Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Програма практики в державних податкових органах



1. Ознайомлення з організаційною структурою районної (міської, міжрайонної, об’єднаної) податкової інспекції

На початковому етапі переддипломної практики необхідно ознайомитись із організаційною структурою податкового органу, організацією роботи, а також з основними зведеними показниками діяльності за минулий рік.

Слід ознайомитись із специфікою діяльності кожного структурного підрозділу, планами їх роботи, посадовими інструкціями і індивідуальними графіками роботи працівників відділу (управлінь), в якому студент проходить практику, а також заходами щодо вдосконалення організаційної структури податкового органу, податкової роботи тощо в контексті Податкового кодексу України (від 2 грудня 2010 року № 2755 – VI).

2. Податкове прогнозування та аналіз податкових надходжень

Ознайомитись з формами і методами прогнозування доходів бюджету, станом виконання бюджетних надходжень. Провести аналіз надходжень податків та платежів за попередній рік, зробити прогноз податкових надходжень в першому півріччі (кварталі) поточного року з врахуванням відповідних факторів (наявність переплат, податкових боргів, донарахувань за наслідками документальних перевірок тощо).

Проаналізувати стан використання інформаційних систем у роботі податкового органу: комп’ютерна підтримка в прийнятті рішень; використання інформаційних систем в управлінні; основні відомості про АРМ “Звіт”, АРМ “Облік податків та платежів”, “Касові апарати”, “Аудит”; використання комп’ютерно-правової бібліотеки “Ліга”

3. Організація роботи з платниками податків в сучасних умовах

Ознайомитись з порядком державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб – платників податків, визначенням крупних платників податків.

Проаналізувати: стан податкової дисципліни та податкової культури в регіоні; своєчасність і повноту сплати в бюджет податкових зобов’язань платниками податків за два останніх роки в розрізі двох груп:

- фізичних осіб-підприємців;

- юридичних осіб – платників податків.

Ознайомитись із заходами податкового органу щодо забезпечення стягнення податкової заборгованості за два останніх роки: відстрочення, розстрочення заборгованості; застосування податкового компромісу; адміністративний арешт активів, їх оцінка та реалізація, визнання платника податків банкрутом.

Розглянути основні аспекти та проблемні питання роботи податкового органу з платниками податків і населенням: форми організації; напрями масово-роз’яснювальної роботи; організація навчання; робота з друкованими й електронними засобами масової інформації; видавнича справа; консультаційна робота.

Визначити ефективність роботи податкового органу з вищевказаних питань.

4. Стан контрольно-перевірочної роботи в податковому органі

Ознайомитись: з планами (графіками) контрольно-економічної роботи податкового органу на поточний рік; з порядком підготовки до проведення документальної перевірки, програмою перевірки; із матеріалами камеральних та документальних перевірок податкової звітності платників податків за попередній рік, які були проведені працівниками податкового органу (Звіт ф.-2 П); з видами штрафних (фінансових) санкцій, що були накладені на платників податків з а порушення чинного податкового законодавства та порядком їх застосування..

Провести аналіз результативності проведених податковим органом перевірок.

Прийняти участь в проведенні документальної перевірки одного платника податків, скласти акт документальної перевірки.

5. Правове забезпечення діяльності органів державної податкової служби України. Організація праці і діловодство

Ознайомитись з основними положеннями типової інструкції з діловодства в органах державної податкової служби; порядком ведення діловодства: реєстрація вхідної кореспонденції, її розгляд і виконання; реєстрація вихідної кореспонденції; розгляд звернень, листів та скарг платників податків та громадян з питань оподаткування і прийняття по них відповідних вмотивованих рішень; веденням діловодства, кодифікацією законодавчого та інструктивного матеріалів; з заходами щодо боротьби з корупцією в податкових органах; складанням номенклатури справ і формуванням справ.

На підставі розглянутих та проаналізованих вищевказаних питань підготувати і обґрунтувати висновки та пропозиції.

3.6. Програма практики в фінансових органах

1. Ознайомлення з організаційною структурою фінансового органу, економікою району (міста)

Ознайомитись з структурою фінансового органу, організацією роботи, структурними підрозділами, посадовими обов’язками працівників, а також з основними показниками роботи за минулий рік щодо виконання місцевого бюджету по доходах і видатках.

З’ясувати питання координації діяльності фінансового органу з іншими органами виконавчої влади; основні напрямки промислової діяльності регіону, джерела формування доходів бюджету та їх види, основні галузі бюджетної сфери.

2. Характеристика складу і структури доходів районного (міського) бюджету

Ознайомитись з основними видами доходів, що надходять до районного бюджету, їх складом і структурою, визначити частку власних та закріплених доходів і дати їх характеристику за два останніх роки.

3. Характеристика складу та структури видатків районного (міського) бюджету

Провести аналіз структури основних видів видатків, що проводяться з районного(міського) бюджету за два останніх роки в розрізі галузей бюджетної сфери.

4. Формування дохідної та видаткової частини місцевого бюджету

Ознайомитись із джерелами та методами формування дохідної частини бюджету району (міста), основними напрямками діяльності головних розпорядників бюджетних коштів за два останніх роки та зробити відповідні висновки і пропозиції щодо можливості збільшення бюджетних надходжень та їх раціонального використання.

5. Порядок складання проекту місцевого бюджету, його розгляд і виконання

Ознайомитись та проаналізувати порядок складання розпорядниками коштів бюджетних запитів, включенням бюджетних запитів до проекту бюджету, підготовкою та розглядом проекту місцевого бюджету, переліком документів, що подаються разом з проектом рішення про місцевий бюджет відповідній місцевій раді.

6. Особливості виконання місцевих бюджетів за загальним та спеціальним фондами при умові казначейського обслуговування

Ознайомитись з документами, що визначають порядок виконання бюджету за загальним та спеціальним фондами, внесенням змін до планових показників.

Провести аналіз виконання місцевого бюджету за минулий рік в тому числі – використання резервного фонду (за відповідними напрямками) та зробити висновок щодо оцінки фінансового стану місцевого бюджету на відповідну звітну дату.

7. Порядок складання фінансової звітності про виконання доходів і видатків місцевого бюджету

Ознайомитись з порядком складання фінансової звітності про виконання місцевого бюджету за минулий рік.

Скласти місячний звіт про виконання місцевого бюджету згідно даних, поданих державним казначейством про доходи та звітів розпорядників коштів про виконання кошторисів доходів та видатків, зробити відповідний висновок.

8. Контроль фінансового органу за використанням бюджетних коштів та достовірністю звітних даних розпорядників коштів

Проаналізувати результати проведеної контрольної роботи фінансового органу за минулий рік, дати оцінку щодо її ефективності.

Прийняти участь у проведенні перевірки законності використання бюджетних коштів, правильності та достовірності відображення проведених операцій в обліку в одній бюджетній установі. Матеріали перевірки оформити в загальновстановленому порядку.

Особливу увагу студенту – практиканту звернути на основні зміни в бюджетному менеджменті в контексті нового Бюджетного кодексу України від 8 липня 2010 № 2456/ VI).





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 214 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...