Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік експорту робіт, послуг, прав



Послугами на експорт є послуги, що надані іноземному контрагенту як на території України, так і за кордоном. До них відносяться: транспортно-експедиційні, будівельні консультативні, рекламні та інші. Можуть надаватись послуги: юридичні, в області архітектури, інженерні, комп’ютерні та пов’язані з ними послуги, по дослідженню та використанню певних розробок, лізингові, в сфері зв’язку, в сфері навчання, фінансові, соціальній, туристичні і т.д.

Всі послуги, що пов’язані з наданням послуг по транспортуванню вантажів, в тому числі транзиту, відносяться до експортних послуг при наявності в підприємств відповідних угод укладених з іноземними контрагентами, відповідних платіжних документів та надання даних послуг, відміток митних органів про фактичне ввезення або вивезення вказаних вантажів. Це стосується підприємств повітряного, залізничного морського, річного, автомобільного транспорту та інших угод обслуговують рух вантажів.

Для підтвердження виконання експортних робіт, послуг служить акт приймання передачі, рахунок, рахунок-фактура.

Таблиця 5.3

Бухгалтерський облік виконання будівельних робіт за експортними угодами на території України на замовлення іноземного інвестора

Зміст операції Дебет Кредит Сума, $/грн.
1. Надійшла попередня оплата для купівлі матеріалів, організацію робіт (курс НБУ – 5,4)     20000/
2. Виконано проектні роботи, складено акт виконаних робіт на суму 35000 дол.США (курс НБУ на дату складання акту –5,42)           35000/  
3. Списано матеріали на виконання робіт        
4. Надано рахунок проектної організації за виконання проекту, ПДВ        
5. Списано накладні витрати, що відносяться виконанню робіт        
  Списується собівартість виконаних робіт        
  Закриваються одержані доходи на фінансові результати        
             

Таблиця 5.4

Облік операцій з будівництва об’єктів за кордоном

Зміст операції Де бет Кредит Сума, $/грн.
1. Списано матеріали по виконанню робіт      
2. Нарахована заробітна плата працівникам зайнятим за кордоном (курс НБУ – 5,4 грн. за 1 дол.)     14000/
3. Списано інші витрати (накладні)      
4. На підставі акту прийняття -передачі про виконання робіт, наданого іноземному замовнику (курс НБУ –5,4 грн. за 1 $)     140000/
5. Списується собівартість реалізованих послуг, робіт      
6. Закриваються доходи на фінансові результати      
7. Закривається собівартість реалізова-них послуг на фінансові результати      
8. Надійшла оплата від іноземного замовника на валютний рахунок (курс НБУ – 5,42)     140000 / 758800
9. Курсова різниця      

Таблиця 5.5.

Облік операцій з надання транспортних послуг

Зміст операції Дебет Кре дит Сума, $/грн.
1. Відповідно до укладеного договору на підставі рахунку на попередню оплату послуг, надійшла оплата за транспортні послуги (курс НБУ – 5,41 грн.)           3000/
2. Списано паливо на витрати      
3. Витрати по відрядженню водія (5,4 грн. за 1 дол.США)     1700/
4. Списано відрахування на соціальні потреби      
5. Нарахована заробітна плата водіям      
6. Списано накладні витрати      
7. Надано рахунок за виконані транс-портні послуги (5,42 грн. за 1 дол.)     3000/
8. Списуються собівартість реалізованих послуг      
9. Закриваються доходи на фінансові результати      
  Закриваються витрати на фінансові результати      
  Курсові різниці      

Для здійснення платежу за договорами СЗД зобов'язані подати до банку такі документи:

договір з нерезидентом, оформлений відповідно до вимог українського законодавства;

документ, що свідчить про фактичне надання послуг або виконання робіт;

індивідуальну ліцензію НБУ - у випадку, якщо ця операція вимагає такого ліцензування.

Копії документів, що є підставою для здійснення платежу, завіряються печаткою банку і залишаються в банку.

Документи, які подаються до банку, складені іноземною мовою, підлягають перекладу українською мовою, і такі переклади повинні бути нотаріально завірені.

Ураховуючи той факт, що більшістю СЗД, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність з країнами СНД, договори частіше за все складаються російською мовою, тепер СЗД повинні заздалегідь потурбуватися про наявність примірника договору українською мовою, з тим щоб надалі не оплачувати послуги перекладача і нотаріуса.

У випадку якщо загальна сума договору перевищує 50 000 євро або еквівалент цієї суми в іншій валюті за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, установленим на день підписання такого договору, то до документів, що подаються до банку в обов'язковому порядку, СЗД повинні додати:

акт цінової експертизи Державного інформаційно-аналітичного центру моніторингу зовнішніх товарних ринків на відповідність договірних цін на послуги і роботи, указані в договорі, існуючій кон'юнктурі ринку;

калькуляцію витрат на надані послуги, завірену нерезидентом.

При встановленні в результаті цінової експертизи факту завищення договірних цін на послуги і роботи дозвіл на оплату за такими договорами дається тільки після отримання узгодження НБУ.

При здійсненні підприємством авансового платежу документи, що підтверджують факт виконання робіт (послуг), і калькуляція витрат повинні бути подані до банку в 90-денний термін починаючи з наступного календарного дня після здійснення авансового платежу. Якщо з тих чи інших причин підприємство не надасть до банку вказані документи, то в такому випадку банк зобов'язаний буде повідомити спеціальні підрозділи по боротьбі з організованою злочинністю за місцем реєстрації підприємства про такий авансовий платіж як про операцію сумнівного характеру Порядок відображення валютних операцій у бухгалтерському обліку регулюється П(С)БО 21.

Відповідно до цього стандарту, всі статті балансу поділяються на дві групи: монетарні і немонетарні. Монетарні статті - це статті про кошти, зобов’язання й активи, які будуть отримані або сплачені у фіксованій сумі грошей або їх еквівалентах. Усі інші статті балансу вважаються немонетарними. Простіше кажучи, під немонетарними активами потрібно розуміти суму отриманого авансу або перерахованої попередньої оплати. Кожна з цих груп активів має свою особливість відображення валютних операцій в обліку.

Так, якщо актив визнано монетарним, то операції у валюті перераховуються в гривні на дату здійснення первинної операції в інвалюті, а також на дату здійснення розрахунків і дату балансу. Внаслідок зміни курсу, що діяв на дату здійснення первинної операції і на дату розрахунків, виникає курсова різниця. Якщо актив є немонетарним, то на дату проведення розрахунків валюта перераховується в гривні за тим курсом, який діяв на момент здійснення первинної операції.

Для узагальнення інформації про собівартість реалізованої готової продукції, товарів, виконаних робіт, наданих послуг призначений рахунок 90 "Собівартість реалізації".

Рахунок 90 "Собівартість реалізації" має такі субрахунки:

901 "Собівартість реалізованої готової продукції";

902 "Собівартість реалізованих товарів";

903 "Собівартість реалізованих робіт і послуг".

Балансова вартість реалізованої іноземної валюти на дату її реалізації відображається на субрахунку 942 "Собівартість реалізованої іноземної валюти".

Відповідно до п. 20 П(С)БО 16, собівартість реалізованої іноземної валюти, яка для цілей бухгалтерського обліку визначається шляхом перерахунку іноземної валюти у грошову одиницю України, є еквівалентом, вираженим в грошовій одиниці України за курсом Національного банку України на дату продажу іноземної валюти, плюс витрати, пов’язані з продажем іноземної валюти.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 745 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...