Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хвороби кролів



Більшість хвороб кролів викликаються рядом середовищних факторів, які здатні ослабити опірність організму. Такими факторами є умови утримання, гігієни мікроклімату, годівлі кролів. Тому в пошуках причин захворювання необхідно ретельно проаналізувати ці умови і виявити специфічний фактор. Для кролівника важливо знати зовнішні прояви хвороби і вміти їх визначити. Спеціаліст повинен знати, як ведуть себе здорові кролі, щоб в процесі спостереження відрізнити будь-яке відхилення від норми.

Для оцінки стану поголів'я рекомендується використовувати відповідну послідовність. Спочатку фахівець відзначає загальні враження, звертаючи увагу на поведінку і відхилення від норми поодиноких, декількох або кролів всього стада. Потім проводить спостереження за окремими тваринами, фіксуючи їх недостатню активність, безучасність, відмову від корму. В подальшому зупиняється на оцінці окремих частин тіла підозрілих особин. Перш всього необхідно оцінити статі голови. Якщо очі бляклі, сльозливі, віки злиплися, виділення із носа, то це свідчить про захворювання кроля. Неблагополуччя тварин підтверджує стан шкіри, яка може мати наїжачений волосяний покрив, випадання волосся, кірка на ньому, наявність паразитів, свербіж. Дихання у захворівших тварин нерівномірне, хрипке, кролі чхають і кашляють. Оцінюючи органи травлення (живіт), звертають увагу на вздуття шлунка і кишковика, наявність проносів, відсутність дефекацій та консистенцію калу. Завершують обстеження кроля оцінкою статевих органів, які можуть бути припухлі, почервонілі, та кінцівками, їх поставою, пошкодженням, з пухлими суглобами.

Захворювання кролів, які обумовлені різними причинами, можна об'єднати в групи незаразних і заразних хвороб (табл. 53).

Таблиця 53

Класифікація хвороб кролів

В умовах промислових кролеферм у кролів частіше всього виникають хвороби органів травлення, органів дихання, порушення обміну речовин, сонячні теплові удари, кормові отруєння, що мають незаразний характер. До заразних відносяться захворювання, збудниками яких є фільтрівні віруси, мікроби, гриби та паразити.

Таблиця 54

Характеристика хвороб кролів

Назва хвороб Характеристика Профілактичні заходи
     
Незаразні хвороби
Захворювання органів дихання (бронхіт, риніт, запалення легень, плеврит) Спричиняються простудою, що виникає внаслідок протягів, різких перепадів температур, підвищеної вологості, наявності у повітрі аміаку, пилу. Частіше хворіє молодняк після відлучення. Кролі чхають, труть ніс кінцівками, дихання у них прискорене, утруднене, з носа виділяється слизовий секрет. Забезпечити рекомендований мікроклімат (t15-16°, вологість 60-75 %, швидкість потоку повітря не більше 0,3 м/с, відсутність шкідливих газів).
Захворювання органів травлення (здуття шлунка і кишечника, катари) Виникають захворювання при поїданні кролями недоброякісних кормів, зволоженої зеленої маси, кормів, що швидко зброджуються (капуста, надмір коренеплодів), різкої зміни раціону. Тварини пригнічені, втрачають апетит, у них збільшується об'єм черева (здуття), виникає пронос. Дотримування правильного режиму годівлі, згодовувати кролям якісні корми, нові види кормів вводити поступово, протягом 5 днів.
Пододерматит Широко розповсюджене захворювання кролів при утриманні на сітчастій підлозі. Хворіють частіше дорослі, у яких на нижній поверхні задніх лап випадає волос, потім утворюються сухі кірочки, що переходять в намини з тріщинами. Хворі тварини втрачають апетит, худнуть. Вибраковують хворих тварин. При селекційній роботі проводять добір за опушеністю лап.
Сонячні та теплові удари Сонячний удар наступає раптово при тривалій дії прямих сонячних променів на голову. Тепловий - внаслідок загального перегрівання організму при утриманні тварин в погано вентильованих кролятниках, при підвищеній вологості повітря. Тварини раптово відмовляються "від корму, пригнічені, часте дихання. Можливі судороги і швидка загибель. Забезпечити попередження перегріву, налагодити надійну вентиляцію або відкрити вікна і двері. Хворих кролів переносять в прохолодне місце, періодично орошають холодною водою.
Отруєння Виникають під дією отруйних речовин на організм. Отруєння бувають кормові (неправильно виготовленими або недоброякісними кормами), хімічні (пестицидами), отруйними травами (блекота, болиголов, дурман, чемериця та ін.). За клінічними ознаками відрізняють гострі і хронічні отруєння. Діагноз встановити важко. Основою профілактики є недопущення у корм і воду продуктів, що містять отруйні речовини. Дотримуватись інструкції з проведення ветеринарної дезінфекції, обов'язковий контроль за якістю кормів.
Інфекційні хвороби  
Міксоматоз Збудник - вірус, що швидко розмножується. У кролів на різних ділянках тіла виникають пухлини - міксоми. Проявляється хвороба частіше влітку й восени. Перенощиком вірусу є комахи (комарі, воші, блохи), механічними носіями можуть бути люди, птиця. Хвороба проходить у 2-х формах: класичній (набряковій), вузликовій (атипічній). При класичній виникає двосторонній кон'юнктивіт, на голові, підгрудки, спині -набряки. Хвороба продовжується 4-10 днів. Смертність - до 90%. Вузликова форма хвороби проходить легше. У кролів на спині, вухах, голові, віках з'являються вузлики, які на 10-14-й день некротизуються. Смертність - до 70 %. Епізоотії міксоматозу виникають в будь-яку пору року, але найбільш важко проходять у вологе і прохолодне літо. У загрозливих пунктах використовують тільки моновакцину, обробляючи з 28-денного віку здорових кроленят Молодняк ревакцинують через три місяці. В благополучних господарствах дорослих кролів імунізують одноразово весною з інтервалом 30 днів, а Я молодняк - з 1,5 місячного віку і через 3 місяці ревакцинують. Імунітет наступає через 7-9 днів і тягнеться не менше 12 міс
Вірусна геморогічна хвороба кролів Висококонтагіозне, гостре захворювання. Збудник - вірус, що вражає тільки кролів. Хвороба поширюється блискавично і повсюдно. Передається вірус через корми, транспорт, одяг. При занесенні вірусу кролі гинуть через 1-4 дні. Загибель (до 90 %) наступає внаслідок геморо-гічного діатезу внутрішніх органів, особливо легень і печінки. Дотримуватись ветеринарно-санітарних правил з утримання кролів - закритий режим кролеферми, обладнання дезбар'єрів і дезковриків. Вакцинацію молодняку проводять одноразово після 1,5 міс, а дорослих - один раз у рік восени. Імунітет наступає на 7 день і триває 12 місяців.
Інфекційний стоматит ("мокра мордочка") Захворювання молодих особин супроводжується запальними процесами слизової оболонки ротової порожнини і великим слиновиділенням. Збудник - вірус, що розповсюджується при антисанітарних умовах утримання. Профілактика ґрунтується на суворих виконаннях загальних ветеринарно-санітарних вимог.
Віспа Висококонтагіозне захворювання, вірусної етіології, що характеризується вузликовими висипаннями на шкірі вух, повік, черева, спині і лап. До віспи сприйнятливі кролі всіх вікових груп. Смертність - 35-100 %. Перебіг хвороби може бути надгострий, гострий і хронічний. Носіями вірусу можуть бути гризуни, птиця, коти і люди. Сезонність не виражена. Проявляється у вигляді ензоотій. Лікування не розроблене. Для профілактики віспи необхідно дотримуватись ветеринарно-санітарних вимог. Клінічно здорових кролів у неблагополучному господарстві імунізують сухою вісповою вакциною, яку розводять 25-50 % розчином гліцерину. Всіх хворих кролів забивають.
Пастерельоз хронічному перебігу ускладнюється пневмонією, отитом, абсцесами в підшкірній клітковині. Супроводжується масовою загибеллю кролів. Розповсюджена хвороба серед кролів у всіх країнах світу і наносить значний економічний збиток. Практикують проведення аерозольних обробок кролів розчинами антибіотиків і сульфаніламідів. Застосовують гіперімунну протипастерильозну сироватку, а з лікувальною метою використовують антибіотики і сульфаніламідні препарати.
Лістеріоз Бактеріальна інфекція кролів, що уражає не тільки кролів, але і інших ссавців, а також людину. Збудник - бактерія лістерія. Характеризується ураженням центральної нервової системи і порушенням функції відтворення. В господарствах лістеріоз кролів проявляється у вигляді спорадичних випадків, або ензоотичних спалахів. Лістеріозом хворіють в основному вагітні самки в будь-яку пору року, але частіше у весняно - літній період. Джерелом інфекції є хворі лістеріозом кролі, а також лістеріоносії. Природний осередок лістеріозу - миші, щурі. Хвороба проявляється в зверхгострій, гострій, хронічній і аттичній формах. Характерна ознака - аборт в другій половині вагітності. Після аборту - параліч кінцівок. Хвороба продовжується два - чотири дні і закінчується смертю. Дотримуватись санітарно-ветеринарного утримання і завезення кролів, систематично боротися з гризунами. Хворих і перехворівших кролів забивають. М'ясо можна використовувати після двогодинного варіння. Лікування при лістеріозі недоцільне.
Колібактеріоз Широко розповсюджена інфекція кролів, що викликається кишечною паличкою і характеризується розладом функцій шлунково-кишкового тракту. Проявляється у вигляді спорадичних випадків або ензоотичних спалахів у будь-яку пору року. Хворіє молодняк з перших днів життя. Хворі кролі пригнічені, малорухомі, з'являється пронос. Кролі швидко худнуть і через 3-5 днів гинуть. На розтині спостерігаються зміни в кишечнику. За умов виключення інфікованих кормів із раціону через чотири - п'ять днів захворювання на фермі припиняється. Визначають джерело інфекції. Здійснюють загальні заходи з попередження шлунково-кишкових захворювань. Посилюють контроль за якістю кормів. Для лікування застосовують антибіотики, включаючи їх в корм.
Дерматомікоз Дерматомікози (трихофітія, мікроспорія, парша), або загальна назва - стригучий лишай - хронічні інфекційні захворювання тварин і людини. Збудники - гриби, що вражають шкіру і волосяний покрив. Сприйнятливі кролі всіх вікових груп, але частіше хворіє молодняк з 25-30-денного віку. Джерелом інфекції є хворі кролі. Факторами передачі збудника можуть бути приміщення, клітки, підстилка, обладнання, гній, а також миші, коти. Дерматомікози регіструють в будь-яку пору року, але частіше в осінньо-зимовий і весняний періоди. Клінічні ознаки - на шкірі вік, носа, губи, вухах, кінцівках, а потім по всьому тілі появляються округлі цятки, покриті лусочками. У кролів проявляється сверблячка, вони розчісують місце ураження, частіше на вухах. Часто лишайні плями зливаються і розповсюджуються по всьому тілі. Парша (фавус) характеризується утворенням на шкірі струпів, що нагадують чашечку з заглибиною в центрі. Волосся в місцях ураження стають сухими, швидко випадають, але не обламуються як при трихофітії і мікроспори. Загибель від дермомікозів буває рідко Дотримання ветеринарно-санітарних правил, створення комфортних умов утримання і забезпечення повноцінною годівлею. Специфічна профілактика - кролів імунізують з45-денного віку, а при надходженні із-за кордону незалежно від віку. При проявах дерматомікозу кролів оглядають кожні 10 днів. Хворих ізолюють і імунізують вакциною "Ментавакс" Лікування полягає у змазуванні уражених місць 10 % розчином саліцилової кислоти на 5 % спиртовому розчині йоду та іншими засобами
Інвазійні хвороби  
Кокцидіоз (еймиріоз) Протозойне захворювання, що супроводжується схудненням. Збудник - одноклітинний паразит (кокцидії). Хворіє молодняк у 3-4 міс. Дорослі кролі є носіями. Зараження проходить через корм, підстилку. Ознаки хвороби - чергування у кролів проносів і запорів, загибель на 10-15 день. Утримання кролів на сітчастій підлозі, суворе дотримання норм годівлі, своєчасне видалення гною.
Вушна короста (псороптоз) Викликається коростяним кліщем, який паразитує на внутрішній поверхні вушної раковини. У кролівничих господарствах ураженість досягає 25-30 %. Проводять щоденний огляд тварин, ізолюють хворих, проводять дезінфекцію. При виявленні вушної корости все поголів'я обробляють сумішшю скипидару з олією двічі з інтервалом у 6-7 днів.
Саркоптоз (акароз) Коростяне захворювання кролів, яке перебігає хронічно. Збудником є свербуновий кліщ, який прогризає ходи в глибині рогового шару шкіри. Кролі чухаються, на уражених ділянках шкіри при розчісуванні виділяється водяний секрет, що засихає у вигляді кірочок і струпів. Хворих, підозрюваних на зараження кролів ізолюють. Приміщення та інвентар знезаражують гарячою 5 % емульсією креоліну. Маточне поголів'я періодично обстежують.
       

Із вірусних захворювань найбільш широко розповсюджені міксоматоз, вірусна геморогічна хвороба, інфекційний стоматит, риніт, віспа та ін. Бактерії викликають такі захворювання, як пастерельоз, лістеріоз, колібактеріоз та ін. Із грибкових захворювань у кролів частіше всього відмічається дерматомікози (стригучий лишай) та ін. Велику шкоду кролям завдають інвазійні захворювання, до яких відносяться кокцидіоз (еймеріоз), псороптоз (вушна короста), саркоптоз (свербіж та короста) та ін.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 3634 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...