Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Комплектування військовослужбовцями за контрактом



У 2008 р. виконана значна робота з удосконалення нормативно-правових актів, які регламентують порядок проходження військової служби за контрактом у Збройних Силах. Зокрема, внесено зміни до Закону України “Про загальний вій­ськовий обов’язок і військову службу”, якими зменшено терміни строкової вій­ськової служби, значно розширюється коло громадян України, які можуть бути прийняті на військову службу за контрактом. Положенням про військову службу врегульовано проходження військової служби за контрактом на посадах рядового та сержантського складу, а також їх кар’єрного росту.

Це дозволило розпочати практичну фазу створення нової системи комплекту­вання, яка у порівнянні з існуючою є більш ефективною та економною та дозво­лить спростити порядок прийняття на військову службу громадян України і забез­печити спрямованість процесу комплектування до реальних потреб (Схеми 10-11).

Схема 10. Існуюча та перспективна системи комплектування ЗС України військовослужбовцями за контрактом


З цією метою протягом року створена розгалужена система відбору громадян України для прийняття їх на військову службу за контрактом – це 25 територіаль­них центрів комплектування військовослужбовцями за контрактом в Автономній Республіці Крим та областях країни. (Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про територіальний центр комплектування військовослужбовцями за контрактом” № 1054 від 22 серпня 2007 р.) Порядок роботи інструктора територіального центру комплектування (вербувальника) показано на схемі 12.

Схема 12. Алгоритм циклу вербування кандидатів для проходження військової служби за контрактом

Створення професійного сержантського складу

Головним завданням 2008 р. було розроблення та впровадження Концепції ство­рення та розвитку професійного сержантського складу та створення системи багаторівневої підготовки (Концепція затверджена наказом Міністра оборони України № 567 від 18 листопада 2008 р.). Передбачено, що інститут професійних сержантів візьме на себе основне навантаження з виховання та навчання підлеглого осо­бового складу і стане основою професійних Збройних Сил.

В основу Концепції покладено принципи розширення повноважень сержан­тів в існуючій командній та управлінській вертикалі Збройних Сил, формування нових підходів до процесів кадрового управління та кар’єрного зростання сер­жантського складу (Схема 11) і підвищення мотивації до проходження військової служби протягом тривалого часу.

Протягом року впроваджувалася система багаторівневої підготовки (перепід­готовки) сержантського і старшинського складу.

1 грудня 2008 р. сформовано Центр підготовки сержантів Збройних Сил, де буде здійснюватися підготовка сержантів від ланки рота (батальйон) до бригади (полку) та вищих органів військового управління. Перший набір – 60 військово-службовців за основними військовими спеціальностями для усіх родів та видів Збройних Сил.

Всього у 2008 р. в 13 навчальних центрах Збройних Сил (схема 5.5) здобува­лися:

• початковий рівень військової підготовки – рядовим складом;

• базовий (відділення – взвод) та середній (рота – батальйон) рівні – сержантським (старшинським) складом.

Схема 13.Система навчальних військових частин (центрів), навчальних закладів, у яких здійснюється підготовка рядового, сержантського і старшинського складу за контрактом.

Крім того, за Програмою Міжнародної військової освіти та підготовки (International Military Education and Training, IMET) проводиться підготовка вій­ськовослужбовців-контрактників сержантського (старшинського) складу Збройних Сил у навчальних закладах збройних сил США. Протягом 2007 – 2008 рр. за цією Програмою пройшли підготовку 18 військовослужбовців.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1614 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...