Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Категорії приміщень за вибухопожежною та пожежною небезпекою



Залежно від характеристики матеріалів за вибухопожежною і пожежною небезпекою приміщення і будівлі поділяються на 5 категорій: А, Б, В, Г і Д.

До категорії А (вибухопожежонебезпечна) відносять приміщення, де задіяні у виробничому процесі горючі гази, ЛЗР з температурою спалаху до 28 °С, а також речовини і матеріали, які здатні до вибуху й горіння при взаємодії з водою, киснем повітря або між собою в таких кількостях, що можуть утворювати вибухонебезпечні парогазоповітряні суміші, при займанні яких розвивається надмірний тиск вибуху в приміщенні, що перевищує 5 кПа (цехи фарбування виробів нітрофарбами, склади карбіду кальцію, воднева і ацетиленова станції).

До категорії Б (вибухопожежонебезпечна) належать приміщення, де є горючий пил або волокна, ЛЗР з температурою спалаху понад 28°С, ГР у такій кількості і стані, що можуть утворювати вибухонебезпечні пило- або пароповітряні суміші, при займанні яких виникає тиск вибуху, що перевищує 5 кПа (розмелювальні відділення млинів, цехи отримання уайт-спіриту, сховища гасу).

До категорії В (пожежонебезпечна) належать приміщення, де є горючі та важкогорючі рідини, тверді горючі та важкогорючі матеріали, здатні горіти при взаємодії з водою, киснем повітря або між собою, за умов, що вони не належать до категорій А і Б (Трикотажні і столярні цехи, трансформаторні, майстерні, приміщення зберігання автомобілів).

До категорії Г належать приміщення, в яких є негорючі речовини і матеріали у гарячому, розжареному та розплавленому стані, процес обробки яких супроводжується виділенням променевого тепла, іскор і полум’я; горючі гази, рідини та тверді речовини, які спалюються або утилізуються як паливо (ливарні та інструментальні цехи, кузні, котельні).

До категорії Д належать приміщення, у яких є негорючі речовини і матеріали у холодному стані. Сюди належать усі приміщення, якщо їх не віднесено до категорій А, Б, В та Г (водонапірні станції, цехи виготовлення залізобетонних виробів, склади інертних газів).

Зовнішні установки за вибухопожежною і пожежною небезпекою поділяються на категорії: А3, Б3, В3, Г3, Д3.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 259 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...