Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сучасні обставини, які формують стан життєдіяльності



Сучасні обставини змін в середовищі відображають стан історич­ного розвитку суспільства та його взаємодію з довкіллям. Характер історичного розвитку відносно змін довкілля пов'язують з екологіч­ними кризами та відповідними до них революціями, які дали змогу подолати ці кризи. Розвиток екологічних криз та революцій пода­но на рис. 1.1.

Сьогодні проблеми стану довкілля проявляються на локальному, регіональному і планетарному (в масштабах Землі) рівнях. Найбільш




Демографічний вибух — швидке зростання чисельності людства. На сьогодні чисельність людства досягла 6 млрд осіб. Зростання чисельності людства потребує збільшення виробництва сільськогос­подарської та промислової продукції, що поглиблює протиріччя між людиною та природою. Само по собі тисячократне зростання нор­мальної чисельності широко розповсюдженого крупного консумен-ту, яким є людина, не може не вплинути на біогенез і рівновагу в природі. Основною причиною сучасної екологічної кризи є кількісна експансія людського суспільства, яка викликає непомірний рівень і швидке зростання сукупного навантаження на природу.

Урбанізація суспільства одночасно супроводжує зростання кількості людей внаслідок демографічного вибуху. Процес урбані­зації характеризується зростанням і розвитком міст, підвищенням частки міського населення в країні, регіоні, на земній кулі, а також — набуттям сільською місцевістю зовнішніх і соціальних ознак, що відповідають ознакам міст при одночасному зростанні їх ролі в роз­витку суспільства. Урбанізація в Україні наближається до 70 %. Історичні зміни цього наведено на рис. 1.2. Нині в Україні у п'яти-шести містах населення становить більше ніж один мільйон осіб, а більше 43 міст мають населення більше 100 тис.

Збільшення чисельності людей та їх густоти змінює їх якості як біологічних індивідів. З цих позицій актуальності набуває питан­ня — наскільки людство змінює свої властивості, як саме впливає на себе через зміни в природі і якості навколишнього середовища. Відповіді на ці питання виходять за рамки еволюційної екології людини. Значна частина відповідей знаходиться в соціології та історії. До екологічної складової відповіді належать характерис­тики оцінки потенціалу виживання і розвитку людства. До скла­ду характеристик, які мають екологічну обумовленість, входять кри­терії здоров'я і обдарованості людини.

Розвиток енергетики, промислового виробництва, засобів та інфра­структури транспорту чинить вплив на різні компоненти природ­ного середовища і атмосферу (викиди газів, пари і твердих часток, споживання кисню), гідросферу (споживання води, перекид річок, створення нових водосховищ, викиди забруднених і нагрітих вод, відходів рідини тощо), а також на літосферу (споживання копалень палива, зміни водного балансу, зміни ландшафту, викиди на поверх­ню твердих часток, рідини, газів, випадів токсичних речовин та ін.). Фактичний стан зв'язків у системі довкілля подано на рис. 1.3.








 



серйозно загрожує здоров'ю і життю людей, а також завдає великих економічних збитків. Екологічні ураження розподіляють на:

1) різні, раптові, катастрофічні, що пов'язані з надзвичайними
ситуаціями (НС), які в свою чергу розподіляються на:

— природні катастрофи і стихійні лиха (землетруси, виверження вулканів, зсуви, повені, природні пожежі, урагани, сильні снігопади, лавини, епідемії, масові розмноження шкідливих комах та ін.);

— антропогенні (технічні) катастрофи (виробничі і комутаційні аварії, вибухи, обрушення, руйнування споруд і будівель, пожежі та ін.);

2) довготривалі, коли має місце тривалий термін ураження з по­
ступово зникаючими наслідками НС, катастрофи, чи навпаки, ви­
никнення і виявлення є результатом поступового зростання не­
гативних змін. Масштаб цих вражень об'єктивно може бути не менше
катастрофічних.

Випадок — подія, яка складається з негативного впливу із запо­діянням шкоди людським, природним чи матеріальним ресурсам.

Аварія — випадок в технічній системі, який не супроводжується загибеллю людей, зруйновані технічні засоби відновити або немож­ливо, або економічно не виправдано.

Катастрофа — подія в технічній системі, яка не супроводжується загибеллю людей чи їх зникненням.

Стихійне лихо — випадок, який пов'язано з стихійними явища­ми на Землі, і які привели до руйнування.

Надзвичайна ситуація — порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об'єкті або території, спричинене аварією, ка­тастрофою, стихійним лихом, епідемією, епізоотією, епіфітотією, ве­ликою пожежею, застосуванням засобів ураження, що призвели або можуть призвести до людських і матеріальних втрат.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 488 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...