Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Надійність та інформативність тесту



Надійність тесту – це його функціональна характеристика, яка показує якою мірою результати однієї і цієї ж особи збігаються при неодно­разовому тестуванні за допомогою одного і того ж тесту. Надійність визначається кореляційною залежністю між результатами першого і другого тестування. Вимірюють надійність за допомогою відсотків, наприклад, вираховують відсоток питань, на які учасник експерименту обидва рази відповів однаково. Надійність кращих тестів виражається коефіцієнтом кореляції і складає 0,6 – 0,9. Якщо тест не досягнув такого рівня надійності, то його застосування вважається некоректним і не надійним.

Інформативність (валідність) тесту – це його придатність для вимірювання (відображення) властивості та якості явища, яке ми хочемо оцінити. Валідність тесту можна розглядати як узагальнену міру достовір­ності всього процесу тестування. Існують два способи визначення інформа­тивності тесту.

Спосіб теоретичного аналізу інформативності тесту використовують, якщо результати в конкретному виді рухової активності не можуть бути виражені метричними одиницями вимірювання (гімнастика, стрибки у воду тощо). Суть цього способу полягає в логічному зіставленні характеристик явища, що вивчається з тестом.

Спосіб емпіричного визначення інформативності тесту полягає у порів­нянні результату тестування з відповідним критерієм. Математичну залеж­ність між тестом і порівнювальним критерієм визначають за допомогою коефіцієнта кореляції (r). Математичне значення кореляції виражається коефіцієнтом від – 1 (максимальний від’ємний зв’язок) до +1 (максимальний позитивний зв’язок). Кількісну міру зв’язку прийнято розрізняти за такими рівнями: слабкий зв’язок – при коефіцієнті кореляції 0,31 - 0,69; сильний зв’язок - при коефіцієнті кореляції 0,70 - 0,99. Оцінити рухові можливості можна за допомогою декількох тестів. Наприклад, швидкісно-силові можли­вості можна визначити за результатами стрибка у довжину з місця, стрибка вгору, потрійного стрибка тощо. Такі тести називають еквівалентними – вони в практиці тестування є рівноцінними. Використання цих тестів підвищує надійність оцінки розвитку рухових можливостей особистості.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1915 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...