Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оцінка безпеки генетично-модифікованих продуктів



Безпека генетично модифікованих продуктів — ключовий фактор, який визначає можливість їх широкого використання в харчуванні людини, оцінюється на кількох етапах їх розробки й експертизи.

В основу методики оцінювання безпеки генетично модифікованих продуктів покладено принцип композиційної, або реальної еквівалентності. Досліджують хімічний склад генетично модифікованого продукту і проводять порівняння з традиційним аналогом за вмістом основних нутрієнтів, аліментарних, токсичних речовин та алергенів. За результатами аналізу присвоюють клас безпеки генетично модифікованому продукту.

До першого класу безпеки відносять генетично модифіковані продукти, які не мають відмінності від традиційних аналогів, вони вважаються абсолютно безпечними для здоров’я споживачів.

У разі виникнення деяких відмінностей порівняно з традиційним аналогом продукцію відносять до другого класу безпеки. Якщо виявлена повна невідповідність продукції традиційному аналогу, то її відносять до третього класу безпеки. Така продукція потребує подальшого поглибленого вивчення.

Оцінка безпеки генетично модифікованої продукції, що надходить на продовольчий ринок України, здійснюється провідними науковими центрами країни в трьох напрямах:

– медико-генетичному,

– медико-біологічному;

– технологічному.

Медико-генетичне оцінювання харчової продукції, отриманої з генетично модифікованих організмів, передбачає експертизу структури рекомбінантної ДНК, що включена в геном, у тому числі маркерних генів, оцінювання регуляторних послідовностей, визначення стабільності генетично модифікованих організмів упродовж життя декількох поколінь. Таке дослідження проводиться акредитованими генетичними центрами.

Медико-біологічне оцінювання харчової продукції проводять шляхом визначення показників якості та безпеки, аналізу результатів токсикологічних досліджень на лабораторних тваринах, дослідження алергенних властивостей, імовірних мутагенних та канцерогенних ефектів (рис. 15.3).

Токсикологічні випробування харчових продуктів проводять на групах тварин, що отримують раціони з традиційними та генетично модифікованими продуктами.

Технологічне оцінювання включає дослідження споживчих властивостей продукції та її принадність залежно від різних видів технологічної переробки.

В Україні налагоджений постреєстраційний моніторинг за харчовою продукцією з генетично модифікованих джерел, що базується на експертизі супровідної документації на продукт та виявленні чужорідної ДНК методом полімерної ланцюгової реакції (ПЛР).


Рис. 15.3. Етапи експертизи генетично модифікованої продукції

Навчальне видання

Павлоцька Лариса Федорівна, Скородумова Ольга Борисівна, Цихановська Ірина Василівна, Лазарєва Тетяна Анатоліївна, Александров Олександр Валентинович, Гончаренко Яна Миколаївна, Гонтар Тетяна Борисівна

Сучасні напрямки нутріциології: конспект лекцій для студентів денної та заочної форми навчання спеціальності 6.010.104.20 «Професійна освіта. Технологія харчової промисловості та організація громадського харчування»

Відповідальний випусковий: проф., д.т.н. Скородумова О.Б.

Підписано до друку______Формат 60×84 1/16.

Ó Л.Ф. Павлоцька
Ó О.Б. Скородумова
Ó І.В. Цихановська Ó Т.А. Лазарєва
Ó О.В. Александров Ó Я.М. Гончаренко Ó Т.Б. Гонтар © УІПА, 2011 р.

Папір офсетний. Ум. друк. арк.______.

Зам. № _____. Наклад_______прим.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 398 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...