Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теорії розвитку мови



На сьогоднішній день існує велика кількість різних теорій, які намагаються пояснити виникнення та розвиток мови. Суть даної проблеми полягає в тому, що сьогодні важко дати однозначну відповідь по відношенню до того, чи є людська мова вродженою чи вона формується в процесі розвитку людини. Дискусії та дослідження по даній проблемі і досі продовжуються.

Крім цього існує цілий ряд теорій, які намагаються пояснити або описати процес формування мови. Серед найбільш відомих серед них є

1) ТЕОРІЯ НАУЧІННЯ. Вихідним положення цієї теорії э те, що дитина володіє вродженою потребою та здібністю наслідувати звуки. В межах цієї теорії оволодіння мовою зводиться до научіння всім її основним елементам, а механізмами формування мови є наслідування та підкріплення.

Наступною теорією, яка розглядає проблему формування мови, є

2) ТЕОРІЯ СПЕЦИФІЧНИХ ЗАДАТКІВ або ПРЕФОРМІСТСЬКА ТЕОРІЯ, автор якої американський лінгвіст М.Хомський. Він стверджував, що в організмі та мозку людини з народження є деякі специфічні задатки до оволодіння мовою. Ці задатки проявляються до першого року життя дитини – тому цей вік називається сенситивним для розвитку мови.

3) РЕЛЯТИВІСТСЬКА ТЕОРІЯ – мову можна розглядати тільки в контексті тієї чи іншої культури. При цьому кожній культурі властива визначена мовна структура, що служить свого роду матрицею для мислення її представників. На думку Уорфа, можна навіть стверджувати, що саме наше сприймання, чи наша картина світу, залежить від мови. Наприклад, в ескімосів існує багато різних слів для позначення різних видів снігу, і, виходить, їхні діти повинні більш чітко сприймати форми снігу. З іншого боку, в одній з народностей Нової Гвінеї існує тільки два слова для позначення всіх квітів (милі – темний, молу – світлий), і тому сприймання кольорового спектра в них нібито звужено. І ще француз реагує на ті самі явища не так, як англієць, і навіть не так, як житель Квебека, який говорить французькою мовою.

4) Наступна найбільш відома теорія засвоєння та формування мови є КОГНІТИВНА або КОНСТРУКТИВІСТСЬКА ТЕОРІЯ Ж.Піаже. Згідно цієї теорії, розвиток мови залежить від здібності сприймати та інтелектуально перероблювати інформацію, що властива вже дитині з народження. Тому розвиток мовлення пов'язаний з розвитком мислення. Цю теорію підтримав Л.С.Виготський, який вніс суттєвий внесок у розвиток даної проблеми. Він показав значення слова для психічного розвитку людини та її свідомості.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1532 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...