Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

З. Валютний контроль



Валютний контроль є специфічним видом фінансового конт­ролю. Валютний контроль слід розглядати як комплекс заходів, що здійснюють спеціально вповноважені державні органи та інші суб'єкти, спрямованих на забезпечення дотримання учас­никами валютних правовідносин валютного законодавства Ук­раїни під час проведення валютних операцій.

Декретом Кабінету Міністрів України«Про систему валют­ного регулювання і валютного контролю» (п. 1 ст. 12) визначе­но, що валютні операції за участю резидентів і нерезидентів підля­гають валютному контролю. Валютному контролю підлягають також зобов'язання щодо декларування валютних цінностей та іншого майна резидентів, яке перебуває за межами України.

Валютний контроль поширено на всі валютні операції, які виступають його об'єктом. Серед основних напрямів валютно­го контролю слід виділити такі:

перевірка наявності ліцензій на здійснення валютних опе­рацій, які підпадають під режим ліцензування згідно з Декре­том Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регу­лювання і валютного контролю»;

перевірка дотримання порядку реєстрації Національним бан­ком України договорів, що передбачають виконання резидента­ми боргових зобов'язань перед нерезидентами за кредитами й позиками в іноземній валюті;

перевірка правомірності відкриття та використання бан­ківських рахунків резидентами за межами України;

виконання резидентами вимог щодо порядку й термінів дек­ларування валютних цінностей та іншого майна, що знаходить­ся за межами України;

виконання зобов'язань щодо обов'язкового продажу надход­жень у іноземній валюті на користь резидентів-юридичних осіб;



298

перевірка дотримання валютного законодавства під час пе­реміщення валютних цінностей через митний кордон України;

своєчасність і повнота подання встановленої Національним банком України звітності про валютні операції.

Валютний контроль виконує такі функції:

по-перше, забезпечує режим законності під час проведення

валютних операцій;

по-друге, здійснення валютного контролю дозволяє поперед­жати правопорушення у валютній сфері;

по-третє, в процесі здійснення валютного контролю виявля­ють факти порушення валютного законодавства та застосову­ють заходи юридичної відповідальності.

Суб'єктів, що здійснюють валютний контроль, поділяють на дві групи. Першу групу становлять органи валютного контро­лю. Відповідно до п. 1 ст. 52 Декрету Кабінету Міністрів Ук­раїни «Про систему валютного регулювання і валютного конт­ролю» основним органом валютного контролю є Національний банк України, який:

здійснює контроль за виконанням правил регулювання ва­лютних операцій на території України з усіх питань, які нале­жать до компетенції інших державних органів;

забезпечує виконання вповноваженими банками функцій щодо здійснення валютного контролю згідно з валютним зако­нодавством України.

Органом валютного контролю також є Державна податкова адміністрація України. Відповідно до п. 1 ст. 8 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» функцією Дер­жавної податкової адміністрації України є виконання безпосе­редньо, а також організація роботи державних податкових ад­міністрацій і державних податкових інспекцій, пов'язаної зі здійсненням контролю за дотриманням законодавства про ва­лютні операції.

Державна митна служба України як орган валютного конт­ролю здійснює контроль за дотриманням правил переміщення валютних цінностей через митний кордон України.

Другу групу суб'єктів, що здійснюють контроль за поряд­ком проведення валютних операцій, становлять агенти валют­ного контролю. На відміну від органів валютного контролю, агенти не мають права видавати нормативно-правові акти, що


 

Правове регулювання валютних відносин

регулюють порядок здійснення валютного контролю. Компе­тенцію агентів валютного контролю обмежено реалізацією кон­трольних повноважень за дотриманням валютного законодав­ства резидентами та нерезидентами.

Відповідно до п. 1.2 Положення про валютний контроль, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 8 лютого 2000 року №49¹, функції агента валютно­го контролю — обов'язки вповноваженого банку щодо здійснення контролю за валютними операціями, які проводять резиденти її нерезиденти через ці банки. Змістом зазначеного контролю є запобігання вповноваженими банками проведенню резидента­ми й нерезидентами через ці банки незаконних валютних опе­рацій та/або своєчасне інформування вповноваженими банка­ми у випадках і в порядку, встановленому законодавством, у тому числі нормативно-правовими актами Національного бан­ку України, відповідних державних органів про порушення резидентами й нерезидентами законодавства, пов'язаного з про­веденням ними валютних операцій.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 197 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...