Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Гнучкі валютні курси мають і недоліки



1 Невизначеність і ризики можуть призвести до скорочення світової торгівлі.

Приклад: припустимо, американський дилер бере контракт на 10 автомобілів на суму 90 тис. ф. ст. За валютним курсом 2 дол. = 1 ф. ст. слід заплатити 180 тис. дол. Але якщо протягом тримісячного строку доставки автомобілів валютний курс зміниться до 3 дол. = 1 ф. ст., то платежі становить уже 270 тис. дол. Ця зміна ВК планований прибуток перетворить у збитки. Передбачаючи подібну ситуацію з валютним курсом, американський імпортер може просто не захотіти взяти на себе даний ризик. У результаті англійські автомобілі не стануть об'єктом міжнародної торгівлі. Те саме може відбутися й з інвестиціями. Скажімо, при валютному курсі
3 дол. = 1 ф. ст. американська фірма інвестує в британське підприємство 60 тис. дол. (або 20 тис. ф. ст.). Вона розраховує на дохід у 10%, тобто очікує прибуток у 6 тис. дол. або у 2 тис. ф. ст. Але припустимо, що протягом року вартість долара підвищується до 2 дол. = 1 ф. ст. Абсолютний дохід тепер буде 4 тис. дол., і норма прибутку падає з очікуваних 10% до 62/3%. За своєю природою інвестиції - справа ризикована. Додатковий ризик, пов'язаний з несприятливими змінами у валютному курсі, може віднадити потенційних американських інвесторів від ризикованих зарубіжних проектів. Така ситуація з валютним курсом гривні є однією із причин нерішучості іноземних бізнесменів інвестувати українську економіку.

2 При коливаннях ВК можуть погіршитися умови зовнішньої торгівлі країни. Приміром, падіння курсу національної валюти означатиме, що дана країна повинна експортувати більший обсяг товарів і послуг для фінансування певного рівня імпорту з інших країн.

3 Вільне коливання валютних курсів може впливати на внутрішню економіку. Значні коливання ВК спочатку стимулюють, а потім депресивно впливають на галузі, що провадять товари на експорт. Якщо, скажімо, американська економіка функціонує в умовах повної зайнятості, й міжнародна вартість її валюти знижується, як у нашому прикладі, проявляються інфляційні тенденції й зростання безробіття. Це пояснюється двома причинами:

- підвиситься попит на американські товари, тобто збільшиться частка чистого експорту в сукупних витратах, що викличе породжену попитом інфляцію. Ціни на весь імпорт піднімуться;

- навпаки, подорожчання долара скоротить експорт і збільшить імпорт, що може викликати безробіття. З погляду державного регулювання прийняття гнучких валютних курсів може утруднити використання податкової й грошової політики для досягнення повної зайнятості й стабільності цін. Це особливо стосується тих країн, чий експорт й імпорт досягає 20-30% ВНП (Голландія, Канада, Британія, Німеччина й ін.).





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 186 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...