Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Музика і телебачення



В умовах подолання застійних явищ у духовному житті суспільства, у діяльності творчої інтелігенції, в умовах ослаблення механізму гальмування свободи творчості можуть відбутися і відбуваються глибокі зміни в естетичних смаках населення. Завдяки сучасним технічним пристроям музика більше інших видів мистецтва оточує людину, а отже, і впливає на нього. Тому перед телебаченням гостро стоїть проблема: розвивати, а в міру необхідності і змінювати музичні, а через них і естетичні смаки і принципи людини. Широка відкритість, можливість вільного і демократичного самовираження можуть дестабілізувати суспільний інтерес, культурні запити. Від обмеженості і скутості до нестримним захопленням і вседозволеності - так часом виглядає шлях задоволення спраги духовного оновлення в сьогоднішньому житті.

Формування за допомогою телебачення музичних смаків не є завдання чисто просвітницька, вона стає частиною роботи з формування сучасного світогляду, вільного, з одного боку, від застарілих стереотипів, а з іншого - містить передові ідеї нашого часу. Музична орієнтація відображає не просто прихильність до тієї чи іншої форми організації вільного часу або симпатії до «зірок». Вона висловлює певну життєву, світоглядну позицію людини, особливо юного громадянина. Так, сучасна популярна рок-музика стала для багатьох молодих людей своєрідним символом, відповідним особливій шкалі культурних цінностей. Ось чому наше телебачення покликане не бездумно розмножувати цю музику, а аналізувати її як в соціальному, так і в естетичному плані, розкривати мотиви звернення насамперед молодих саме до цих музичних творів. Тут потрібно не лаяти, не засуджувати, а постаратися зрозуміти, що молодим властива емоційна розкритість і прагнення до розважальності як елементів молодіжної культури, другорядність раціонального підходу і розумної оцінки побаченого і почутого. Такі особливості свідомості та психіки молодої людини. І облік цих особливостей, подолання недооцінки своєрідності сприйняття молодими людьми насамперед музики - головне в роботі засобів масової інформації з молоддю. Музичні передачі, які вечорами сусідами в ефірі з публіцистикою, навіть якщо вони і не побудовані на сьогоднішньому актуальному матеріалі, викликають потребу знайомства з глибинними життєвими конфліктами, повнокровними людськими характерами.

Музичний екран нерідко переносить нас у минуле, відкриваючи його малознайомі сторінки. Справжнє в минулому і минуле в теперішньому - цей зв'язок часів, ідеалів, традицій нашої багатонаціональної культури музичне телебачення робить особливо наочною в своєму духовну єдність. Весь сенс діяльності музичних редакторів телебачення полягає в тому, щоб допомогти вірно орієнтуватися у світі музики, у світі, який нині не знає ні географічних, ні державних кордонів і перешкод. На зміну заборонам періоду застою приходить інша захопленість. Змінюються і музичні пристрасті.

Телебачення всіляко заохочує пошуки цього шляху. Телевізійні жанри музичного мовлення пройшли шлях від трансляцій концертів, музичних вистав, через тематичні програми до музичного документального фільму-портрету і до музичного оригінальному художнього фільму. При цьому поява більш складних жанрів не виключило з арсеналу телебачення і трансляцій популярних концертів, спектаклів, організації конкурсів пісні тощо.

Центральне і місцеве телебачення сформували самостійний розділ музичного мовлення - музично-освітні програми. Протягом багатьох років музичні редактори ведуть цикли спеціальних передач самого різного профілю. Одні з них розраховані на аматорів естрадної, інші - симфонічної, оперної, камерної, хорової музики. Є передачі для початківців слухачів. А є й такі цикли, які передбачають аудиторію вже естетично підготовлену.

Особливо слід відзначити, що за останні роки все активніше беруть участь у масовому музично-естетичному вихованні найбільші діячі музичної культури, зустрічі з якими незмінно перетворюються на значні мистецькі події.

В розділ музично-освітніх програм входить і програми «Про балеті». Програми, присвячені видатним виконавцям балетного театру, повинні не тільки знайомити телеглядачів з творчістю кращих хореографів, з секретами і таємницями їх професії, а й дати можливість простежити історію розвитку мистецтва танцю.

Музика на телебаченні може бути компілятивний та оригінальною. У телефільмі (телеспектакль) музика є органічною частиною його цілісного образу. Вона несе в собі драматургічні й стилістичні функції, сприяючи виявленню композиційної структури твору, його атмосфери, сюжетних ліній і жанрових ознак, допомагає розкрити соціальну і національну середу дії, відображає історичний час (епоху), передає індивідуальні особливості автора.

Популярні на телебаченні і музичні концертно-постановочні передачі. У них на основі сценарного плану та режисерської розробки виконання музичних творів оркестрами, хорами, солістами доповнюється образотворчим матеріалом (кіно- і фотофрагментамі).

До участі у концертно-постановочних передачах залучаються провідні (артисти) для читання супровідного тексту і участі в інсценіруемих фрагментах. Сценарні концертно-постановочні передачі мають, як правило, два варіанти:

· передачі, в основі яких лежать симфонічні, камерні, а також пісенні програми;

· передачі, присвячені творчості діячів музичної культури та окремих творчих колективів у всіх музичних жанрах.

Музична вистава на телебаченні, як правило, має три жанру:

· сюжетне музична вистава, створене за оригінальним сценарієм, що вимагає режисерської постановки номерів, їх телевізійного рішення, роботи з композитором, балетмейстером, виконавцями, колективами;

· уявлення, яке не потребує постановки номерів або їх нового рішення;

· уявлення, основою якого є музична драматургія без оригінального тексту.

Музичні трансляційні програми поділяються на два види:

· трансляція спектаклю, концерту, музичного подання або події зі спеціальною підготовкою та включенням телевізійних сюжетів;

· трансляція без додаткових телевізійних сюжетів.

Музичні телевізійні передачі за жанровими ознаками можна підрозділити на чотири основні види:

· постановочні

· концертно-постановочні

· концертні

· трансляційні

Велику роль в естетичному вихованні відіграють спеціальні рубрики та цикли передач для дітей. І в цьому чимала заслуга місцевих студій телебачення.

У музичному телебаченні помітне місце займають фестивалі і конкурси, які мають свої жанрові особливості.

Музика на телебаченні повинна активно допомагати глядачам освоювати різноманітні форми проведення дозвілля, адресувати їх і до книг про музику.

Телебачення в області музичної пропаганди зосередило свою головну увагу на тому, щоб відбирати і пропагувати в широких масах кращі зразки вітчизняного та світового музичного мистецтва, знайомити з творчістю найвидатніших сучасних композиторів і виконавців різних шкіл і напрямів, осмислювати й відображати в концентрованій, але загальнодоступній формі основні тенденції розвитку музичного життя як у нас в країні, так і за кордоном.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 412 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...