Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Функції господарських ризиків



Для кращого розуміння поняття та змісту господарських ризиків потрібно акцентувати увагу на головних функціях, що притаманні даній системній категорії, оскільки через них проглядається необхідна умова і засіб реалізації підприєм­ництва. Разом із тим, на сучасному етапі невирішеним залиша­ється питання єдиного підходу до видової класифікації функцій господарських ризиків.

Аналізуючи зміст функцій господарського ризику, доходи­мо висновку, що функція створення підприємницького доходу вказує на мету ризику, тобто конкретизує цільовий характер підприємництва, що передбачає досягнення економічних і со­ціальних результатів та одержання прибутку.

Інноваційна функція передбачає розроблення та реалізацію комплексу заходів, спрямованих на комерційне застосування науково-технічних розробок, освоєння нових видів продукції, послуг, упровадження новітніх технологій, винаходів тощо.

Функція реалізації та розвитку здібностей підприємця вказує на його фізіологічні особливості, що, з одного боку, спонукають до реалізації задумів підприємницької ініціативи, а з іншого – вимагають постійного їх вдосконалення.

Захисна функція спрямована на те, щоб підприємець в умо­вах невизначеності та непередбачуваності ризикував у рамках максимального прогнозування небезпек та загроз бізнесу, а значить вибудовував заходи попередження та запобігання.

Аналітична функція передбачає збирання і обробку інфор­мації з метою пошуку та розроблення можливих варіантів вирішення проблем підприємницького характеру. Наразі ве­ликі компанії мають у своєму штаті фахівців із ризиків, які аналізують можливі ризики, вишукують шляхи захисту від тих із них, які можна відвернути, а також намагаються звести збитки фірми до мінімуму. Малі підприємства не можуть доз­волити собі найняти таких спеціалістів, тому їх функції дово­диться виконувати самому власнику.

Регулююча функція передбачає спрямування суб’єкта бізнесу до постійного вивчення ситуації, прогнозування ризиків, кори­гування раніше прийнятих управлінських рішень, регулювання господарської діяльності в рамках чинного законодавства та підприємницької доцільності.

Соціальна функція передбачає разом із досягненням макси­мального прибутку суб’єктом бізнесу забезпечення передумов для досягнення соціальних результатів, зміст яких включає різні види соціальної допомоги як для свого колективу, так і через перерозподіл прибутку населення країни.

Відомі й інші підходи до класифікації функцій господар­ських ризиків, однак це не свідчить про проблемність питання, а лише характеризує суб’єктивний підхід до цього окремих авторів. До того ж, у життєвих реаліях спостерігається взаємодоповнення і взаємодія окремих функцій, що забезпечує комп­лексний і системний характер господарських ризиків у сфері реалізації підприємницької ініціативи.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 203 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...