Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Бази знань



Передусім приведемо декілька визначень для поняття знання.

Знання — форма існування і систематизації результатів пізнавальної діяльності людини. Знання допомагає людям раціонально організовувати свою діяльність і вирішувати різні проблеми, що виникають в її процесі.

Знання у вузькому сенсі - володіння перевіреною інформацією (відповідями на питання), що дозволяє вирішувати поставлену задачу.

Знання (предмета) - упевнене розуміння предмета, уміння поводитися з ним, розбиратися в нім, а також використати для досягнення намічених цілей.

Головна відмінність знань від даних полягає в їх структурності і активності, поява у базі нових фактів або встановлення нових зв'язків може стати джерелом змін в ухваленні рішень.

База знань (БЗ) в інформатиці і дослідженнях штучного інтелекту — це особливого роду база даних, розроблена для операції знаннями (метаданими). Повноцінні бази знань містять в собі не лише фактичну інформацію, але і правила виводу, що допускають автоматичні висновки про факти, що знову вводяться, і, як наслідок, осмислену обробку інформації. Область наук про штучний інтелект, що вивчає бази знань і методи роботи зі знаннями, називається інженерією знань.

Сучасні бази знань зазвичай працюють спільно з просунутими системами пошуку інформації і мають ретельно продуману структуру і формат представлення знань.

Прості бази знань можуть використовуватися для створення експертних систем зберігання даних в організації: документації, керівництва, статей технічного забезпечення. Головна мета створення таких баз — допомогти менш досвідченим людям знайти вже існуючий опис способу вирішення якої-небудь проблеми.

База знань — важливий компонент інтелектуальної системи. Найбільш відомий клас таких програм — це експертні системи. Вони призначені для пошуку способів рішення проблем з деякої предметної області, ґрунтуючись на записах БЗ і на призначеному для користувача описі ситуації.

Питання для самоконтролю по темі ВСТУП

1. Охарактеризуйте галузі, для яких з самого початку передбачалося використовувати обчислювальну техніку.

2. Назвіть причини, що стримували обробку великих обсягів інформації на ЕОМ.

3. Що таке файл? Від чого залежать правила іменування файлів і доступ до даних, що зберігаються у файлах?

4. Охарактеризуйте ситуацію залежності програм від даних.

5. Назвіть недоліки файлових систем для обробки великих обсягів інформації багатьма користувачами.

6. Які проблеми виникають при роботі з одними і тими ж файлами декількох користувачів?

7. Що таке системи керування базами даних і для чого вони призначені?

8. Дайте характеристику базам даних на великих ЕОМ.

9. Дайте характеристику базам даних на персональних комп’ютерах.

10. Дайте характеристику розподіленим базам даних.

11. Які основні напрямки розвитку баз даних?

12. Приведіть приклади використання баз даних у різних сферах діяльності людини.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 943 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...