи усіх елементів гальмівних механізмів збільшується площа контакту колодок до дисків та кількість гальмівних циліндрів на одному гальмівному механізмі до 3-4-х.

5.Наявність сигналізації та контролю за роботою гальмівних механізмів зменшує вірогідність ДТП.

6.Спрощення технічного обслуговування зменшує експлуатаційні витрати.

7.Застосування останнім часом роз’ємних дисків зменшує собівартість та технологічність виготовлення гальмівних механізмів.

8.Прогресивним є застосування систем, що акумулюють енергію гальмування.

Сучасні специфічні тенденції розвитку барабанних гальмівних механізмів:

У розвитку барабанних (колодкові або стрічкові) гальмівних механізмах особливих змін не спостерігається.

Барабанні гальмівні механізми застосовуються у більшості вантажних та на частці задніх осей легкових автомобілів.

Сприяє широкому використанню барабанних гальмівних механізмів:

1.Урівноваженість гальмівних механізмів.

2.Достатня ефективність гальмування автомобілів при руху вперед та назад при застосуванні гальмівних механізмів з одинаковим переміщенням колодок та одностороннім розташуванням опор, гальмівних механізмів з рівними приводними силами та одностороннім розташуванням опор.

3.Значний амортизаційний ресурс (до 100 і більше тис. км.) при однаковому зносу накладок, коли всі колодки активні.

4.Можливість створення значного гальмівного момента при невеликих габаритах.

5.Налагоженість виробництва.

6.Налагоженість бази обслуговування та ремонту.

До недоліків барабанних гальмівних механізмів відноситься:

1.Велика металоємкість механізмів.

2. Необхідність та складність регулювання зазорів.

3. Складність ремонту.

4.Недостатнє відведення тепла та перегрівання.

Барабанні стрічкові гальмівні механізми, незважаючи на велике значення коефіцієнта ефективності (особливо в конструкціях з серводією) в автомобільних конструкціях гальм застосовуються рідко через низьку стабільність та необхідність частих регулювань.

Рис. 3. Гальмівний механізм барабанного типу з

розтискним кулаком автомобіля ЗИЛ-131:

1-опорний диск; 2- колодка; 3- фрикційна накладка; 4- стяжна пружина;

5- розтискний кулак колодок гальма; 6- гальмівний барабан; 7- кришка корпуса; 8- вал розтискного кулака; 9- регулювальний гвинт; 10- важіль; 11- маслянка вала розтискного кулака; 12- пробка отвору подачі мастила до черв’ячної пари; 13- черв’ячна шестірня; 14- фіксатор регулювального вала; 15- черв’як регулювального механізму; 16- вилка штока;

17- контргайка штока; 18- шток гальмівної камери; 19- корпус гальмівної камери; 20- опорний диск штока; 21- штуцер подачі стиснутого повітря; 22- кришка корпуса гальмівної камери; 23- діафрагма гальмівної камери; 24- заклепка з потайною головкою; 25- пружина гальмівної камери;

26- ущільнювальна шайба штока; 27- кронштейн гальмівної камери;

28- кришка з щілиною для заміру зазору між колодкою та барабаном.

29- гайка кріплення осі колодки; 30- кронштейн осей колодок;

31- ексцентрикові осі колодок; 32- чека осі колодок; 33- накладка осей колодок; 34- підсилювальна пластина щита; 35- гальмівна колодка з алюмінієвого сплаву; 36- упорний сухар колодки; 37- опорна шайба.

Рис. 4. Задній барабанний гальмівний механізм автомобіля Івеко з пневматичним приводом та електронною системою керування ЕВS

Гальмівний механізм обладнаний клиновим розтискним пристроєм. При натисканні на педаль гальм повітря поступає у гальмівну камеру, тисне на діафрагму зі штоком і штовхає клиновий механізм, який пересуваючись притискає колодки до барабану. По закінченні гальмування пружини повертають колодки у вихідне положення

Рис. 5. Гальмівні колодки барабанного гальмівного механізму

Гальмівний механізм з пневматичним приводом та клиновидним розтискним кулаком притискання колодок до барабану.

Рис. 6. Деталі гальмівного механізму барабанного типу з розтискним

кулаком та пневматичним приводом автомобіля КАМАЗ – 5320





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 826 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...