Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ситуаційне завдання



- Американський банк придбав акції української компанії “Олком” на 20 млн.дол.США. Загальна вартість акцій компанії “Олком” складає 600 млн.дол.США;

- українській банк “Аваль” придбав споруду в Амстердамі, в якій відкрив свою філію в Голандії;

- київський тракторний завод збільшив свою частку у статутному капіталі спільного україно-американського підприємства по збуту тракторів, яке знаходиться у США, з 9 до 51%;

- російська фірма “Броксервіс” за дорученням клієнта з Німеччини придбала 11% поточного випуску акцій компанії “Сургутнафтогаз”;

- фірма “Макдональдс” відкрила мережу ресторанів у м.Київ;

- американо-український інвестиційний фонд розмістив 95 млн.дол.США в українських державних короткострокових зобов’язаннях та облігаціях державної позики.

Завдання:

1. Надайте оцінку кожному з перелічених видів іноземного інвестування з точки зору можливого фінансового ризику.

2. Які з цих видів інвестування можна вважати прямими, а які – портфельними? Обгрунтуйте відповідь.

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ

Ситуаційне завдання

Американський виробник прохолоджувальних напоїв “Х” продавав їх концентрат в Україну. Однак український Уряд ввів високий імпортний тариф на ввіз “Х” з метою захисту вітчизняного виробника та збільшив податок з прибутку іноземних компаній.

Завдання:

Проаналізуйте, які кроки може здійснити “Х”, щоб:

1. Не поступитись часткою українського ринку місцевим конкурентам.

2. Скоротити обсяг податків на прибуток, що сплачуються в Україні.

3. Гарантувати цілісність своїх активів в Україні.

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ

Завдання: скласти план розподілу прибутку спільного підприємства.

Відомості для розрахунку:

Частка національного учасника у статутному капіталі спільного підприємства – 30%. Ставки податків: на прибуток – 35%, на доходи від пайової участі – 15%, на переказ валюти за кордон – 15%. Валютний курс до долара США складає при отриманні вивантаження та виробничих витратах 5,89 національних грошових одиниць за долар, а при отриманні доходів іноземним партнером – 6,20 національних грошових одиниць за долар.

План розподілу прибутку спільного підприємства на рік

Показник Величина показника
Виручка, що поступила на поточний валютний рахунок, тис.дол. Виручка, тис. нац.грош.од. Виручка у перерахунку на нац.грош.одиниці - всього, тис.нац.од. Витрати, тис. дол. Витрати, тис. нац.грош.од. Витрати - всього, тис.нац.грош.од. Прибуток від реалізації продукції, тис. нац.грош.од. Прибуток від іншої реалізації, тис. нац.грош.од. Балансовий прибуток, тис. нац.грош.од.. Резервний фонд, тис. нац.грош.од. Фонд накопичення, тис. нац.грош.од. Сума інших податків, що виплачуються за рахунок прибутку, тис. нац.грош.од. Прибуток, що оподатковується, тис. нац.грош.од. Сума податку на прибуток, тис. нац.грош.од. Чистий прибуток, тис. нац.грош.од. Фонд споживання, тис. нац.грош.од. Прибуток до розподілу між учасниками, тис. нац.грош.од. Частка національного учасника, % Прибуток національного учасника, тис. нац.грош.од. Сума податку на прибуток, тис. нац.грош.од. Чистий прибуток національного учасника, тис. нац.грош.од. Частка іноземного учасника, % Прибуток іноземного учасника, тис. нац.грош.од. Прибуток іноземного учасника, тис. дол. Сума податку на переказ прибутків іноземного учасника за кордон, тис. дол. Чистий прибуток іноземного учасника, тис. дол.   50,1          

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ

Ситуаційне завдання

Ви є віце-президентом компанії Info Хсhange із штаб-квар­тирою у місті Чикаго, штат Іллінойс. Усі акціонери компанії живуть на території США. На початку цього місяця ви отримали позику в розмірі 5 млн. канадських дол. у банку міста Торонто для побудови нового заводу у місті Монреалі. На момент одержання кредиту курс обміну раптово впав до 70 центів за канадський долар.

Завдання:

1. Дайте відповідь, що сталось у результаті різкого скачка валютного курсу: ваша компанія отримала прибуток чи зазнала збитків, і яких саме?

2. Проаналізуйте ситуацію, що склалась, визначте ваші наступні кроки щодо будівництва нового заводу.

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ

Ситуаційне завдання

У 1996 р. у Швеції економістиіз профспілкових об'єднань запропонували скорочення робочого дня як засіб боротьби із безро­біттям. Згідно з їх твердженнями, скорочення робочого часу для служ­бовців з 1996 року до 2000 року на 1% у рік дозволить покращити стан казни на 10-19 млрд. крон, що призведе до збільшення кількості робочих місць на 4-5%.

Завдання:

1. Проаналізуйте цю пропозицію і обґрунтуйте своє ставлення до неї з точки зору найманих працівників та з точки зору власників спільних підприємств.

2. Які наслідки матимуть вжиті заходи для діяль­ності шведських фірм і спільних підприємств, що діють у Швеції?

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ

Італійська фірма “Кларичі”, м.Генуя, є постійним партнером української компанії “Укрпромекспорт”, м. Київ, по закупках металопрокату. В листі, що отримала українська фірма, італійський партнер просить підготувати пропозицію щодо поставки 30 тис. т металопрокату.

Завдання:

Необхідно підготувати текст твердої оферти на вказану кількість продукції. Для визначення ціни слід використовувати метод розрахунку експортної ціни. В оферті треба передбачити всі необхідні умови майбутньої угоди: якість товару, строк поставки, умови платежу, умови здачи-прийомки. Передбачається, що товар буде поставлятися морським шляхом із порту Одеса. Під час підготовки тексту оферти слід враховувати довготривале співробітництво та добрі відносини партнерів.

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ

Порядок створення спільного підприємства передбачає складання попереднього бізнес-плану за прийнятою як для українсько­го, так і для іноземного партнера методикою. Головні розділи плану визначають обсяги необхідних інвестицій і технологій, по­треби в основному та оборотному капіталі, в позичкових засобах, розрахунки витрат виробництва та цін на готову продукцію, а також інші важливі показники діяльності підприємства (розроб­ка стратегії маркетингу, страхування підприємницької діяльності, розробка фінансового плану та фінансової стратегії тощо).

Завдання: Складіть попередній бізнес-план підприємства з іноземними інвестиціями. Місце розташування фірми, напрямок та масштаби діяльності, національність партнерів тощо – на Ваш вибір.

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ

Оффшорні операції

Завдання:

1. Відмітити відповідну клітинку при відповіді.

2. Якщо вважаєте, що наведений текст некоректний – надайте свої коментарі.

Текст Вірно Невірно Коментарі
Підприємець, що приймає участь у зовнішньоекономічній діяльності, завжди сплачує податок на прибуток двічі Оффшорні операції - це фінансовий інструмент, що використовується для планування і мінімізації оподаткування та для захисту комерційної таємниці Центр «офф-шор» - це різновид податкової гавані Центр «офф-шор» - це зона вільної торгівлі Специфікація центрів «офф-шор» пов'язана з різними типами юрисдикції Зручний прапор - це пільговий режим по оподаткуванню і іншим моментам для судовласників-нерезидентів Критерій резидентності передбачає, що оподаткуванню в даній країні підлягають прибутки, що лтримуються тільки на її території Критерій територіальності передбачає, що оффшорна компанія є резидентом, якщо її володіння, управління і контроль здійснюються на даній території Секретарські послуги - це послуги секретаря-референта Апостилірувати документи - це державне запевнення документа після його нотаріального запевнення        

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ

Завдання:

1. За допомогою офіційних статистичних даних проаналізуйте стан розвитку спільного підприємництва в Україні в динаміці за останні 5 років за наступними критеріями:

- Загальна кількість підприємств з іноземними інвестиціями

- Загальна сума іноземних інвестицій

- Сума прямих іноземних інвестицій

- Сума портфельних інвестицій

- Галузі, де переважно функціонують спільні підприємства

- Основні інвестори в національну економіку

- Інвестиційно привабливі регіони України

2. Надайте оцінку ситуації, що склалася.

3. Запропонуйте шляхи оптимізації інвестиційно-інноваційного розвитку України.

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ

Завдання:

Ви збираєтесь створити з іноземним партнером спільне підприємство. Зробіть техніко-економічне обгрунтування створення такого підприємства. Місце розташування фірми, напрямок та масштаби діяльності, національність партнерів тощо – на Ваш вибір.

Додаткова інформація: техніко-економічне обгрунтування створення спільного підприємства передбачає:

- уточнення цілей партнерів, визначення об'єкта діяльності;

- обґрунтування необхідності створення спільних підпри­ємств як форми оптимізації взаємних інтересів;

- дослідження ринку збуту продукції майбутнього підприємства, визначення його ємності, оцінку обсягів продажу, прогнозування цін і тарифів;

- формування програми виробництва на основі прогнозу про потенційний попит і мінімізацію виробничих витрат, ефек­тивне використання всіх видів ресурсів;

- визначення потреб підприємства у комплектуючих виробах, сировині, енергоносіях, оцінку їх вартості за цінами внутрішнього та зовнішнього ринків;

- установлення обсягів капіталовкладень;

- пошук оптимальної структури зайнятих і витрат на оплату праці;

- фінансово-економічний аналіз діяльності підприємства.

Особливу увагу під час підготовки техніко-економічного обґрунтування приділяють розробці програми реалізації, на базі якої визначають програму виробництва, а також фінансово-економічним показникам, які характеризують результати майбутньої діяльності спільного підприємства.

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ

Експорт та імпорт інвестицій

Завдання:

1. Відмітити відповідну клітинку при відповіді.

2. Якщо вважаєте, що наведений текст некоректний – надайте свої коментарі.

Текст Вірно Невірно Коментарі
Капітал має три форми: підприємницький, кредитний, прямий   Збільшення за останні роки прямих вкладень капіталу пов'язане із зростанням транснаціональних корпорацій   Толлінг - спосіб організації виробництва, заснований на розподілі товарно-сировинного постачання і переробці давальницької сировини   Вільна економічна зона - форма спільного підприємництва   Висока частка іноземного капіталу свідчить про нестійкість національного ринку   Камбізм - це вибір найбільш ефективних методів переказу грошей в іншу країну   Блокування рахунку означає позбавлення власника рахунку права розпоряджатися цим рахунком   Авуари - кошти банку у іноземній валюті, що знаходяться на його рахунках в іноземних банках   Форфордне покриття - відсоткова надбавка до курсу валюти, що купується          

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ

Організація проведення зовнішньоторговельної операції у спільному підприємстві

Ділова гра

Група поділяється на експортерів (учасників спільного підприємства з іноземними інвестиціями) та імпортерів (зарубіжних партнерів), які самостійно розраховують зовнішньоторговельні ціни (експортні та імпортні). Після чого проводяться кон’юнктурні наради у групах експортерів та імпортерів та затверджуються ціни на товар (з урахуванням вартості фрахту та страхування товарів).

Далі розраховується ціна товару при інших умовах поставки, яка оформлюється у вигляді додатку до конкурентного листа (зразок додається):

“Затверджую” ціна на умовах СІФ порт складає ____доларів США Голова правління СП______ “__”__________200_р.     додаток до конкурентного листа №__від____   1. Перерахунок у валюту угоди (за курсом за 100 дол. США ___грн.)   2. Перерахунок за терміном дії:   3. Перерахунок за базисними умовами поставки   4. Скоригована ціна     Експерт______________ Начальник відділу кон’юнктури та цін________  

Конкурентний лист – це порівняльна таблиця пропозицій іноземних фірм по комерційних та технічних умовах, аналізуючи та співставляючи які можна встановити найбільш вигідну пропозицію.

Для розрахунків використовують дані таблиці:

Матеріали Назва фірми та країни Ціна Умови поставки Умови кредиту Кількість, шт
Пропозиція 1991р. “Коен”, США 750 дол. ФОБ порт Н-Йорк Кредит без %  
Пропозиція 1994р. “Ллойд”, Англія 550 ф.с. ФОБ порт Лондон Готівка  
Пропозиція 1999р. “Кенг”, Австралія 600 а.дол Франко-склад Мельбурн Кредит без %  
Пропозиція 2001р. “Ференс”, Німеччина 620 євро ФОБ порт Гамбург Кредит без %  
Пропозиція 2004р. “Каваї”, Японія 500 дол. СИФ Токіо Кредит без %  

В якості об’єкта угоди обрано стандартні електродвигуни в кількості 1000 штук.

Для співставлення цін слід використовувати умовну таблицю курсів іноземних валют (таблиця заповнюється згідно поточним котировкам):

Назва валюти Офіційний курс (грн) Комерційний курс (грн)
100 австралійських доларів 100 євро 100 фунтів стерлінгів 100 канадських доларів 100 японських єн 100 доларів США    

Вартість фрахту та страхування такого товару, як електродвигуни, складає: між портами України та портами Західної Європи, Близького Сходу, Північної Африки – 3-5%; між портами України та портами Америки, Японії, Індії, Південно-Східної Азії – 6-8%; провіз територією України – 2%.

Співвідношення затрат по фрахту та страхуванню слід прийняти 50% на 50%.

Для приведення цін за термінами конкурентних матеріалів та угод, що плануються, слід використовувати єдину таблицю індексів експортних цін на електродвигуни:

Роки                  
індекси                  

Крім того, необхідно враховувати наступні знижки на кількість: при замовленні більше 100 штук – 1%; при замовленні більше 500 штук – 5%; при замовленні більше 1000 штук – 10%.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 504 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...