Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Технологія пухово-м'ясного кролівництва



Пухове кролівництво - специфічна галузь, яка потребує великих затрат ручної праці, індивідуального утримання кролів і повноцінної високобілкової годівлі. Тому пухових кролів розводять лише у господарствах кролівників-любителів. На таких фермах основною продукцією є високоякісний пух, а м'ясо і шкурки належать до побічної.

Технологія пухового кролівництва має два напрямки, застосування яких зумовлюється забезпеченістю господарства кормами, клітками, робочою силою і попитом на продукцію (пух чи пух і м'ясо). Перший напрям передбачає виробництво пуху, а м'ясо одержують лише від вибракуваних тварин. За цього методу 70 % дорослих кролиць утримують як пухоносів і не парують. Від них отримують по 400-500 г пуху за рік на голову. Самців (за винятком племінного ядра) не утримують, бо у них пух гіршої якості. Винятком є кастровані самці, від яких можна зібрати до 1 кг пуху за рік такої ж якості, як і в самок.

Для відтворення використовують решту 30 % самок, які формують племінне ядро. Від них одержують по 2 окроли за рік. Кращих кроленят залишають для ремонту стада, а з решти двічі збирають пух і реалізують на м'ясо або після обростання на шкурку.

За цього методу використання кролепоголів'я одержують пух більш високої якості при нижчих у 1,5 рази затратах кормів і праці на його виробництво, але він не набув широкого застосування. Частіше зустрічається на фермах другий напрям, який передбачає виробництво пуху і м'яса. Для цього усіх кролиць основного стада використовують і для відтворення, і для одержання пуху. Від кожної самки отримують 4 окроли. Відлучають кроленят у віці 45 днів, а самок спаровують через 4-5 днів після цього. З дорослих кролів пух збирають не менше 4 разів за рік. Плановий збір пуху -не менше 800 г за рік від кролематки з приплодом. Молодняк перших трьох окролів вирощують до першого збирання пуху і у 4-міс. віці реалізують на м'ясо. При цьому одержують тушку масою 1 кг і 9-12 г пуху.

Кроленят четвертого окролу вирощують до 5,5 місяців (до третього збору пуху, перші два - у 2 і 4 місяці) і реалізують на м'ясо. Від них отримують по 30-35 г пуху і тушку масою близько 1,5 кг. На ремонт стада відбирають кращий молодняк з перших двох окролів.

У пуховому кролівництві особливу увагу слід приділяти утриманню й годівлі кролів, бо від них великою мірою залежить кількість і якість пуху.

Збирають пух загальноприйнятими способами: вищипування, вичісування, стриження.

Для вирощування пухових кролів використовують індивідуальні клітки різних конструкцій. Найкраще - двомісні клітки конструкції НДІХЗК з постійними гніздовими відділеннями для самок, а якщо самки використовуються лише як сухоноси, то без них. Молодняк можна утримувати групами у клітках або вольєрах, бо при своєчасному зборі пуху закуси від бійок не впливають на якість пуху.

Особливу увагу слід звертати на чистоту в клітках. Щоб не допустити звалювання і забруднення пуху в клітках обов'язково має бути упродовж року підстилка з чистої соломи без остьових озимих культур, яку слід щотижня міняти.

Пухова продуктивність залежить від величини кроля і його годівлі. При збільшенні живої маси кроля на 1 кг збір пуху зростає на 72-90 г за рік. Активний ріст кролів поєднується з постійним інтенсивним ростом пуху. Тому годівля їх повинна бути повноцінною, збалансованою з високим вмістом протеїну. Для цього пуховим кролям необхідно регулярно згодовувати сіно бобових трав, зелену масу, соняшникову макуху, зернові корми.

У пуховому кролівництві, як і у шкурковому, найраціональніше застосовувати енерго- і ресурсоощадні системи утримання (зовнішньокліткову, шедову), які забезпечують зниження собівартості продукції.

Контрольні запитання

1. Назвіть вимоги до майданчика під забудову кролеферми.

2. Які зони виділяють на території кролеферми і основні об'єкти та споруди в них?

3. Які біологічні особливості слід враховувати при проектуванні й будівництві кролеферми?

4. Охарактеризуйте вимоги, що ставляться до кліток для кролів.

5. Охарактеризуйте зовнішньо кліткову і шедову системи утримання кролів.

6. Назвіть позитивні сторони і недоліки клітки Михайлова.

7. Наведіть основні принципи утримання кролів в механізованих кролятниках.

8. Дайте характеристику кліток, що розміщують в механізованих кролятниках.

9. Які засоби механізації роздавання корму, водонапування, прибирання гною на промислових кролефермах?

10. Поясніть, які вимоги ставляться до мікроклімату в закритих приміщеннях.

11. Поясніть технологічний процес виготовлення гранульованого комбікорму для кролів.

12. Наведіть основні особливості прогресивної технології (на прикладі кролепідприємства "Анмакс").

13. Охарактеризуйте способи вирощування кролів на м'ясо.

14. В чому сутність потокової технології виробництва м'яса кролів?

15. Назвіть основні принципи технології шкурково-м'ясного і пухово-м'ясного кролівництва.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1077 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...