Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальна характеристика методів опитування



Лекція 5. Методи опитування та тестування як методи дослідження.

Зміст. Загальна характеристика методів опитування. Бесіда та інтерв’ю. Екс­пе­рт­не опиту­вання. Соціометричний метод. Види анкетування. Поняття теорії тестів. Тести досягнень і здібностей. Тести особистості. Надійність та інформа­тивність тесту.

Загальна характеристика методів опитування.

Методи опитування передбачають звернення дослідника до респон­дентів із певними питаннями. Вони можуть бути усні, або письмові, безносе­редні або опосередковані. Зміст відповідей на питання повинен розкривати окремі аспекти проблеми, що досліджується. Методи опитування не універсальні – найкращим чином вони використовуються в поєднанні з іншими методами педагогічного дослідження. Опитування дозволяє подумки моделювати будь-які потрібні експериментатору ситуації для того, щоб виявити стійкість нахилів, мотивів і подібних суб’єктивних станів опитуваного.

Широке використання методів опитування пояснюється тим, що одержана від респондентів інформація, зазвичай, багатша і детальніша від тієї, яку можна одержати іншими методами. Вона легко піддається математично-статистичному аналізу, а отримати її можна оперативно і дешево. Проте, методи опитування мають і наступні недоліки:

- суб’єктивність одержаної інформації, оскільки респонденти схильні переоцінювати значення певних фактів і явищ та своєї ролі в них, або недооцінювати їх;

- викривлення інформації, причиною якого можуть бути помилки, допущені в процесі підготовки інструментарію дослідження, визначення вибіркової сукупності (вибірки) або інтерпретації одержаних даних;

- недостатня поінформованість опитування.

Методи опитування застосовуються в таких формах: інтерв’ю (усне опитування); анкетування (письмове опитування); бесіда (багатосороннє обговорення порушеної проблеми); експертне опитування і тестування зі стандартними формами оцінки результатів опитування, а також з використанням соціометрії, яка дозволяє виявити міжособистісні стосункив групі людей.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 804 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...