Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нормативні вимоги



Митний контроль пасажирів, їх ручної поклажі та багажу, вантажів і транспортних засобів здійснюється паралельно у декількох лініях митного контролю. Лінія контролю повинна відповідати принаймні двом суперечливим вимогам:

· забезпечувати нетривале та комфортне для пасажирів
обслуговування;

· здійснювати ефективний митний догляд транспортних "засобів, вантажів, багажу та ручної поклажі.

Сумістити ці дві вимоги дозволяють тільки технічні засоби митного контролю. З цією метою митниці повинні оснащуватися технічними засобами відповідно до типових вимог до забезпечення митних органів ТЗМК і норм технічного обслуго­вування та ремонту всіх видів ТЗМК.

Розробити такі норми запропоновано ДМСУ Державною цільовою Програмою забезпечення митних органів технічними засобами митного контролю на 2004 - 2010 рр., прийнятою постановою КМУ №1255 від 22.09.2004 р.

Програма відзначає, що істотне зменшення часу, необхідного на огляд вантажу, а отже, збільшення пропускної спроможності пунктів пропуску і, як результат, зростання надходжень до державного бюджету щороку на 5-10% забезпечує неруйнівний контроль транспортних засобів. Крім того, такий контроль забезпечує потрібну надійність виявлення зброї, боєприпасів, вибухових та інших небезпечних речовин, що сприяє боротьбі із тероризмом.

Програма підкреслює, що найбільш ефективними технічними засобами митного контролю в усьому світі вважаються рентгенотелевізійні системи. Різні модифікації цих систем надають можливість перевіряти як невеликі предмети, так і транспортні засоби вагою в десятки тонн. Українськими вченими та інженерами у співпраці з ДМСУ за рахунок її коштів розроблено низку сучасних рентгенотелевізійних систем, які за своїми технічними характеристиками не поступаються закордонним аналогам, але є дешевшими на 30-50%.

У рамках Програми забезпечення митних органів технічними засобами митного контролю повинне здійснюватися за такими напрямами:

♦ закупівля ТЗМК переважно вітчизняного виробництва за кошти державного бюджету;

♦ залучення міжнародної технічної допомоги;

♦ виконання для потреб ДМСУ науково-дослідних, дослідно-конструкторських робіт та виготовлення партій дослідних зразків ТЗМК вітчизняними підприємствами та організаціями.

Забезпечення митних органів ТЗМК буде здійснюватися шляхом:

♦ централізованих закупівель таких засобів за кошти державного бюджету в межах визначених обсягів;

♦ модернізації, підтримання в належному технічному стані всіх ТЗМК;

♦ розробки в рамках науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт нових систем і зразків ТЗМК та забезпечення ними митних органів. При цьому перевага буде надаватися створенню вітчизняних зразків прямопоказувальної рентгеноінтроскопічної системи контролю малогабаритного багажу, ренгеноінтроскопічної модульної системи типу „Поліскан" та інших систем цього класу для огляду вантажних автомобілів.

Відповідно до Програми ДМСУ повинна затвердити найближчим часом нові типові вимоги до забезпечення митних органів ТЗМК і забезпечити застосування на практиці типових методик і норм технічного обслуговування та ремонту всіх видів ТЗМК.

Державною Програмою „Контрабанді - СТОП" на 2005 -2006 рр., прийнятою постановою КМУ №260 від 1.04. 2005 р., підкреслено, що залишається незадовільним забезпечення митних органів та органів охорони державного кордону технічни­ми засобами контролю. Середня забезпеченість митних органів технічними засобами контролю становить 29% від потреби, а моральне та фізичне їх зношення - 71%.

Програмою передбачено:

♦ забезпечення пунктів пропуску через державний кордон відповідним обладнанням, зокрема встановлення систем спстереження та електронного зчитування номерних знаків транспортних засобів, електронних ваг та спеціальних рентгенівських установок для сканування транспортних засобів і вантажів, іншого високотехнологічного обладнання;

♦ створення мережі вантажних митних комплексів на митному кордоні та найбільших залізничних вузлових станціях;

♦ створення інтегрованої інформаційної системи обліку, переміщення товарів на їх митне оформлення через державний кордон для забезпечення відслідковування руху товарів і даних в режимі реального часу з наданням доступу до неї відповідним правоохоронним і контролюючим органам;

♦ забезпечення облаштування пунктів пропуску через державний кордон програмно-технічними комплексами автоматизованого прикордонного контролю „ГАРТ - 1/П" та створення на їх базі автоматизованої системи обліку осіб і транспортних засобів, що перетинають митний кор­дон України.

Статистичні дослідження процесів переміщення через мит­ний кордон доводять, що в середньому на одного пасажира припадає 1,5 одиниці багажу і 1,0 одиниці ручної поклажі, що відповідають технічним можливостям інтроскопів. П'ятдесят відсотків багажу та ручної поклажі цим можливостям не відпо­відають. Ще 10 відсотків об'єктів, що прийшли контроль інтрос­копами, підлягають поглибленому догляду з розпаковуванням.

Нормативний час на виконання операцій догляду пасажи­ра у середньому складає:

♦ за допомогою інтроскопа камерного типу - 40 секунд, транспортерного типу - 30 секунд. Це відповідає середньо нормативному часу контролю одного місця багажу -15 секунд, одного місця ручної поклажі - 10 секунд;

♦ із розпакуванням комплекту багажу і ручної поклажі па­сажира - 180 секунд, що відповідає середньонормативному часу на контроль одного місця багажу - 90 секунд, а одного місця ручної поклажі - 45 секунд.

Таким чином, середня тривалість митного контролю становить:

♦ для пасажира, багаж та ручна поклажа якого не потребує ручного догляду, - не більше 40 секунд;

♦ для пасажира, багаж і ручна поклажа якого потребує руч­ного догляду з розпакуванням, - не більше 225 секунд;

♦ для середньостатистичного пасажира із будь-якою фор­мою догляду - 68 секунд.

Для додержання загальноприйнятих умов обслуговування пасажирів у черзі перед лінією догляду встановлені такі норми:

♦ максимальна тривалість перебування пасажира в черзі -6 хвилин;

♦ розрахункова максимальна тривалість часу очікування та обслуговування - 7,1 хвилини;

♦ максимальна довжина черги із середньою тривалістю об­слуговування 1,1 хвилини - 6,45 осіб, або, виключаючи першого пасажира, що вже обслуговується, - 6 осіб.

Розрахунковим показником пропускної спроможності лінії митного контролю є очікувана кількість пасажирів за годину. Звідси необхідна кількість паралельно працюючих інтрос­копів повинна бути: (2.1)

 
 





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 650 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...