Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Відносні реальні процентні ставки



Приклад: США з метою зниження рівня інфляції (як це було в 70-х роках ХХ ст.) проводили політику «дорогих грошей», у результаті чого процентні ставки в США підвищилися більше, ніж в інших країнах. Це надало можливості інвесторам і власникам вільних грошей з інших країн вкладати їх в американські фінансові активи, що означало розширення пропозиції іноземної валюти й зростання вартості долара.

Система гнучких валютних курсів має безсумнівну перевагу - автоматичне коректування дефіцитів й активів платіжного балансу.

Пояснимо це за допомогою графіка (див. рис.7.2)

Припустимо, рівноважний ВК - 2 дол. = 1 ф. ст. Це означає, що негативного й позитивного сальдо платіжного балансу (ПБ) немає, тобто ПБ = 0.

При такому валютному курсі кількість фунтів стерлінгів, що потрібна американцям для імпорту англійських товарів і послуг, виплати відсотків і дивідендів на англійські інвестиції в США дорівнюють кількості фунтів стерлінгів, наданих англійцями в рахунок оплати американського експорту товарів і послуг, виплачених відсотків і дивідендів за американськими
 
 

інвестиціями в Англії.

Кількість ф. ст.
Рисунок 6.2 – Коректування в умовах дії гнучких, фіксованих валютних курсів і золотого стандарту

Приклад: Скажімо, смаки американців змінилися, і вони вирішили більше купувати англійських товарів. Це призведе до зростання попиту американців на англійські ф. ст. (на рис. 6.2: з DD до D'’). При первісному валютному курсі 2 дол. = 1 ф. ст. дефіцит платіжного балансу США становив величину «ab», тобто при курсі 2 дол. = 1 ф. ст. американцям не вистачає фунтів стерлінгів у розмірі «ab». У зв'язку з тим, що ми маємо справу з ринком, де діє вільна конкуренція припустимо, що, ця недостача змінить валютний курс із 2 дол. = 1 ф. ст. до 3 дол. = 1 ф. ст., тобто курс долара знизиться. Зміна валютного курсу змінює ціни на всі англійські товари для американців і на всі американські товари для англійців.

Для американців зміна валютного курсу з 2 дол. до 3 дол. за 1 ф. ст. означатиме, що, наприклад, за англійський автомобіль вартістю 9 тис. ф. ст., що раніше обходився в

18 тис. дол., тепер треба віддати 27 тис. дол. Інші англійські товари також подорожчають. Отже, американський імпорт британських товарів і послуг знижуватиметься (на рис. 6.2 це зображено зрушенням від точки «b» до точки «c»).

Навпаки, для Англії зазначена зміна валютного курсу веде до падіння долара у фунтах стерлінгів (з 1/2 ф. ст. до 1/3 ф. ст. за 1 дол.). Американські товари в Англії стають дешевше, що приведе до зростання американського експорту в Англію (на рис. 6.2 це зображено зрушенням від точки «a» до точки «c», тобто збільшення пропозиції фунтів стерлінгів).

Всі ці процеси зрештою призводять до вирівнювання дефіциту платіжного балансу США.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 179 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...