Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методика проведення стройового огляду роти у пішому порядку



З метою збільшення компактності занять і підвищення ефективності використання навчального часу при проведенні стройового огляду рекомендується притримуватися наступного правила: одні військовослужбовці (підрозділи) перевіряються, а інші займаються удосконаленням стройових навичок під керівництвом своїх командирів з тих же питань, що й ті, що перевіряють.

Питания перевірки і дії командира батальйону Дії командира роти і особового складу
1. Шикування роти для огляду
Заступники командира батальйону виходять до місця проведения стройового огляду і спостерігають за виходом роти на стройовий плац, оцінюють організованість, дисципліну строю, правильність подання команд коман­дирами та виконання їх особовим складом Рота виходить до міся шикування в похідному строю і шикується в розгорнутий двошеренговий стрій; командир роти - перед серединою роти, за сім кроків від неї; сигналіст-барабанщик - за два кроки праворуч від групи управління; заступники командира роти - за два кроки праворуч від сигналиста барабанщика; старшина роти стає на лівому фланзі роти.
2. Зустріч командира батальйону і виконання віськового вітання
У визначенпй час командир батальйону вихо­дить до місця проведения стройового огляду і після подання команди командиром роти для виконання військового вітання прикладае руку до головного убору. Прийнявши рапорт, він обходить фронт строю від правого флангу до лівого, виходить на середину строю, вітаєтъся з особовим складом роти, дозволяе подати команду "Вітаю", опускає руку від головного убору, приймає стройову запис­ку і дає необхідні вказівки командирові роти про проводження огляду. Командир батальйо­ну, проходячи вздовж фронту строю, звертає увагу на дисциплину строю, поворот голови військовослужбовців під час виконання військового вітання, положения рук біля головних уборів заступников командира роти, командирів взводив і старшого техніка роти, дотримання інтервалів і рівняння. Заступники команди­ра батальйону знаходяться навпроти середини строю і спостерігають за діями підрозділів та їх командирів, за чіткою відповіддю особового складу на привітання началь­ника.   Коли командир батальйону наблизиться на 40-50 кроків до строю роти, командир роти подає команду для зустрічі, прикладає руку до головного убору, підходить стройовим кроком до начальника, зупиняється перед ним за два-три кроки й рапортує. Закінчивши рапорт, коман­дир роти робить крок убік - (ліворуч, праворуч) і з одночасним поворотом праворуч (ліворуч) і, пропустивши командира батальйону вперед, іде за ним на один-два кроки позаду, із зовнішнього боку строю, не опускаючи руки від головного убору. Сигналіст-барабанщик за командою командира роти "Рівняння - праворуч (ліворуч, на середину) починає відбивати "Похідний марш"; коли командир роти зупиниться перед начальни­ком, який проводить огляд, сигналіст-барабанщик припиняє барабанний бій, а після рапорту командира роти продовжує бити в барабан. Після обходу фронту строю роти від правого флангу до лівого начальник, який проводить огляд, виходить на середину строю, вітається з особовим складом роти, дозволяє подати ко­манду "Вільно", і дає необхідні вказівки командирові роти про продовження огляду. Як тільки начальник
   
Питания перевірки і дії командира батальйону Дії командира роти і особового складу
  зупиниться перед серединою строю роти, сигналіст-барабанщик припиняє барабан-ний бій. Командир роти подає команду "Вільно", опускає руку від головного убору, вручає начальникові, що проводить огляд, стройову записку, а після отримання від нього вказівок приступає до їх виконання.
3. Перевірка зовнішнього вигляду і засвоєння військовослужбовцями положень Стройового статуту
Командир батальйону особисто перевіряє офі­церів і сержантів і бере участь в огляді зовні­шнього вигляду особового складу роти. Особ­лива увага звертається на: - підгонку обмундирування, взуття, їх спра­вність і акуратність заправлення; - правильність нашивки погон, нарукавних знаків; - виконання правил носіння орденів і медалей та нагрудних знаків; - розміщення емблем, зірок і нашивок на по­гонах; - виконання правил носіння окремих пред­ метів військової форми одягу встановленого зразку; - стрижку волосся, носіння сержантами і со­лдатами короткої акуратної зачіски; - стан спорядження та озброєння. Одночасно з оглядом зовнішнього вигляду переві­ряється наявність особового складу і за­своєння військовослужбовцями положень Стройового статуту, знання своїх началь-ників і підлеглих, наявність особистих зна­ків у офіцерів та відповідність запису в посвідченнях (військових квитках) військо­вому званню, посаді та закріпленій за військовослужбовцем особистої зброї. Командир роти подає команду на вихід офіце­рів, прапорщиків і сержантів із строю для пе­ревірки зовнішнього вигляду. Офіцери і сер­жанти під удари малого барабану починають рухатися стройовим кроком, потім замикають­ся перед серединою строю на встановлених дистанціях і зупиняються обличчям у бік фро­нту, наприклад: - сержанти - за три кроки від першої шеренги строю; - прапорщики - за шість кроків; - командири взводів - за дев'ять кроків; - заступники командира роти - за дванадцять кроків. Під час перевірки зовнішнього вигляду командир роти супроводжує старшого начальника, а його заступники - інших перевіряючих. За наказом перевіряючих військовослуж­бовці пред'являють відповідні документи і особисті знаки, а також чітко відповідають на поставлені питання. Кожний військовослужбовець при звертанні до нього перевіряючих виразно називає свою посаду, військове звання і прізвище. Після за­кінчення огляду зовнішнього вигляду офіцерів і сержантів командир роти подає команду на повернення у стрій. Офіцери і се­ржанти повертаються у стрій під удари малого барабану.
4. Одиночна стройова підготовка
Заступники командира батальйону переві-ря­ють виконання військовослужбовцями стро­йових прийомів і дій без зброї та зі зброєю. Командир батальйону по черзі контролює хід перевірки в усіх взводах. Командир роти наказує командирам взводів представити взводи для перевірки одиночної стройової підготовки та супроводжує коман­дира батальйону.
Офіцери одночасно перевіряють у кожному взводі всі перешикування у складі відділень і взводу в розгорнутих і похідних строях на мі­сці та під час руху. Стройову злагодженість у складі роти особисто пере- Командир роти за вказівкою командира бата­льйону наказує представити взводи для пере­вірки злагодженості підрозділів. Після закін­чення перевірки взводів шикує і представляє роту для перевірки злагодж-
Питания перевірки і дії командира батальйону Дії командира роти і особового складу
5. Стройова злагодженість підрозділів
віряє командир ба­тальйону, а в період перевірки офіцерами зла­годженості відділень і взводів контролює хід перевірки, переходячи від одного підрозділу до іншого. Перевіряючи оцінюють: - дії командирів і лінійних; - додержання встановлених дистанцій та ін­тервалів між підрозділами і військовослу­жбовцями; - дисципліну строю і рівняння в шеренгах; - чіткість строкового кроку, підтягнутість і по­ставу військовослужбовців; - положення зброї і головних уборів у військо­вослужбовців.   злагодженості дій у розго­рнутих і похідних строях на місці та під час руху. Рота проходить урочистим маршем перед начальником, який проводить огляд, повзвод­но на дистанціях одного лінійного (двох лі­нійних); взводи - в колону по три (по чотири), тримаючи зброю в положенні "На ремінь" або в іншому положенні за вказівкою начальника, який здійснює огляд. Автомати в положенні "На груді" підтримують лівою рукою за ложе та ствольну накладку. Правофлангові у взво­дах ідуть уздовж лінії, позначеної лінійними, на один крок від них. Командир роти, його за­ступники, командири взводів і старший технік роти, не доходячи до начальника на дистанцію одного лінійного, прикладають руку до голо­вного убору й одночасно повертають голову в бік начальника, який проводить огляд. Зроби­вши чотири кроки повз начальника, командир роти відходить убік, стає праворуч від заступ­ників командира батальйону і залишається там, доки не пройде вся рота. Коли командир взводу прикладає руку до головного убору, всі військовослужбовці цього взводу одночасно повертають голову в бік командира батальйо­ну. Після проходження взводом повз началь­ника на дистанцію одного лінійного командир взводу опускає руку від головного убору, а всі інші військовослужбовці тримають голову прямо. Коли рота мине командира батальйону, лінійні за сигналом старшого беруть зброю в поло­ження "На ремінь", повертають праворуч, бі­гом у колоні по одному наздоганяють роту та стають у стрій свого підрозділу.
7. Проходження з піснею
Офіцери оцінюють актуальність, мелодійність, різноманітність стройових пісень і злагодже­ність їх виконання, а також чіткість кроку і стройову підтягнутість особового складу   За командою командира роти взводи по черзі проходять з піснею. Після закінчення перевірки взводів командир роти шикує роту в похідну колону і подає ко­манду на рух роти з піснею. Потім рота верта­ється у вихідне положення для проходження урочистим маршем.

Питания перевірки і дії командира батальйону Дії командира роти і особового складу
8. Розбір стройового огляду
Перед проведенням розбору командир баталь­йону заслуховує офіцерів по результатах перевірки. Потім проводить розбір стройового огляду з особовим складом роти. Командир роти підводить особовий склад роти до місця шикування в похідному строю, перешиковує її в лінію взводних колон і доповідає командиру батальйону.



Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1371 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...