Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Геометрія передньої поверхні обертання



Передня поверхня у ряду інструментів є поверхнею обертання. Це обкатувальні різці для обробки поверхонь обертання і гвинтових поверхонь, довбачі для обробки прямозубих зубчастих коліс і інших багатозубих деталей, внутрішні протяжки, торцеві фрези з твердосплавними пластинами круглої форми, різці, що самообертаються та інші інструменти.

Найчастіше за передню поверхню обертання приймають конічну поверхню. Проте у ряді випадків доцільно профіль передньої поверхні обертання вибирати криволінійним. Так, наприклад, у прямозубих зуборізних довбачів, з метою підвищення їх точності, приймають у ряді випадків фасонну передню поверхню обертання з криволінійним профілем.

Розглянемо геометрію передньої поверхні у інструментів, у яких передня поверхня створюється при обертанні різальної кромки навколо заданої осі.

У системі площин проекцій П12 (рис. 2.10.) зображається різальна частина інструменту, у якого передня поверхня буде поверхнею обертання різальної кромки навколо осі О, перпендикулярної площини проекцій П1.

В якості передньої поверхні розглянемо круглу конічну поверхню. Досліджувана точка А різальної кромки, обертаючись навколо осі О, описує коло, дотична АС до якої лежить в площині, дотичній до передньої поверхні. В передній площині в точці А лежить також твірна АО конічної поверхні. Положення проекції A1B1 дотичній до ріжучої кромки АВ на площину П1 характеризується кутом “d”, який визначається при профілюванні інструменту. Положення досліджуваної точки А різальної кромки характеризується кутом повороту t. Введемо систему площин проекцій П13. Площина П3 проводиться паралельно осьовій площині передньої поверхні обертання, що проходить через досліджувану точку А різальної кромки.

Рисунок 2.10 – Визначення статичного кута нахилу різальної кромки.

Передня площина S, дотична в точці А до конічної поверхні, йде перпендикулярно площини П3 і складає інструментальний передній кут gі з площиною П1. Знаючи положення площини S визначаємо положення точки В в системі П13, проекції якої позначені В1 і В3. За правилом зміни площин проекцій знаходиться проекція В2 точки В на площину П2. Введемо систему площин проекцій П24. Площина П4 йде паралельно основній площині Pv, яка йде перпендикулярно швидкості головного руху різання. Приймемо, що швидкість головного руху різання йде під кут "e" до осі передньої поверхні обертання. За правилом зміни площин проекцій визначається проекція А4В4 різальної кромки на площину П4. Положення проекції А4В4 визначає положення статичної площини різання Р, яка йде перпендикулярно площини П4. Слід площини Р на площині П4 йде по прямій А4В4. Введемо систему площин проекцій П46. Площина П6 йде паралельно статичній площині різання Р. Проекція А6В6 різальної кромки на площину П6 визначає величину статичного кута нахилу lс різальної кромки.

Аналізуючи дане графічне рішення матимемо:

, (2.85)

, (2.86)

, (2.87)

, (2.88)

, (2.89)

, (2.90)

Звідси:

. (2.91)

У окремому випадку при e =0 матимемо:

. (2.92)

При t=0 і d=90° матимемо lc=0.

При d=90° і t=90° отримаємо lc=e.

Визначимо головний статичний передній кут gс (рис. 2.11.) в досліджуваній точці А різальної кромки. Дотичною до різальної кромки в точці А буде пряма АВ, положення якої визначається величинами кутів gі, t і "d" в системах площин проекцій П12 та П13. Положення площини, дотичної до конічної передньої поверхні в точці А визначається двома прямими АО і АС. Пряма АО йде по твірній конічної передньої поверхні, а пряма АС є дотичною до кола обертання точки А навколо осі передньої конічної поверхні. У передній площині в точці А лежить також різальна кромка АВ. Введемо систему площин проекцій П24. Площина П4 йде паралельно статичній основній площині Pvc. За правилом зміни площин проекцій визначаємо проекцію В4А4 різальної кромки на площину П4, яка визначає положення статичної площини різання Р. Статична площина різання Рnc йде перпендикулярно основній площині, тобто перпендикулярно площини проекцій П4.

Введемо систему площин проекцій П45, Площина П5 йде паралельно головній січній площині Р, яка є перпендикулярною до лінії перетину статичної основної площини і статичної площини різання Р, тобто перпендикулярною прямою А4В4. Через точку В різальної кромки проведено пряму ВО, розташовану в передній площині. За правилом зміни площин проекції визначаємо проекції О4 і О5 точки О на площину П4 і П5. Положення прямої А5О5 на площині П5 визначає величину статичного головного переднього кута gс в досліджуваній точці А різальної кромки.

При аналітичному визначенні статичного переднього кута gн в нормальному до різальної кромки перетині вибираємо систему координат xyz (рис. 2.12.). Відповідно до графічного рішення вектор нормалі до передньої поверхні в досліджуваній точці А різальної кромки буде:

. (2.93)

Рисунок 2.11 – Визначення статичного переднього кута

Вектор , що йде по різальній кромці АВ буде:

. (2.94)

Вектор , швидкість головного руху різання, буде:

. (2.95)

Нормаль до статичної поверхні різання буде:

. (2.96)

Розкриваючи визначника, отримаємо:

. (2.97)

Рисунок 2.12 – Визначення нормального переднього кута

Кут між векторами і рівний 90-gн.

Отже:

. (2.98)

Скалярний добуток векторів і рівний:

. (2.99)

Перетворюючи отримаємо:

. (2.100)

Модуль вектора нормалі до передньої поверхні .

Модуль вектора нормалі до статичної поверхні різання буде:

, (2.101)

Звідси:

. (2.102)

Таким чином, статичний передній кут в нормальному до різальної кромки буде рівний:

. (2.103)

У окремому випадку при e=0 матимемо:

. (2.104)

При e=0, t=0 і d=90° gн=gі.

Передня поверхня обертання може мати криволінійний профіль. В цьому випадку в кожній досліджуваній точці різальної кромки необхідно до профілю передньої поверхні обертання проводити дотичну, положення якої визначає величину інструментального переднього кута gі, в різних точках різальної кромки.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 402 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...