Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розташування членів хірургічної бригади



Розташування членів хірургічної бригади визначається:

1) метою оперативного втручання;

2) конституціональними особливостями хворого;

3) характером патологічного процесу;

4) конструктивними особливостями приладів і апаратів, які використовуються в процесі виконання діагностичних та оперативно-хірургічних дій.

Залежно від зазначених особливостей члени хірургічної бригади можуть займати різні позиції щодо хворого. При цьому необхідно керуватися наступними міркуваннями.

1. Всі члени хірургічної бригади повинні мати хороший огляд операційного поля.

2. При виконанні оперативного доступу та прийому у хірурга повинні бути максимально комфортні умови в рані.

3. Помічники хірурга повинні мати можливості для виконання всіх дій відповідно з функціональними обов'язками.

4. Хірург повинен розташовуватися в безпосередній близькості до операційного поля.

5. Перший асистент зазвичай займає позицію навпроти хірурга.

6. Другий асистент стоїть ліворуч від хірурга. Його основний обов'язок - забезпечувати хороший огляд операційного поля за рахунок розведення країв рани.

Другий асистент не повинен займати багато місця». Його лікті повинні бути щільно притиснуті до тулуба.

Руки другого асистента при розведенні країв рани гачками або ранорасширителем повинні розташовуватися під руками хірурга.

Операційна сестра повинна розташовуватися так, щоб було зручно передавати інструменти в руки членів хірургічної бригади.

При подачі інструменти повинні бути звернені рукояткою до долоні хірурга.

Лигатура - це стерильна нитка з різних матеріалів, використовувана в медичній практиці для перев'язки судин, тканин, а також для з'єднання різних органів, кісток і суглобів. Застосовується без використання голки.

Нитки для лігатури роблять з різних матеріалів: шовку, льону, кетгуту, синтетичних волокон. Шовкова лігатура - це натуральні нитки, які не розсмоктуються. Вони відрізняються високою міцністю, яка не зникає з плином часу, практично не розтягуються. Надійно зав'язуються двома вузлами.

Операційне поле - ділянка тіла, в межах якого проводиться оперативне втручання. Перед операцією шкіра операційного поля потребує ретельної підготовки; на її поверхні, а також в глибині сальних залоз і волосяних мішечків завжди містяться мікроби, попадання яких в операційну рану може призвести до її нагноєння.

Операційне поле - ділянка тіла, в межах якого здійснюється оперативне втручання.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 2222 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...