Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Необхідність формування оздоровчого світогляду у майбутніх фахівців



Результатом отримання освіти, в тому числі і вищої, має стати освічена людина. А освічена людина – це людина не лише знаюча і володіюча основними уміннями в різних сферах життєдіяльності, з високим рівнем розвитку розвинутих здібностей, але й людина, у якої сформований світогляд, світоглядні позиції і моральні принципи, а почуття отримали благородне спрямування.

Для світогляду характерним є інтеграція знань, наявність інтелектуального і емоційно-ціннісного відношення людини до навколишнього світу. Будучи відображенням світу і ціннісного відношення до нього, світогляд відіграє регулятивно-творчу роль, виступаючи в якості методології побудови загальної картини світу. Саме філософсько-світоглядний напрямок є основою та базовим підґрунтям формування ціннісно-оздоровчого напрямку у виховному процесі.

Зупинимося на дисциплінах оздоровчого циклу, які мають змінити відношення сучасної системи навчання та виховання до самої дитини, забезпечити, в першу чергу, її повноцінне життя з високим рівнем здоров’я, ефективним всебічним розвитком, гармонійними відношенням з природою і суспільством та активною життєвою позицією.

Виходячи з того, освітній зміст та виховна спрямованість дисциплін оздоровчого циклу мають на меті не лише забезпечити кваліфікаційну компетентність майбутніх вихователів, але й сприяти світоглядному переосмисленню ними пануючих пріоритетів у вихованні. Вирішення питань правильного розуміння здорового способу життя, існування і діяльності людини в гармонії з навколишнім світом можливе лише за умов забезпечення неперервності освітньо-виховного впливу на особистість. Випускники перш за все, мають бути підготовленими до проведення заходів по збереженню та зміцненню здоров’я підростаючого покоління у різних ланках освіти та переконані у пріоритетності даного напрямку роботи..

В процесі вивчення дисциплін ТМФВ І ТВОД, необхідно формувати основні життєві позиції педагога по відношенню до здоров’я, оздоровчий світогляд. Вагомою складовою національного багатства кожної країни, безперечно, виступає стан здоров’я людської спільноти, а серед пріоритетних цінностей кожної людини провідне значення надається індивідуальному здоров’ю.

Формування системи цінностей у людини та залучення її до цієї системи з перших років життя має велике значення для її поведінки, звичок, стилю життя, наповнення життя істинним смислом. Тим більше, що система цінностей людини за твердженням В.Лісовського є „фундаментом її ставлення до світу”. А ціннісне ставлення формується на основі усвідомлення індивідуумом системи цінностей, їх сприйняття та реалізації у власній життєдіяльності. Це обґрунтовує необхідність формування оздоровчого світогляду у майбутніх вихователів.

Результати аналізу сучасних наукових досліджень переконливо свідчать, що для системи вищої освіти пріоритетом стає підготовка фахівця, що базується на формуванні у нього світоглядних позицій, переконань, творчих здібностей, професійної гнучкості. А орієнтація сучасної вищої освіти на формування професійно-творчої особистості, фахівця інноваційного типу, який здатний реалізувати освітні стандарти, впроваджувати нові освітні технології, вимагає ефективної організації цілісної професійної підготовки в умовах вищих навчальних закладів, оновлення змісту фахової підготовки педагогів, знаходження доцільних засобів, методів та форм його реалізації.

Виходячи із з агальної мети професійної підготовки майбутнього вихователя - оволодіння ним уміннями виховувати та навчати дитину, необхідно забезпечити її комфортне входження в реалії життя сьогодення та майбутнього. Цілком закономірним є той факт, що дитина лише тоді здатна повноцінно і творчо жити в суспільстві, коли вона буде здоровою. Тому, фундаментальна, системоутворююча роль у процесі фахової підготовки належить готовності майбутніх вихователів до вирішення завдань фізкультурно-оздоровчого напрямку, адже здоров’я дитини є тією першоосновою, завдяки якій відбувається цілісний розвиток дитини як особистості - і саме цей аспект визначається як головна мета модернізації дошкільної освіти [Базовий компонент]. Досягнення оптимального рівня здоров’я та розвитку дітей дошкільного віку має стати критерієм ефективності організації навчально-виховного процесу в дошкільному закладі. І тому підготовка фахівців, які б усвідомлювали пріоритетність фізкультурно-оздоровчої роботи, були переконані у її актуальності і необхідності, а на основі цього виявляли особистісне ставлення до впровадження оздоровчої парадигми в систему освіти, особливо на першій її ланці – в дошкільних навчальних закладах і постає однією з актуальних проблем розвитку вищої освіти сьогодення.

8. Розробіть структурно-логічну схему методів валеологічного вихованнядітей дошкільного віку(за джерелом знань)





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 533 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...