Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Програма практики в бюджетних установах



1. Ознайомлення з організаційною структурою бюджетної установи

Ознайомитись з структурою, організацією роботи, структурними підрозділами, посадовими обов'язками працівників, а також з основними показниками роботи за минулий рік.

З'ясувати питання координації діяльності бюджетної установита взаємодію з фінансовими органами (місцевими фінорганами та органами Державного казначейства), іншими органами виконавчої влади.

2. Характеристика складу і структури доходів бюджетної установи

Ознайомитись з основними видами доходів, їх складом і структурою, дати їх характеристику за два останніх роки.

3. Характеристика складу та структури видатків бюджетної установи

Провести аналіз структури основних видів видатків за два останніх роки в розрізі КЕК.

4. Формування дохідної та видаткової частини кошторису бюджетної установи

Ознайомитись із джерелами формування дохідної частини кошторису бюджетної установи, основними напрямками витрат бюджетної установи, формуванням спеціального фонду кошторису (планування доходів і використання коштів спеціального фонду за КЕКВ), формуванням загального фонду кошторису за два останніх роки.

Зробити відповідні висновки і пропозиції щодо можливості залучення власних надходжень та їх раціонального використання.

5. Складання кошторису бюджетної установи, його розгляд і виконання

Ознайомитись з порядком складання тарифікаційного списку, перевірити правильність встановлення посадових окладів, надбавок та доплат.

Перевірити нарахування заробітної плати та відрахування в фонди обов'язкового державного страхування.

Перевірити правильність формування кошторисів.

Ознайомитись та проаналізувати порядок складання розпорядниками коштів бюджетних запитів, поданням бюджетних запитів відповідній місцевій раді.

6. Складання фінансової звітності про виконання доходів і видатків бюджетної установи

Ознайомитись з порядком складання фінансової звітності бюджетної установи за минулий рік.

Скласти місячний звіт про виконання кошторису доходів та видатків, зробити відповідний висновок.

7. Зібрати практичний матеріал для виконання дипломної роботи

8. Оформити звіт про проходження переддипломної практики

4. ЗВІТ ПРО ПЕРЕДДИПЛОМНУ ПРАКТИКУ

Магістр-практикант вказує у звіті дату, робоче місце і викладає зміст виконаних робіт роботи (оформлення титульного листка звіту наведено в дод. А, А1). Звіт складають, починаючи з перших днів практики. На кожному робочому місці магістр-практикант щоденно готує матеріали для оформлення звіту. У звіті дають коротку техніко-економічну характеристику підприє­мства (установи, організації) (назва, підпорядкованість, структура, організація виробництва, управлінська структура, основні показники діяльності), описують порядок документального оформлення та обліку окремих операцій (згідно з відповідною програмою, що міститься в розділі 3 Програми), роблять висновки і дають практичні пропозиції. У звіті коротко відображається перелік та зміст робіт, що виконувались студентом для підготовки матеріалів до магістерської роботи за обраною ним темою.

Звіт обсягом до 35 сторінок повинен бути написаний на окремих аркушах канцелярського паперу; копії документів, розрахунків, облікових регістрів і звітних форм розміщують в кінці звіту, а в тексті дають посилання на них і вказують їх порядкові номери.

Звіт практикант підписує, переплітає, дає на рецензію і підпис керівнику практики від відповідної бази практики.

Звіт про переддипломну практику магістр захищає перед комісією. Одержану на захисті оцінку записують в залі­кову книжку.

Звіти про практику повинні бути подані у зброшурованому вигляді. Перша сторінка обкладинки – титульна. Скріпки та інші деталі брошурування не повинні бути видними на титульному аркуші. На початку звіту має бути наведений його зміст із вказанням сторінок розміщення окремих матеріалів.

Звіт оформляється, як правило, за допомогою комп’ютера на одній стороні аркуша білого паперу формату А-4 (210x297 мм) через 1,5 комп’ютерних інтервали до тридцяти рядків на сторінці, 14-го розміру комп'ютерного шрифту.

На кожному аркуші повинні бути поля таких розмірів: ліворуч – не менше 25 мм, зверху та знизу – не менше 20 мм, праворуч – не менше 10 мм. Шрифт друку повинен бути чітким, чорного кольору. Щільність тексту має бути однаковою.

Заголовки структурних частин роботи «ЗМІСТ», «ВСТУП», «ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОРГАНІЗАЦІЇ» та інші, включаючи «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ», «ДОДАТКИ» друкують великими літерами симетрично до тексту (по центру), напівжирним шрифтом. Кожну структурну частину треба починати з нової сторінки. Крапка у кінці заголовка не ставиться. Якщо заголовок складається з двох чи більше речень, то їх розділяють крапкою.

Тексти розділів можуть складатись з підрозділів.

Заголовки підрозділів друкуються маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу.

Номер розділу ставиться після слова «Розділ», наприклад, «РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЗАТ «ПРИВАТБАНК». Підрозділи нумеруються у межах розділу. Номер підрозділу складається із номера розділу та свого порядкового номера, розділених крапкою. У кінці також ставиться крапка, наприклад, «2.1.» (перший підрозділ другого розділу). Потім у тому ж рядку йде заголовок підрозділу.

Примітка. Структурні частини «ЗМІСТ», «ВСТУП», «ВИСНОВКИ»,

«СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ», «ДОДАТКИ» не нумеруються.

Нумерація сторінок, розділів, підрозділів, малюнків, таблиць, формул подається арабськими цифрами без знака №.

Нумерація сторінок має бути наскрізною, причому першою сторінкою є титульний аркуш, другою – завдання на практику, третьою – зміст, але на них номер сторінки не ставиться. Сторінки з додатками і списком літератури включаються у наскрізну нумерацію. Номер сторінки проставляється у правому верхньому кутку сторінки без будь яких знаків, тобто без крапки у кінці, без виділення рисками, дужками тощо.

Ілюстрації (схеми, графіки тощо) називаються рисунками, які нумеруються послідовно у межах розділу або наскрізно (якщо рисунків не багато) арабськими цифрами. Якщо рисунків багато, то номер рисунка має складатися із номера розділу і порядкового номера рисунка, розділених крапкою, наприклад «Рис.1.2.» (другий рисунок першого розділу), а далі йде назва рисунка. При посиланні на рисунок в тексті перший раз необхідно вписувати його повний номер, наприклад, «(рис.1.2)». Подальші посилання на рисунки виконуються разом із скороченим словом «дивись», наприклад «(див.рис.1.2)». Рисунки мають розташовуватись одразу після посилання на них у тексті. Якщо на даній сторінці немає місця, то їх необхідно розташувати на наступній сторінці.

Рисунки розташовують у зручній для ознайомлення формі тобто, щоб для вивчення цього рисунка сторінку не треба було повертати, а якщо повертати, то за годинниковою стрілкою. Номер рисунка, його назва і пояснювальні підписи розміщуються послідовно під рисунком з абзацного відступу. Таблиці у роботі нумеруються послідовно (за винятком таблиць, поданих у додатках) в межах розділу. У правому верхньому куті пишеться слово «Таблиця» із зазначенням її номера. Номер таблиці складається із номера розділу і порядкового номера таблиці, розділених крапкою. У кінці номера таблиці крапка не ставиться наприклад «Таблиця 1.2» (друга таблиця першого розділу). При посиланні на таблицю в тексті вказують її повний номер, а слово «Таблиця» пишуть у скороченому вигляді, наприклад «(табл.1.2)». Під словом «Таблиця» розміщується заголовок таблиці симетрично до форми таблиці (по центру). Слово «Таблиця» і заголовок починаються з прописної букви. Назва не підкреслюється.

Таблиці потрібно розташовувати після першої згадки її у тексті так, щоб її зручно було розглядати без повороту сторінки або з поворотом її за годинниковою стрілкою. Якщо на даній сторінці немає місця, то таблиці

розташовують на наступній сторінці у зручній для ознайомлення формі.

При переносі таблиці на наступну сторінку нумерацію колонок необхідно повторити, а над нею розмістити слова «Продовження табл.» із зазначенням її номера, наприклад «Продовження табл.1.2». Таблицю з великою кількістю рядків можна переносити на інший аркуш, при цьому назву вміщують тільки над її першою частиною. Таблицю з великою кількістю граф можна ділити на частини і розміщувати одну частину під іншою у межах одної сторінки. Заголовки граф таблиці пишуться з великої букви. Висота рядків повинна бути не меншою 8 мм. Якщо текст, який повторюється у графі таблиці складається з одного слова, то його можна замінити лапками; якщо текст повторюється і складається з двох чи більше слів, то при першому повторенні його замінюють на слова «Те ж», а далі – лапками. Замість цифр, марок, знаків, букв, математичних символів лапки не допускаються. Якщо цифрові дані у якомусь рядку таблиці не наводяться, то у ньому ставиться прочерк. Формули в звіті (якщо їх більше одної) нумерують у межах розділу. Номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули у розділі, між якими ставиться крапка. Номер формули пишеться біля правого берега аркуша на рівні відповідної формули (якщо формула велика, то на рівні нижнього рядка формули до якої він відноситься) в круглих дужках, наприклад «(2.2)» (друга формула другого розділу). Пояснення позначень символів чи числових коефіцієнтів наводиться безпосередньо під формулою у тій послідовності, у якій вони подані у формулі. Це пояснення подається з нового рядка, починаючи зі слова «де», двокрапка після якого не ставиться. Значення кожного символу чи числового коефіцієнта подається з нового рядка.

Розмірність одного і того ж параметра у межах роботи має бути однаковою. При посиланні у тексті на формулу, необхідно подати її повний номер у дужках, наприклад, «У формулі (1.2)».

Рівняння і формули виділяються з тексту вільними рядками. Вище і нижче кожної формули потрібно залишити не менше одного вільного рядка.

До списку використаної літератури включаються усі використані джерела, які розташовуються за алфавітом або у порядку посилань на них у тексті.

Список літератури оформляють відповідно до сучасних вимог (ДСТУ ГОСТ 7.1: 2006).

Додатки оформляються як продовження звіту на наступних її сторінках або у вигляді окремої частини (книги), розміщуючи їх у порядку посилань у тексті роботи. Кожний додаток починається з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, надрукований угорі малими буквами з першої прописної симетрично відносно тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком малими буквами з першої великої друкується слово «Додаток...» і велика літера української абетки, наприклад «Додаток А», «Додаток Б». Додатки слід позначати послідовно відповідно до букв алфавіту, за винятком букв Г, Ґ, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь.


5. КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ПРОХОДЖЕННЯ ПЕРЕДДИПЛОМНОЇ ПРАКТИКИ

Оцінка проходження переддипломної практики та захисту звіту студентів спеціальності “Фінанси і кредит” здійснюється членами комісії на основі сумарної оцінки за критеріями, наведеними в табл. 1.

Таблиця 1

Критерії оцінювання переддипломної практики

  Критерії оцінювання Кількість балів
1. Дотримання календарних термінів проходження переддипломної практики  
2. Повнота звіту про проходження практики (відповідно до програми переддипломної практики) та своєчасність його подання для захисту на кафедрі  
3. Наявність у звіті опрацьованих та узагальнених практичних матеріалів у відповідності до теми магістерської дипломної роботи  
4. Якість оформлення звіту та наявність у звіті практичних матеріалів, які відображають діяльність об’єкту дослідження  
5. Наявність ділової характеристики керівника від бази практики з позитивною оцінкою  
6. Разом  

Підсумкову, диференційовану за стобальною шкалою, оцінки захисту переддипломної практики визначає комісія. Члени комісії можуть змінювати оцінку роботи, виставлену науковим керівником в разі виявлення суттєвих недоліків та необ'єктивної оцінки ними поданої до захисту роботи.

Рішення комісії є остаточним.

Основні умови одержання оцінки

Відмінно (90 - 100 балів). Звіт про проходження переддипломної практики є повним, його структура та оформлення відповідають вимогам програми переддипломної практики. Ділова характеристика керівника від бази практики містить відмінну оцінку. Наявність у звіті в повному обсязі опрацьованих та узагальнених практичних матеріалів у відповідності до теми дипломної роботи

Добре (76 - 89 балів). Звіт містить окремі недоліки непринципового характеру: поверхово зроблений аналіз, недостатньо використані інформаційні джерела об’єкту дослідження тощо. Ділова характеристика керівника від бази практики містить позитивну оцінку. Наявність у звіті в повному обсязі опрацьованих та узагальнених практичних матеріалів у відповідності до теми дипломної роботи

Задовільно (60 - 75 балів). Звіт містить недоліки змістовного характеру. Переважають елементи описовості, інформаційні матеріали не завжди відображають діяльність об’єкту дослідження. Є зауваження щодо оформлення звіту. У звіті відсутні в повному обсязі опрацьовані та узагальнені практичні матеріали у відповідності до теми дипломної роботи

Незадовільно (до 59 балів). Аналіз виконаний поверхово або взагалі відсутній. Оформлення роботи не відповідає вимогам, наведених у рекомендаціях. У звіті відсутні в повному обсязі опрацьовані та узагальнені практичні матеріали у відповідності до теми дипломної роботи. Відповіді на запитання членів комісії неточні або неповні.

Шкала оцінювання успішності спеціаліста за результатами переддипломної практики за чотирибальною системою

Система переводу рейтингових балів у чотирибальну систему оцінювання знань спеціаліста:

Оцінки Відсотки (%%) від набраних балів за результатами проміжного контролю
5 «відмінно» 90 - 100
4 «добре» 89 – 75
3 «задовільно» 74 - 51
2 «незадовільно» Менше 50 %

6. Список рекомендованої літератури:

1. Бюджетний кодекс України (нова редакція) вiд 08.07.2010 № 2456-VI // Офіційний сайт Верховної Ради України. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?user=a&find=1&typ=21.

2. Податковий кодекс України від 02.12.2010р. №2755-VI // Офіційний сайт Верховної Ради України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2755-17;

3. Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні" вiд 21.05.1997р. № 280/97-ВР (зі змінами і доповненнями) // Офіційний сайт Верховної Ради України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=280%2F97-%E2%F0.

4. Закон України "Про місцеві державні адміністрації" вiд 09.04.1999р. № 586-14 (зі змінами і доповненнями) // Офіційний сайт Верховної Ради України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=586-14.

5. Про затвердження Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ: Постанова Кабінету Міністрів від 28.02.2002 р. № 228 // Офіційний сайт Верховної Ради України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=228-2002-%EF.

6. Про внесення змін до Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ: Постанова Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2003 р. № 211 // Офіційний сайт Верховної Ради України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=211-2003-%EF.

7. Положення про Державне казначейство України: Постанова Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2005 року № 1232 // Офіційний сайт Верховної Ради України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1232-2005-%EF.

8. Про затвердження Переліку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання: Постанова Кабінету Міністрів України від 17.05.2002 року № 659 (зі змінами та доповненнями) // Офіційний сайт Верховної Ради України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=659-2002-%EF.

9. Про затвердження Порядку перерахування дотації вирівнювання та субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам, коштів, що передаються до державного бюджету з місцевих бюджетів, а також міжбюджетних трансфертів між місцевими бюджетами: Постанова Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2002 року № 490 // Офіційний сайт Міністерства Фінансів України. – Режим доступу: http://www.minfin.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=51949&cat_id=35491.

10. Про затвердження Формули розподілу обсягу міжбюджетних трансфертів (дотацій вирівнювання та коштів, що передаються до державного бюджету) між державним бюджетом та місцевими бюджетами: Постанова Кабінету Міністрів України від 05.09.2001 року № 1195 // Офіційний сайт Верховної Ради України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1195-2001-%EF.

11. Про структуру бюджетної класифікації: Постанова Верховної Ради України вiд 12.07.1996р. № 327/96-ВР // Офіційний сайт Верховної Ради України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=327%2F96-%E2%F0.

12. Алексеев І.B., Ярошевич Н.Б., Чушак-Голобородько A.M. Бюджетна система: Навчальний посібник. - К.: Хай-Тек Прес, 2007. - 376 с.

13. Андрейченко О. Нові підходи до формування дохідної бази місцевих бюджетів/ О. Андрейченко // Фінанси України. – 2009. – №7. – С. 84–87.

14. Банківські операції: Підручник / За ред. В.І. Міщенка, Н.Г. Слав’янської. – К.:Знання, 2006. − 727 с. – (Вища освіта ХХІ століття).

15. Базілінська О.Я. Фінансовий аналіз: теорія та практика: Навч. посібн. − К.: Центр учбової літератури, 2009. − 328 с.

16. Булгакова CO., Василенко Л.І., Єрмошенко Л.В., Александров В.Т., Недбаєва СМ. Державні фінанси: Фінанси. Бюджетна система України. У 5-ти томах. - Київ: НВП "АВТ лтд.", 2004. - 400 с. (Інтегрований навчально-атестаційний комплекс).

17. Бюджетний менеджмент: Підручник // за ред.. В.Федосова. - К.: КНЕУ, 2004. - 864 с.

18. Васюренко О.В. Банківські операції: Навч. посібник для ВНЗ. – 5-те вид., перероб. і доп. Рекомендовано МОН К.:Знання, 2006.

19. Внукова Н.М., Временко Л.В., Успаленко В.І. та ін. Страхування: теорія та практика: навчальний посібник / за загальною редакцією д.е.н., проф.. Н.М. Внукової. – 2-ге видання, перероблене та доповнене. − Харків: бурун Книга, 2009. – 656с.

20. Вовна Н. Неподаткові надходження: їх роль та значення у формуванні власної дохідної бази місцевих бюджетів // Регіональна економіка - 2005. - № 3. - С. 143-156.

21. Вовчак О.Д., Завійська О.І. Страхові послуги: Навчальний посібник. – Львів: Видавництво «Компакт-ЛВ», 2005.-656с.

22. Воловець Я.В. Фінансова діяльність суб’єктів господарювання: Навч. посібник. – К.: Алерта, 2005. 199 с.

23. Говорушко Т.А. Страхові послуги. Навчальний посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2005. – 400с.

24. Горбач Л.М., Каун О.Б. Ринок фінансових послуг: Навч. посібник К.: Кондор, 2006.

25. Гриджук Д.М., Олійник В.О.. Іпотека у кредитуванні: Практичні аспекти К.: А.С.К., 2006.

26. Гушта О.В. Порядок формування та використання коштів місцевих бюджетів // Фінанси України - 2005. - № 1. - С. 10-15.

27. Дегтяренко З. Досвід наповнювання місцевих бюджетів // Казна - 2007. - № 4-5. - С. 29-32.

28. Дєєва Н.М., Дедіков О.І. Фінансовий аналіз. Навч. посібник. − К.: Центр учбової літератури, 2007. − 328 с.

29. Капран В.І. та ін. Банківські операції. Навчальний посібник К.: Центр навч. літ., 2006.

30. Карлін М.І. Бюджетна система України: Навч. посібник. – К.: Знання, 2008. – 428 с.

31. Кириленко О.П. Місцеві фінанси: Підручник - К.: Знання, 2006. - 677 с.

32. Клець Л.Є. Бюджетний менеджмент. Навчальний посібник. - К.: Центр учбової літератури, 2007. - 640 с.

33. Кононенко О., Маханько О. Аналіз фінансової звітності.−Х.: Фактор, 2008. − 208 с.

34. Крамаренко Г.О., Чорна О.Є. Фінансовий аналіз. Підручник. − К.: Центр учбової літератури, 2008. − 392 с.

35. 15. Лутчин Н.П., Миронюк А.К. Статистика фінансів. Навчальний посібник. − Львів: Новий світ. −2000. − 2005. − 324с.

36. Марич П. М., Коваль Л. П. Фінансова діяльність суб’єктів господарювання. Навч. посіб. – Львів: Ліга-прес, 2008. 250 с.

37. Науково-практичний коментар до Бюджетного кодексу України / кол. авторів [заг. редакція, передмова Ф. О. Ярошенка]. – К.: Зовнішня торгівля; УДУФМТ, 2010. – 592 с.

38. Павлюк КВ. Формування доходів місцевих бюджетів // Фінанси України - 2006. - №4. - С. 24-37.

39. Панькевич Л.В., Зварич М.А., Могиляк П.Я., Хомічак Б.І. Бюджетний менеджмент: Навчальний посібник. - К.: Знання, 2006. - 293 с.

40. Пасічник Ю.В. Бюджетна система України та зарубіжних країн: Навчальний посібник. - К.: Знання-Прес, 2006. - 607 с.

41. Подольська В.О., Яріш О.В. Фінансовий аналіз: Навч. посібник. − К.: Центр навчальної літератури, 2007. − 488 с.

42. Прокопенко І.Ф. та ін. Основи банківської справи: навч. посібник К.: Центр навч. літ., 2005.

43. Примостка Л.О. Фінансовий менеджмент у банку: Підручник К.: КНЕУ, 2004.

44. Страхові послуги: Підручник / С.С. Осадець, Т.М. Артюр, О.О. Гаманкова та ін.; Кер. Авт. Кол. Й наук. Ред.. проф.. С.С. Осадець і доц.. Т.М. Артюр. – К.: КНЕУ, 2007. – 464 с.

45. Ткаченко Н.В. Страхові послуги. Практикум: навчальний посібник. – К.: Ліра-К, 2009. – 270 с.

46. Фещенко Л.В., Проноза П.В., Кузьминчук Н.В. Бюджетна система України: Навч. посібник. – К.: Кондор, 2008. – 440 с.

47. Цолко Ю.С. Фінансова звітність підприємства та її аналіз. – К.: ЦУЛ, 2002. – 359 с.

48. Юрій С.І., Стоянов В.І., Даневич О.С. Казначейська система: Підручник.-2-ге вид. змін, й доп. - Тернопіль: Карт-бланш, 2006. - 818 с.

49. Яворська Т.В. Страхові послуги: Навч. Посіб. – К.:Знання, 2008. – 350с.

Список періодичних видань

1. Актуальні проблеми економіки.

2. Баланс бюджет

3. Банківська справа.

4. Бюлетень законодавства і юридичної практики України.

5. Вісник Національного банку України з додатком „Законодавчі і нормативні акти з банківської діяльності”.

6. Вісник податкової служби України

7. Вісник Тернопільського державного економічного університету.

8. Економіка України.

9. Економіка, фінанси, право

10. Економіст.

11. Нормативні акти з фінансів, податків, страхування та бухобліку.

12. Урядовий кур’єр

13. Финансовые услуги.

14. Фінанси України.

15. Фінансова справа.

16. Формування ринкових відносин в Україні.

17. Эконом., финансы, управление.

18. Экономист.

19. www.dfp.gov.ua

20. www.minfin.gov.ua

21. www.rada.kiev.ua

22. www.bank.gov.ua

23. www.aub.com.ua





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 651 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.018 с)...