Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Та боєприпасів. Облік стрілецької зброї та боєприпасів



Вимоги щодо обладнання місць зберігання зброї та боєприпасів

Усі місця зберігання зброї та боєприпасів (склади, сховища, кімнати зберігання зброї та боєприпасів підрозділів, чергових військової частини, кімнати зберігання зброї у варті) обладнуються типовими технічними засобами охорони (далі – ТЗО) з резервними джерелами живлення. Конструкція ТЗО повинна забезпечувати їх спрацювання під час розкриття місць зберігання, а також у разі пошкодження проводки. Усі сигнальні пристрої (пульти) повинні мати добре видимі контрольні датчики їх робочого стану.

ТЗО повинні мати вивід сигнального пристрою: від кімнат зберігання зброї підрозділів або корабельних арсеналів і погребів (далі – кімнати зберігання зброї) – на пульт чергового військової частини (корабля); від дверей кімнат, де зберігається зброя, у приміщенні чергового військової частини (штабу), від сховищ зі зброєю та боєприпасами та від ставниць для зброї в загальній кімнаті та в кімнаті для попередньої варти у вартовому приміщенні – на пульт начальника варти; крім того, від сховищ з бойовою технікою, стоянок боєкомплекту літальних апаратів, приміщень для ремонту зброї – на пульт чергового парку (стоянки літальних апаратів). Конструкція охоронної сигналізації повинна унеможливлювати її механічне відключення навіть на короткий час (крім випадків, коли це передбачено конструкцією та технічною документацією на технічні засоби охорони промислового виробництва). У разі неможливості встановлення промислової охоронної сигналізації дозволяється використовувати пристрої, виготовлені фахівцями військової частини.

У разі відсутності у військовій частині варти вивід сигнального пристрою від шаф з пістолетами, які зберігаються в приміщенні чергового військової частини (штабу), робиться на світлове табло з написом “розкрито сейф (шафу) зі зброєю” одного з підрозділів або за рішенням начальника гарнізону (старшого військового містечка) – на пульт начальника варти чи чергового найближчої військової частини.

У разі потреби, з метою забезпечення надійного зберігання зброї та боєприпасів командирам військових частин дозволяється укладати договори з Державною службою охорони при МВС України стосовно прийняття під охорону місць зберігання зброї за погодженням із Департаментом фінансів Міністерства оборони України.

Відповідальність за обладнання місць зберігання зброї та боєприпасів, у тому числі і ТЗО, несе начальник об’єкта, що охороняється (командир військової частини, командир підрозділу). Контроль за правильною експлуатацією ТЗО, їх справністю здійснює начальник штабу військової частини. Наказом командира військової частини призначається експлуатаційна група для встановлення охоронної сигналізації та підтримання її у справному стані.

Список особового складу експлуатаційної групи погоджується з представником військової контррозвідки СБУ та територіальними органами МВС України.

Справність охоронної та пожежної сигналізації перевіряється: командиром підрозділу – щоденно; начальником складу (завідувачем сховища), начальником варти (оператором ТЗО) – під час розпечатування (запечатування) об’єкта, що охороняється; черговим військової частини (корабля) і підрозділу – під час приймання (здавання) чергування. Результати перевірки справності охоронної та пожежної сигналізації заносяться службовою особою, яка їх перевіряла, до книги приймання та здавання чергування, а начальником варти – до постової відомості. Про вмикання та вимикання ТЗО і надходження всіх сигналів охоронної сигналізації помічником начальника варти (оператором) з ТЗО здійснюються відповідні записи в Журналі обліку роботи технічних засобів охорони варти.

Порядок експлуатації охоронної та пожежної сигналізації, періодичність контролю їх справності, порядок (алгоритм) дій у разі їх несанкціонованого спрацювання визначаються в інструкціях начальника варти (оператора ТЗО), осіб добового наряду та відповідних службових осіб військової частини.

Розпечатування (запечатування) кімнати зберігання зброї у службовий час проводиться з дозволу командира або старшини підрозділу та в їх присутності, про що черговим підрозділу в книзі видачі зброї та боєприпасів робиться запис (дата, час, хто дав дозвіл, з якою метою відкривалася кімната зберігання зброї, час її закриття, військове звання, підпис, ініціали та прізвище чергового по підрозділу). Запис робиться кожного разу після закриття кімнати зберігання зброї. Відповідна службова особа про своє рішення щодо відкриття кімнати зберігання зброї повідомляє чергового військової частини (корабля).

Відкриття (закриття) місць зберігання зброї в позаслужбовий час та вихідні, неробочі і святкові дні проводиться тільки з дозволу чергового військової частини (корабля).

У віконних прорізах, вентиляційних люках приміщень для зберігання зброї повинні бути надійно вмонтовані металеві ґрати з чарунками не більше 150х150 мм з діаметром прута не менше 10 мм. Прути ґрат зварюються між собою на кожному перехрещенні.

У раніше побудованих типових казармах дозволяється мати кімнату зберігання зброї з трьома капітальними й однією металевою ґратчастою стіною з розсувними (або що відчиняються) ґратчастими дверима, виготовленими відповідно до вимог пункту 1.12 Інструкції „Про організацію обліку, зберігання і видачі стрілецької зброї та боєприпасів у Збройних Силах України”, яка введена в дію наказом Міністра оборони України від
29.06.2005 року № 359.

У суцільних, оббитих металевим листом дверях кімнати зберігання зброї обладнується оглядове вікно розміром 100х100 мм, прикрите склом із внутрішнього боку кімнати. Дозволяється встановлювати металеві ґратчасті двері, які виготовляються згідно з вимогами пункту 1.12 Інструкції „Про організацію обліку, зберігання і видачі стрілецької зброї та боєприпасів у Збройних Силах України”.

На вентиляційних вікнах або люках установлюються металеві ґрати з чарунками розміром не більше 100х100 мм, які унеможливлюють проникнення в приміщення. Отвори в стінах, призначені для проходження інженерних мереж, повинні мати діаметр не більше 200 мм.

Перекриття стелі, підлога і стіни місць зберігання зброї та боєприпасів повинні бути міцними і не давати можливості проникнення до них. У разі зруйнування стін, стелі, віконних прорізів, дверей повинні спрацьовувати ТЗО.

Дозволяється не встановлювати охоронну сигналізацію, яка повинна спрацьовувати у разі зруйнування стін та стелі, у місцях зберігання зброї та боєприпасів, де стеля із залізобетонних плит, а стіни побудовані з цегли товщиною не менше 30 см або із залізобетону.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 668 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...