Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основи стройового навчання



Стройова підготовка є самостійним предметом навчання військовослужбовців Збройних Сил України у системі бойової підготовки.

У стройовому навчанні застосовуються такі методи:

усне викладення навчального матеріалу;

показ;

тренування;

самостійне вивчення прийому або його дії.

Усне викладення навчального матеріалу. У стройовому навчанні, як правило, застосовується пояснення, яке частіше всього поєднується з показом (демонстрацією) прийомів і дій, що вивчаються.

Показ являє собою сукупність прийомів і дій, за допомогою яких у тих, хто навчається, формуються конкретні уяви про прийоми і дії.

Тренування – це багаторазове повторювання визначених прийомів і дій з метою вироблення та удосконалення у тих, хто навчається, навичок і вмінь.

Самостійне вивчення прийому або дії є найважливішим методом навчання, який дозволяє досягти найкращого результату у стислі терміни.

Навчання стройовим прийомам, як правило, проводяться в такій послідовності:

ознайомлення з прийомом;

розучування прийому;

тренування.

Для ознайомлення з прийомом командир повинен:

назвати прийом, вказати де і з якою метою він застосовується;

подати команду, за якою виконується прийом;

показати відповідно до Стройового статуту Збройних Сил України, як виконується прийом у цілому, а потім у повільному темпі – за розподілом з коротким поясненням порядку його виконання.

У залежності від складності стройового прийому його розучування може проводитися:

у цілому, якщо прийом не складний;

за розподілом, якщо прийом складний;

за допомогою підготовчих вправ, якщо прийом складний і окремі його елементи важко засвоїти.

Після цього шляхом тренування виконання прийому доводиться до автоматизму. При цьому командир повинен добиватися, щоб усі прийоми виконувались правильно, швидко, красиво і чітко.

Робота командира щодо стройового навчання підлеглих починається з планування. При плануванні занять зі стройової підготовки командир повинен керуватися вимогами програми бойової підготовки, завданнями, які поставлені перед підрозділом зі стройової підготовки, положеннями Стройового статуту Збройних Сил України, а також рівнем стройового вишколу особового складу.

Заняття зі стройової підготовки, як і будь-яке інше заняття, досягає мети у тому випадку, якщо воно ретельно підготовлене і забезпечене матеріально.

Заняття зі стройової підготовки плануються у роті, як правило, одночасно з усіма взводами і проводяться під керівництвом командира роти. У військовому навчальному закладі заняття проводяться у складі взводу під керівництвом командира взводу.

Кожне заняття повинно складатися з трьох частин:

вступної частини, до якої входить огляд зовнішнього вигляду і вивід підрозділів до місця занять на стройовий плац, оголошення теми, мети заняття, навчальних питань та повторення раніше вивчених прийомів;

основної частини, яка включає вивчення і відпрацювання нових прийомів за розподілом та в цілому; тренування прийомів проводиться за командами командира чи під барабан самостійно, попарно та у складі відділення (взводу, роти);

завершальної частини, в якій рекомендується провести розбір і оголосити оцінки тим, хто навчається, організувати змагання, виділити кращих і дати завдання на самостійну підготовку.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 718 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...