Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Метод обробки даних - це послідовність дій (математичних, логічних і тому подібних), необхідних для виконання певного завдання



Наприклад, щоб отримати інформацію про місце проживання, приведені дані необхідно сортувати в такому порядку, - 000065, Україна, Ужгород, проспект Перемоги, будинок 15, квартира 65.

На комп'ютері метод обробки даних реалізується у вигляді послідовності дій (команд), які необхідно застосувати до даних для отримання певної інформації. Отже, сировиною для роботи комп'ютера є дані, а продукцією - інформація.

Підводячи підсумок сказаному можна зробити висновок що інформація - це динамічний об'єкт, не існуючий в природі сам по собі, а що утворюється в ході взаємодії даних і методів їх обробки.

Дуже важливо і те, що дані різного характеру і природи (числа, букви, будь-які інші символи, звук, колір) можуть бути представлені однотипно у вигляді двійкових чисел і відповідно однотипно оброблені. Ось чому комп'ютери належать до пристроїв цифрового типу.

Можна виділити дві основні області, для яких із самого початку передбачалося використання електронно-обчислювальних машин (ЕОМ):

Перша - для виконання трудомістких чисельних розрахунків. Розвиток цієї області сприяв розробці методів математичного моделювання і чисельного рішення складних математичних задач, появі мов програмування, орієнтованих на зручний запис алгоритмів для виконання розрахунків. Характерна риса - наявність складних алгоритмів для обробки простих по структурі даних, об'єм яких порівняно невеликий.

Друга - для створення автоматизованих інформаційних систем. Ці системи оперують великими об'ємами інформації, яка має складну структуру. Приклади - банківські системи, автоматизовані системи управління підприємствами, системи резервування авіаційних або залізничних квитків, місць в готелях і тому подібне.

Сьогодні кількість комп'ютерів у світі величезна, проте для математичних розрахунків використовується лише незначна їх частина. Більшість комп'ютерів використовуються в інформаційних системах, основу яких складають бази даних. З різними базами даних будь-який користувач комп'ютера стикається щодня багаторазово, часом навіть не підозрюючи про це. Адже файлова система кожного комп'ютера, по суті, є базою даних. Телефонний сервіс 09, карта міста з пошуком по адресах, ведення фінансового обліку за допомогою ідентифікаційних кодів - усі перераховані і багато інших подібних сервісів базуються на певних базах даних.

Для полегшення обробки інформації створюються інформаційні системи (ІС).

Автоматизованими називають інформаційні системи (скорочено АІС), в яких представлення, збереження і обробка інформації, здійснюється за допомогою обчислювальної техніки і інших технічних засобів.

Зазвичай АІС створюються для певної предметної області, яка є частиною реального світу. Слід зауважити, що ефективність АІС тим вище, чим більше частина реального світу для якої вона створюється, проте зростає і складність самої АІС.

По сфері застосування АІС можна розділити на системи, які використовуються у виробництві, освіті, охороні здоров'я, науці, військовій справі, соціальній сфері, торгівлі і інших галузях.

По цільовій функції АІС можна умовно розділити на: управляючи, інформаційно-довідкові, підтримка ухвалення рішень і тому подібні.

Іноді під АІС розуміється сукупність апаратно-програмних засобів, які призначені для вирішення деякого прикладного завдання. Наприклад, в установі можуть існувати інформаційні системи: облік кадрів і матеріально-технічних засобів, розрахунок з постачальниками і замовниками, бухгалтерський облік і тому подібне.

Розглянемо основні завдання, які необхідно вирішувати при створенні АІС на прикладі предметної області університет, яка для нас найбільш знайома. Узагальнена структурна схема університету представлена на рис. 1. Вона складається з великої кількості адміністративних, наукових і учбових підрозділів, обробка інформації, в яких істотно відрізняється одна від іншої внаслідок виконуваних функцій.

Наприклад, для бібліотеки характерні дані про читачів і книги. В результаті обробки цих даних можна отримати інформацію про каталог книг, і абонемент - які книги знаходяться у конкретного читача.

Відділ аспірантури
 
 
Науковий інститут 1
 
 
Наукова лабораторія 1
 
 
  Факультети
Деканат факультета 1
 
 
Кафедра 1
 
 
Навчальна лабораторія 1
 
 
Навчальна група 1
Ректорат
Адміністративна частина
Наукова частина
Навчальна частина
Бухгалтерія
Бібліотека
 
 
  Відділи
Відділ кадрів
Студентський відділ
Юридичний відділ
Відділ міжнародних зв’язків
адміністративно-господарська частина
Рисунок 1

Для факультету характерні дані про предмети, що вивчаються, кафедри, викладачів, учбових групах і тому подібне. В результаті обробки цих даних може бути отримана інформація, які предмети читаються конкретними викладачами і які оцінки отримані по цих предметах студентами.

У бухгалтерії обробляються дані про співробітників університету, тарифні ставки, нормативи податкових відрахувань і відрахувань до пенсійного фонду, відпустках, лікарняних і багато інших даних, які дозволяють нараховувати зарплату співробітникам і стипендію студентам, вести правильний облік матеріальних цінностей.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 577 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...