Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система управління національною економічною безпекою



Ефективність забезпечення НЕБ за сучасних умов значною мірою залежить від застосування наукових підходів до проблем цієї сфери. Великомасштабні дослідження у сфері НЕБ привели на Заході до створення нової науки, яка отримала назву “екосестейт” (economic security of state), тобто наука про економічну безпеку. Сутність екосестейту полягає в тому, що він є базою для будь-яких інших напрямків, проявів та відгалужень НЕБ; у тому, що завдяки накопиченим знанням цього відгалуження можна передбачити наслідки зовнішніх або внутрішніх дій з метою зменшення їх можливого негативного або збільшення позитивного впливу на розвиток держави.

У той же час екосестейт використовується як методологічна основа для розробки механізмів управління НЕБ. Як відомо, у будь-якому варіанті структура концепції НЕБ повинна охоплювати три базові елементи: 1) інтереси; 2) загрози; 3) захист. Саме захист втілює комплекс заходів щодо запобігання або нейтралізації зазіхань, ворожих дій, небезпек. Методи та засоби здійснення захисту можуть бути досить різними і не обов’язково симетричними загрозам. Головна властивість цих заходів— адекватність загрозам, основна спрямованість— зниження рівня небезпеки. Сутність методу захисту охоплює засоби, що використовуються, та способи їх застосування. Держава повинна забезпечити всі види захисту як своїх економічних інтересів, так і інтересів суспільних структур та громадян.

При цьому головними принципами забезпечення захисту як процесу мають бути: законність; додержання балансу інтересів дер­жави, підприємств різних форм власності та фізичних осіб; їх взаємовідповідальність щодо забезпечення захисту. Законність реалізується шляхом розробки усталеної правової основи у сфері захисту об’єктів та суб’єктів НЕБ. При цьому слід враховувати необхідність додержання міжнародних угод та норм, до яких приєдналася Україна.

Основними принципами організації та здійснення захисту у сфері НЕБ є:

1) системність, що передбачає розгляд проблем захисту з урахуванням усіх небезпечних каналів відпливу інформації та несанк­ціонованого доступу до неї, а також можливого часу й умов їх виникнення, комплексного застосування правових, організаційних і технічних заходів щодо захисту; при цьому має бути забезпечена спадкоємність і безперервність захисту;

2) обґрунтованість, оскільки складність завдань, що вирішуються, великий обсяг робіт, а також обмеженість ресурсів зумовлюють необхідність глибокого науково-технічного обґрунтування рішень, що приймаються, всебічної оцінки щодо їх реалізації;

3) достатність, що означає необхідність пошуку ефективних і надійних заходів захисту, без зайвих витрат, і забезпечується використанням найдосконаліших методів та засобів захисту. За характером впливу на загрозу серед способів захисту можна виокремити узгодження, стримування, протидію і примушення. Суспільство і громадяни використовують значно менший, ніж держава, арсенал засобів і способів їх втілення для захисту своїх економічних інтересів і значною мірою покладаються на захист держави;

4) гнучкість в управлінні, яка забезпечує здатність, залежно від умов захисту та важливості об’єктів, що захищаються, прогнозування загроз і запобігання їх нейтралізації, оперативну та ефективну ліквідацію наслідків цих загроз;

5) своєчасність, що зумовлюється необхідністю завчасної розробки заходів захисту та контролю (у протилежному разі проведення заходів щодо захисту може не лише не дати ефекту, а й призвести до додаткових збитків).

При розробленні та застосуванні конкретних заходів щодо забезпечення НЕБ економічного та правового напряму слід враховувати фундаментальні положення екосестейту. Зокрема, слід чітко з’ясувати, що саме загрожує економічній безпеці, де міститься джерело виникнення небезпеки, яким чином конкретні загрози впливають на стан економічних відносин.

Формування системи забезпечення національної економічної безпеки має здійснюватися шляхом розроблення необхідних правових норм, створення відповідних органів державної влади і управління, а також налагодження механізмів контролю за їхньою діяльністю.

Система забезпечення економічної безпеки повинна відповідати таким основним вимогам:

— функціонувати в межах, визначених законом;

— забезпечувати надійний захист національної економіки;

— прогнозувати і своєчасно відвертати загрози економіч­ній безпеці.

Вона має охоплювати органи законодавчої, виконавчої і су­дової влади, організації окремих громадян та їхні об'єднання і функціонувати в таких режимах:

— повсякденному;

— підвищеної готовності;

— глобального та локального застосування.

Система підтримання економічної безпеки на належному рівні має містити склад основних функцій, організаційну структуру, перелік індикаторів, підсистему моніторингу ін­дикаторів, підсистему аналітично-прогнозного забезпечення, повноваження основних суб'єктів системи економічної без­пеки.

Запитання для самоконтролю

1. У чому полягає специфіка економічної безпеки держави як економічної категорії?

2. Як ви розумієте економічний суверенітет держави?

3. Як класифікуються національні економічні інтереси?

4. Як ви уявляєте собі систему економічної безпеки держави?

5. Що таке економічна загроза?

6. За якими ознаками класифікуються загрози економічній безпеці держави?

7. Які існують показники підвищеної небезпеки в економічній сфері?

8. Визначте предмет державної діяльності в сфері економічної безпеки.

9. У чому полягає стратегія економічної безпеки України?

10. Охарактеризуйте засоби забезпечення економічної безпеки держави.

11. Охарактеризуйте головні принципи забезпечення захисту як базового елементу системи національної економічної безпеки.

Рекомендована література

1. Економічна безпека держави: сутність та напрями формування [Текст]: моногр. / за ред. д-ра екон.наук, проф. Л. С. Шевченко. – Х.: Право, 2009. – 312 с.

2. Економічна безпека [Текст]: навч. посіб. / за ред. З. С. Варналія. – К.: Знання, 2009. – 647 с.

3. Основи економічної теорії [Текст]: підруч. / за заг. ред. д-ра екон. наук, проф. Л. С. Шевченко. – Х.: Право, 2008. – С. 368-382.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 629 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...