Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система управління. Інформаційні ресурси організації. Інформаційні технології. Інформаційні системи



Система, яка реалізує функції управління, називається системою управління. Найважливішими функціями, які реалізуються цією системою, є прогнозування, планування, облік, аналіз, контроль та регулювання.

Управління зв’язане з обміном інформацією між компонентами системи, а також системи з навколишнім середовищем. У процесі управління одержуються відомості про стан системи в кожний момент часу, про досягнення (чи не досягнення) заданої мети для того, аби впливати на систему і забезпечувати виконання управлінських рішень.

Оскільки здійснення управління виділяється в особливу функцію, то на її виконанні спеціалізуються деякі елементи організацій. З огляду на це в межах організації можна виділити керований процес (об’єкт управління) і керуючу частину (орган управління). Сукупність їх визначається як система управління.

З кінця 1970 – початку 1980-х рр.. у науковий та практичний вжиток почало входити поняття інформаційні ресурси. Значення інформаційних ресурсів полягає в тому, що вони:

- дозволяють суттєво зекономити матеріальні, енергетичні затрати при створенні нових продуктів та послуг;

- значно скорочують терміни і підвищують якість виконання інтелектуальних процесів у всіх сферах (чи то прийняття управлінських рішень, нові наукові, технічні і технологічні розробки, діагностика і лікування хвороб чи автоматичний переклад текстів з однієї мови на іншу).

Інформаційні ресурси – окремі документи і окремі масиви документів, (документи і масиви документів) в інформаційних системах (бібліотеках, архівах, фондах, банках даних, інших інфосистемах).

Інформаційна технологія — цесистема методів і способів збору, передачі, накопичення, опрацювання, зберігання, подання і використання інформації.

Мета будь-якої інформаційної технології — отримати потрібну інформацію необхідної якості на заданому носії. При цьому існують обмеження на вартість опрацювання даних, трудомісткість процесів використання інформаційного ресурсу, надійність і оперативність процесу опрацювання інформації, якість інформації, що отримується.

Автоматизована інформаційна технологія передбачає існування комплексу відповідних технічних засобів, що забезпечують реалізацію інформаційного процесу, і системи управління цим комплексом технічних засобів (як правило, це програмні засоби й організаційно-методичне забезпечення, що пов’язує дії персоналу і технічних засобів у єдиний технологічний процес).

Нова інформаційна технологія (комп’ютерна інформаційна технологія) — це інформаційна технологія з «дружнім» інтерфейсом роботи користувача, що використовує персональні комп’ютери і телекомунікаційні засоби.

Інформаційні технології класифікують за наступними ознаками: за способом реалізації в ІС; за ступенем охоплення завдань; за класом технологічних операцій, що реалізуються; за типом інтерфейсу користувача; за способом побудови; за видом предметної області, що обслуговується.

Інформаційна система - це сукупність інформації, апаратно-програмних і технологічних засобів, засобів телекомунікацій, баз та банків даних, методів процедур обробки даних, персоналу управління, які організують процес збирання, передавання, оброблення і накопичування інформації для підготовки прийняття ефективних управлінських рішень

Місія інформаційної системи полягає в підготовці і наданні інформації, необхідної для забезпечення ефективного управління всіма ресурсами підприємства чи організації, створення інформаційного середовища для управління організацією.

До основних завдань ІС відносять:

- збір інформації з різних джерел:

- реєстрація, оброблення та видача інформації, що характеризує стан виробництва і управління;

- розподіл інформації між керівниками, підрозділами та виконавцями відповідно до їх участі в управлінні.

Структурно ІС складається з таких компонентів: вхідна інформація; система оброблення інформації; вихідна інформація.

Основні функції інформаційних систем: обчислювальна, відслідковувальна, запам’ятовувальна, комунікаційна, інформаційна, регулювальна, оптимізаційна, прогнозування, аналітична, документальна.

В розвитку інформаційні системи розрізняють наступні етапи:

- І етап (1963-1972 рр.) - створення АСУ (позадачний підхід);тап (

- ІІ етап (1972-1985 рр.) - створення й розвиток АСУ відповідно до концепції баз даних;

- ІІІ етап (початок 1985 триває дотепер) - створення інтегрованих АСУ, обчислювальних систем і мереж.

Література [3, 4, 6, 10]

Тема 3. Інформаційно-технологічний простір організації
(16 годин)





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1191 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...