Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Геометрія плоскої передньої поверхні різальних інструментів



В якості поверхні у багатьох різальних інструментів приймається площина. Це різці, торцеві, кутові і фасонні фрези, розвертки, зуборізні гребінки і інші інструменти.

Найчастіше при аналізі геометрії передньої поверхні розглядаються статичні геометричні параметри. В цьому випадку поверхня різання Р проходить через різальну кромку і швидкість головного руху різання.

На рис. 2.7. в системі площин проекцій П12 зображена різальна кромка АВ, розташована в площині П1. Приймемо, що площина П1 співпадає з передньою площиною інструменту. Положення різальної кромки АВ характеризується кутом "d". В процесі обробки досліджувана точка А різальної кромки рухається в даний момент часу із швидкістю головного руху різання .

Положення площини П2 вибране таким чином, що пряма АС, яка йде по вектору швидкості , паралельною площині П2. Положення прямої АС характеризується величиною заданого кута "e". Дві прямі АВ і АС визначають положення статичної площини різання Р в досліджуваній точці А різальної кромки.

Рисунок 2.7 – Визначення gн інструментів з плоскою передньою поверхнею.

Знайдемо в точці А статичний передній кут gн в нормальному до різальної кромки перетині, тобто в площині N, яка йде перпендикулярно різальній кромці АВ і відповідно є площиною перпендикулярної площині П1. Положення горизонтального сліду N1 площини N характеризується кутом "90-d" між віссю проекцій П12 і слід N1. Для. того щоб знайти лінію перетину площини N і статичної площині різання Р, проведемо лінію BF, паралельну лінії АС. Лінія BF перетинається з площиною N в точці F. Пряма AF буде лінією перетину статичної площини різання Р і січній площині N. Для того, щоб визначити дійсну величину нормального переднього кута gН повернемо площина N навколо вертикального сліду N2 до співпадання з площиною П2.

Суміщене положення точки А буде А0. Точка ж F, розташована на сліді N2, і при повороті не міняє свого положення. Відповідно до визначення кут між прямими F1F2 і A0F2 буде - gн

Розглядаючи графічне рішення матимемо:

, (2.65)

, (2.66)

. (2.67)

Таким чином:

. (2.68)

У окремих випадках при e=0 кут gн=0; при d=0 кут gн=0.

Визначимо статичний кут lс нахилу різальної кромки в досліджуваній крапці А (рис. 2.8.). Кут lс це кут в статичній площині різання між різальною кромкою і основною площиною. Тому кут між вектором швидкості результуючого руху, тобто прямий АС і дотичній АВ до різальної кромки в досліджуваній точці А буде рівний 90-lс. Статична площина різання Р включає різальну кромку АВ, яка є горизонталлю статичної площини різання. Лінія АС є фронталью статичної площини різання. Сліди статичної площини різання відповідно будуть Рnс1 і Рnс2. Для того, щоб визначити дійсне взаємне розташування прямих АВ і АС в площині різання, повернемо статичну площину різання Рпс навколо горизонтального сліду Pnс1 до свіпадання з площиною П1 Суміщене положення прямої АС буде А1С0. Суміщене положення прямої АВ співпадає з її проекцією А1В1 на площину П1. Кут між прямій A1C0 і перпендикуляром L1C0 до прямої A1B1 буде статичним кутом нахилу lс різальної кромки.

Розглядаючи графічну побудову матимемо:

, (2.69)

, (2.70)

, (2.71)

, (2.72)

, (2.73)

, (2.74)

, (2.75)

Звідси:

. (2.76)

Перетворюючи отримаємо:

. (2.77)

У окремих випадках при e=0 кут lс=0; при d=0 кут lс =e; при d=90° кут lс=0.

Рисунок 2.8 – Визначення статичного кута lс у інструментів з плоскою передньою поверхнею.

Розглянемо геометричні параметри плоскої передньої поверхні прямозубої зуборізної гребінки (рис. 2.9.). На зуборізній гребінці положення передньої площини задається інструментальним переднім кутом gи, який в дійсну величину проектується на площину П2. В системі площин проекцій П23. Інструментальний передній кут gи залишається постійним в усіх точках різальної кромки гребінки.

Вектор швидкості головного руху різання , зворотно-поступального руху гребінки уздовж осі оброблюваного колеса, з передньою площина П1 в усіх точках різальної кромки, складає кут 90-gи. Відповідно кут e буде рівний e=gи Різальні кромки прямозубої зуборізної гребінки є прямими лініями. У системі площин проекцій П23 положення бічної різальної кромки визначається величинами кутів gи і a0. Кут a0 це кут профілю початкової зуборізної рейки, зазвичай рівний 20°. Знаючи положення ріжучої кромки АВ в системі площин проекцій П23 визначається проекція A1B1 різальної кромки на передню площину П1. Положення проекції A1B1 на площину П1 характеризується величиною кута aр. Відповідно до графічного рішення кут aр рівний:

. (2.78)

Кут "d" між лінією А1В1 і віссю проекцій П21 буде рівний d=aр. Відповідно до загальної формули статичний кут gн в нормальному до різальній кромці перетині буде рівний:

. (2.79)

Рисунок 2.9 – Геометричні параметри плоскої передньої поверхні прямозубої гребінки.

На вершинній різальній кромці кут d=90° і передній кут gн в нормальному до неї перетині буде рівний gн=e.

Відповідно до загальної формули, статичний кут нахилу бічної різальної кромки буде рівний:

, (2.80)

або

. (2.81)

Величини cosap і sinap при відомому tgap рівні:

, (2.82)

. (2.83)

Підставляючи ці значення cosap і sinap у формулу для визначення статичного кута нахилу lс бічної різальної кромки, після перетворення, матимемо:

. (2.84)

На вершинній різальній кромці при d=a0=90°, tglc = 0 і l с = 0 і оскільки швидкість головного руху різання йде перпендикулярно вершинній різальній кромці прямозубої гребінки.

Таким чином на основі виведених загальних формул для плоскої форми передньої поверхні, отримані відомі часткові залежності для підрахунку статичних передніх кутів gн, в нормальному до різальної кромки перетині і для розрахунку статичних кутів нахилу lс на різальних кромках прямозубої зуборізної гребінки.

Аналіз отриманих залежностей показує, що передні кути gн на бічних кромках істотно менші за передні кути на вершинній кромці, що є недоліком конструкції зуборізної гребінки. Для того, щоб отримати доцільніші величини передніх кутів можна йти по шляху зміни кута a0 профілю початкової зуборізної рейки при багатопрохідній обробці зубчастих коліс, а також використовувати підточування передньої поверхні.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 417 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...