Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ресурси інформаційних систем. Інформаційна модель організації. Поняття життєвого циклу інформаційного ресурсу



Для функціонування ІС потрібні ресурси. У структурі будь-який ІС ресурси можна представити у вигляді забезпечуючих підсистем, серед яких виділяють технічне, математичне, програмне, інформаційне, організаційне та правове забезпечення

Технічне забезпечення - комплекс технічних засобів, призначених для роботи інформаційної системи разом з відповідною документацією на ці засоби і технологічні, процеси.

Комплекс технічних засобів становлять: комп'ютери будь-яких моделей; пристрої збору, накопичення, обробки, передачіта виведення інформації; пристрої передачі даних і ліній зв'язку; оргтехніка й пристрої автоматичного знімання інформації; експлуатаційні матеріали та ін.

Математичне забезпечення - сукупність математичних методів і моделей для реалізації цілей і завдань інформаційної системи. До засобів математичного забезпечення відносяться: засоби моделювання процесів управління; типові завдання управління; методи математичного програмування, математичної статистики, теорії масового обслуговування та ін. програмне забезпечення

Програмні ресурси ІС складають програмне забезпечення. Все програмне забезпечення поділяється на:

1) Системне програмне забезпечення, призначене для забезпечення діяльності комплексних систем.

2) Прикладне програмне забезпечення, що забезпечує управлінську діяльність.

3) Спеціальне прикладне програмне забезпечення (експертні системи, інтегровані пакти програм, предметно-орієнтоване програмне забезпечення).

Інформаційне забезпечення - сукупність єдиної системи класифікації та кодування інформації, уніфікованих систем документації, схем інформаційних потоків, що циркулюють в організації, а також методологія побудови баз даних.

Організаційне забезпечення - це комплекс документів, що регламентують діяльність персоналу в умовах функціонування інформаційної системи. Воно визначає взаємодію персоналу з технічними засобами і між собою. Сюди входять посадові інструкції.

Правове забезпечення - це сукупність основних норм, що регламентують правові відносини на етапі створення, впровадження, експлуатації ІС.

Інформаційна модель - інтегрована база даних про об'єкт реального світу. Містить паспорти об'єктів, архів документації і іншу інформацію по ним в структурованому й взаємозалежному вигляді.

Інформаційна модель є цифровим прототипом підприємства, в якому однозначно визначено кожен його елемент і забезпечена їх логічний взаємозв'язок. Саме структура об'єкта і призначені взаємозв'язку - основні ознаки інформаційної моделі.

Інформаційна модель об'єднує в єдиному актуальному і структурованому електронному сховищі всю необхідну для функціонування підприємства інформацію. Цими даними в будь-який момент можуть скористатися як технічні фахівці, так і керівники організації.

Для побудови інформаційної моделі підприємства, необхідно пройти кілька етапів:

1 Визначити організаційну структуру підприємства (з урахуванням багаторівневої вкладеності підрозділів, їх типами (виробництво, допоміжні підрозділи).

2. Визначити матеріальні потоки (надходження на склад, відпустку на виробництво, відвантаження замовнику та інше).

3. Скласти схему матеріальних потоків (в більшості сучасних систем автоматизованого управління, це відбувається автоматично і на сьогоднішній момент багато автоматизовані системи пропонують такий функціонал).

4. Накласти на цю структуру (організаційну) на управлінський контур, вказавши посадових осіб підприємства і визначивши їх підпорядкованість в рамках конкретної інформаційної моделі підприємства.

Початок життєвого циклу інформації пов'язано з її одержанням (етап 1). Далі відбувається оцінка інформації (етап 2), і залежно від результату оцінки частина інформації може знищуватися (етап завершальний) або готуватися до зберігання (етап 3) і потім зберігатися (етап 4) у відповідному сховищі. Інформація, необхідна користувачеві в даний момент підлягає вибірці (етап 5) і подальшій обробці (етап 6) в певних цілях. Інформація, отримана в ході формування звіту (етап 8), проходить той же цикл (етапи 2-7). На етапі 5 (вибірці) дані можуть знову підлягати оцінці, і старі відомості підлягають знищенню.

Основні етапи життєвого циклу інформації можна наочно зобразити за допомогою схеми, представленої на рис.5.1.

Рис. 5.1. Життєвий цикл інформації в АСОД

Література [1, 8, 10]

Тема 6. Еволюція стратегічних моделей управління підприємствами в інформаційних системах (20 годин)

Системи планування матеріальних ресурсів (MRP). Системи планування виробничих ресурсів (MRP II). Системи планування ресурсів підприємства (ЕRP). Системи планування ресурсів підприємства, синхронізованого зі споживачами (CSRP). Розвинуті системи планування (APS).

1. Корпоративні системи «Планування матеріальних потреб підприємства» (Material Requirement Planning - MRP).

Основними цілями MRP-Систем є:

- задоволення потреби в матеріалах, компонентах і продукції для планування виробництва й доставки споживачам;

- підтримка рівнів запасів не вище запланованих;

- планування виробничих операцій, розкладів доставки, закупівельних операцій.

Для роботи MRP-модуля потрібні наступні вхідні дані:

- дані про стан запасів («Книга обліку запасів» -Inventory Status File). У цьому документі відбивається вся номенклатура, що є в наявності: запаси, незавершене виробництво, напівфабрикати, готова продукція. Крім того, у ньому необхідно вказати сплановані замовлення й замовлення, що чекають відвантаження;

- специфікація состава виробу (Bill of Material - BOM).

Результатами роботи MRP-Модуля є наступні документи:

- графік замовлень на закупівлю/виробництво матеріалів і комплектуючих (Planned Order Schedule) - документ, що розписує, яка кількість сировини, матеріалів, що комплектують, повинно бути замовлене в кожний період протягом строку планування. Цей документ визначає внутрівиробничий план використання комплектуючих і план зовнішніх закупівель;

- зміни до графіка замовлень на закупівлю/виробництво матеріалів і комплектуючих (Changes in Planned Orders) - документ, що містить коректування раніше спланованих замовлень на закупівлю/виробництво матеріалів і комплектуючих.

2. Наприкінці 70-х рр. ХХ століття методологія MRP-Систем із замкнутим циклом була трансформована в систему планування виробничих ресурсів у масштабах підприємства (Manufactory Resource Planning), що одержала назву MRPII.

ІС, реалізована на базі MRPII, призначена для ефективного планування всіх ресурсів підприємства (включаючи фінансові й кадрові). Основна суть MRPII-концепції полягає в тому, що прогнозування, планування й контроль виробництва здійснюється по всьому життєвому циклі продукції, починаючи від закупівлі сировини й закінчуючи відвантаженням продукції споживачеві.

Завданням інформаційних систем класу MRP II є оптимальне формування потоку матеріалів (сировини), напівфабрикатів (комплектуючих) і готових виробів. Система має на меті інтеграцію основних процесів, реалізованих підприємством: планування й контроль виконання плану, витрати, постачання, виробництво, продаж, керування запасами, завантаження основних засобів і т.д.

3. Системи планування ресурсів підприємства, Enterprise Resource Planning (ERP) системи стали функціональним розвитком MRP та MRP II систем. В основі ERP систем лежить принцип створення єдиного сховища даних, що містить всю корпоративну бізнес-інформацію і забезпечує одночасний доступ до неї будь-якого необхідного числа співробітників підприємства, наділених відповідними повноваженнями.

Основними відзнаками ERP систем від MRPII систем можна вважати:

- планування ресурсів з різних напрямків діяльності;

- можливість управління групою автономно працюючих підприємств, корпоративними структурами;

- більшу увагу підсистемам фінансового планування та управління;

- наявність функцій управління транснаціональними корпораціями, включаючи підтримку декількох часових поясів, мов, валют, систем бухгалтерського обліку;

- більшу увагу створенню інформаційної інфраструктури підприємства, гнучкості, надійності, сумісності з різними програмними платформами;

- інтегрованість з додатками та іншими системами, що використовуються підприємством, такими як системи автоматизованого проектування, автоматизації управління технологічними процесами, електронного документообігу, електронної комерції;

- наявність в системі або інтеграція з програмними засобами підтримки прийняття рішень;

- наявність розвинених засобів налаштування і конфігурації апаратних і програмних засобів.

4. Концепція CSRP (Customer Synchronized Resource Plаning), використовуючи перевірену часом інтегровану функціональність ERP, розширює поняття планування від виробництва далі, на покупця. Ідеологія CSRP надає дійові методики і реалізуючі їх програмні продукти для створення товарів, що модифікуються під конкретного користувача.

Можливі два рівня інтеграції:

- інтеграція покупця в процес виробництва;

- інтеграція на основі відкритих технологій

CSRP - це перша бізнес-методологія, яка включає в ядро системи управління бізнесом діяльність, орієнтовану на інтереси покупця. CSRP переміщує фокус уваги з планування виробництва на планування замовлень покупців. Інформація про клієнтів і послуги складає основу діяльності організації.

Виробниче планування не просто розширюється, а замінюється вимогами клієнтів, відомості про які надходять з підрозділів орієнтованих на роботу з покупцями.

5. Розвинені системи планування APS (Advanced Planning and Scheduling) з’являються приблизно з середини 90-х років. Архітектурно вони здебільшого створюються як окремі програмні модулі, використовувані разом із системами MRPII/ERP.

Основними перевагами методології APS є:

- підвищення ступеня деталізації у плануванні виробничих потужностей, що дає змогу отримувати обґрунтованіші планові рішення;

- включення у системи засобів підтримки прийняття рішень працівниками вищої ланки управління;

- розгляд задач з одночасними обмеженнями на досяжні матеріальні ресурси і потужності;

- паралельне формування планових рішень для декількох підприємств;

- поліпшення зворотного зв’язку завдяки реалізації задач обліку фактичного стану процесів за рахунок підвищення точності та оперативності оброблення інформації;

- широке застосування методів оптимізації планових рішень;

- динамічний підхід до ведення інформації про виробничі цикли.

Література [6, 8, 10]

Тема 7. Комп’ютерні системи підтримки прийняття рішень (СППР) та використання їх на підприємствах
(20 години)





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1819 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...