Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми. При вивченні першого питання треба звернути увагу на те, щов 2008 р



При вивченні першого питання треба звернути увагу на те, щов 2008 р. Україна стала членом Світової організації торгівлі (СОТ). Набуття статусу члена СОТ надає Україні перспективи глибше залучитися до міжнародного поділу праці, прискорює динаміку її зовнішньоекономічної діяльності. Будуть знижені або ліквідовані обмеження на імпорт українських товарів країнами-членами СОТ; зникнуть бар’єри для вітчизняного експорту; знизяться ціни на імпортні товари широкого вжитку.

З іншого боку, український ринок стане більш відкритим для іноземних товарів, які будуть конкурувати з вітчизняним виробництвом, а це може стати загрозою для деяких галузей. Пільговий період, який надається Україні як державі-новачку, необхідно використати максимально ефективно для адаптації до нових умов.

При вивченні другого питання важливо відмітити, що угода про партнерство та співробітництво між Україною та Європейським Союзом була підписана ще у 1994 р. Ця угода регулювала політичні, економічні та культурні відносини між Україною та ЄС. Одним з головних завдань угоди – сприяння торгівлі та залученню інвестицій, а також розвиток ефективних економічних відносин між Україно та ЄС. У 2008 р. дія цієї угоди завершилася. Вона надала імпульсу розвитку економічних відносин між Україною та Європейським союзом. Проте нові реалії у світовій економіці, поглиблення регіональних інтеграційних процесів вимагають подальшого розширення і вдосконалення взаємовідносин між нашою країно та ЄС.

В результаті розширення складу ЄС у 2004 р. Україна стала безпосередньо контактувати з ним кордонами, що надало нового аспекту у взаємозв’язках України з Європейським Союзом. Врахування цієї ситуації знайшло вираження у документі «Європейська політика сусідства», який прийнято у рамках Угоди «План дій Україна – Європейський Союз». Цей план передбачав інтеграцію України в Європейський Союз, здійсненій у формі Зони вільної торгівлі ЄС – Україна після вступу України до СОТ.

Питання для самоконтролю

1. У чому суть стратегії незалежної України?

2. Який основний напрям зовнішньоекономічної політики сучасної України?

3. Яке значення для розвитку національної економіки має вступ України до СОТ?

4. У яких документах висвітлювалася зовнішньоекономічна політика сучасної України?

5. Як вступ до Європейського Союзу буде впливати на економічний розвиток України?

Завдання до самостійної роботи

Тести

1. Стратегічною метою сучасної України є вступ до:

а) ЄС;

б) НАФТА;

в) АТЕС;

г) АСЕАН.

2. До важливих методологічних кроків у процесі аналізу, прогнозування можливих варіантів інтегрування України у геоекономічний простір відносяться:

а) визначення відношення економічного комплексу України до сучасних цивілізаційних моделей розвитку;

б) фіксування геоекономічного становища України;

в) розроблення характеристики стратегічних тенденцій України у глобальній економіці;

г) усі відповіді є вірними.

3. Одним з перших методологічних кроків у здійсненні економічного аналізу, прогнозування та оперування України у геоекономічному просторі є:

а) визначення глибини задіяння геоекономічних атрибутів в процес оперування національної економіки у глобальному просторі;

б) аналіз нормативно-правового забезпечення системи геоекономічного оперування;

в) моделювання на геоекономічному атласі світу та його національній частині різноманітних ситуаційних комбінацій;

г) визначення ступеню готовності національної військової компоненти захищати національні економічні інтереси.

4. Фіксування геоекономічного становища України передбачає визначення, чи є вона:

а) країною-системою; країною, що орієнтується на зовнішні ареали та очолює інтернаціоналізовані відтворювальні ядра;

б) країною, що делегує власні комплекси та господарських суб’єктів як ланки глобальних відтворювальних ланцюжків;

в) країною, що не бере участі у глобальних відтворювальних зв’язках;

г) усі відповіді є вірними.

5. Ступінь готовності зовнішньоекономічної системи України до відстоювання геоекономічних національних інтересів визначається внаслідок:

а) визначення формаційних координат національного економічного розвитку (соціально-економічний лад, його форми, типи тощо);

б) нанесення на геоекономічних атлас світу визначених національних інтересів, геоекономічних тенденцій, зон впливу;

в) участі України у економічних, політичних та інших міжнародних об’єднаннях та організаціях;

г) визначення відношення України (її національного економічного комплексу чи господарського суб’єкта) до сучасних цивілізаційних моделей розвитку.

Термінологічний словник ключових понять: інтеграція у геоекономічний простір, європейська політика сусідства, світова організація торгівлі, європейський союз.

Рекомендована література [ 3, 4, 11, 12, 13, 14. 15, 16, 17, 19]


ПЛАНИ ТА МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 483 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...