Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Модель представлення даних



Передусім, це єдина для усіх елементів системи організація (модель представлення) даних. Зрозуміло, що самим гіршим варіантом є відсутність якої-небудь організації даних. В цьому випадку вибірка даних носить випадковий характер і найбільш несприятливим є перебір усіх наявних даних для пошуку потрібних. Абсолютно очевидно, що побудова інформаційної системи без моделі представлення даних не представляється можливою. Тому у будь-якій інформаційній системі використовується та або інша модель представлення даних, яка забезпечує найбільш швидкий пошук потрібних даних.

Припустимо, в інформаційній системі факультету необхідно сформувати інформацію про певного студента: спеціальність, курс, група і так далі. Як шукатимемо потрібні дані? Можлива схема пошуку приведена на мал. 3. Спочатку розглянемо першу (за абеткою) спеціальність, в ній виберемо перший курс, а на курсі першу групу. У групі прізвища студентів розташовуються в алфавітному порядку. Якщо потрібного прізвища в першій групі немає, то здійснюється пошук в другій групі. Далі перехід до пошуку в групах наступного курсу, потім до аналогічного пошуку наступної спеціальності доки не буде знайдено потрібне прізвище. Пошук потрібних даних відбувається зверху вниз і зліва направо, що характерно для ієрархічної моделі даних.

У інформаційній системі відділу кадрів інформацію про конкретного співробітника можна знайти по його прізвищу, які можуть розташовуватися в алфавітному порядку. У бухгалтерії інформацію про матеріальні цінності можна знайти по відповідності з їх інвентарними номерами, які зазвичай розташовуються за збільшенням.

Спеціальність 1
Спеціальність 2
Факультет 1
Рисунок 3
 
 

Із сказаного можна зробити висновок, що в локальних інформаційних системах використовуються різні моделі даних, які традиційно обумовлені функціональністю цих систем. Зрозуміло, що об'єднання локальних інформаційних систем з різними моделями даних в єдину систему неможливе. Тому для загальної інформаційної системи має бути використана єдина модель представлення даних, яка забезпечила б ефективне функціонування, як усієї системи, так і окремих її частин.

Визначальним в побудові будь-якої інформаційної системи, являється модель представлення даних.

До основних моделей представлення даних відносяться: ієрархічна, мережева, реляційна, постреляційна, багатовимірна і об'єктно-орієнтована.

У будь-якій моделі представлення даних важливим являється ідентифікація, тобто те дане яке дозволяє однозначно виділити сукупність даних, що відноситься до конкретного об'єкту. Наприклад, в наведеному вище прикладі дані відносяться до конкретного студента можуть бути однозначно ідентифіковані по його прізвищу. Проте це невірно, оскільки декілька студентів можуть мати однакові прізвища, тому в локальних інформаційних системах використовуються різні ідентифікатори. Нижче приведені ідентифікатори, які використовуються в локальних інформаційних системах університету для ідентифікації співробітників і студентів.

1. Прізвище;

2. Номер паспорта;

3. Ідентифікаційний код;

4. Номер студентського квитка;

5. Номер посвідчення співробітника;

6. Номер залікової книжки;

7. Номер читацького квитка;

8. Номер у бухгалтерії (уточнити назву).

Очевидною при побудові узагальненої інформаційної системи є необхідність прийняття єдиного ідентифікатора для однозначного виділення певних даних.

Якщо деяка сукупність даних, що характеризує предметну область, структурована відповідно до певної моделі і забезпечується доступ до кожного даного, то можна говорити про базу даних (БД).

База даних (БД) - іменована сукупність даних із загальними правилами організації, опису і збереження, яка відображає стан об'єктів і їх взаємозв'язок в даній предметній області.

Відповідно до концепції побудови узагальненої інформаційної системи до її складу повинні входити загальна (корпоративна) база даних, наприклад, з основними даними про співробітників і студентів університету, і локальні бази даних, наприклад, з даними про книги бібліотеки, дані про оцінки студентів по різних предметах і тому подібне

Банк даних ( БНД) - це система інформаційних, математичних, програмних, технічних, мовних, організаційно-методичних методів, призначених для централізованого накопичення і колективного багатоцільового використання даних. Банк даних є різновидом АІС.

БНД в загальному випадку складається з однієї або декількох БД, комплексу прикладних програм, обчислювальної системи і обслуговуючого персоналу.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 624 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...