Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Семінарське заняття № 4. План Основні проблеми семіотики



ЗНАКОВА ПРИРОДА МОВИ

План

  1. Основні проблеми семіотики. Мовознавство і семіотика.
  2. Сутність знака. Структура знака.
  3. Знакові системи та їх типологія.
  4. Особливості мовних знаків, їх класифікація.
  5. Специфіка мовної системи як знакової.

Завдання і вправи для самостійної роботи

1. Відомий дослідник з Великобританії, Денієл Чендлер (Daniel Chandler) вважає, що семіотика допомагає глибше зрозуміти повсякденність, те, до чого ми звикаємо і чого звичайно не говоримо, сприймаємо як даність. Вона допомагає нам, зокрема, замислиться проте, чого немає, про ті речі, відсутність яких значуща для нас. Вона також допомагає нам зрозуміти, що ми живемо серед умовностей, що, наприклад, новини або фотографії, є не віддзеркаленням світу, а способом побудови певної картини світу. Наведіть свої власні приклади знакового аналізу предметів і подій, текстів і зображень.

2. Проаналізуйте з семіотичної точки зору долю політичних символів в історії (діахронія) і в сучасності (синхронія):

Наведіть приклади різної інтерпретації значення символу в політичній комунікативній сфері. Від яких системних чинників це залежить?

3. Проаналізуйте знакову функцію одягу на прикладі таких одиниць: шорти, міні-спідниця, вечірнє плаття, кросівки, піджак, спортивний костюм, краватка, піонерський галстук.

Проаналізуйте назву магазина: Second Hend Люкс. Можливо, корисно нагадати інтертекст з Булгакова: осетрина буває лише першої свіжості. Яку систему назв можна побудувати, виходячи з цього? Які зрушення в плані змісту відбулися після запозичення системи Second Hand в комунікативному середовищі української та російської торгівлі?





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 296 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...