Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Спеціальні режими при здійсненні бартерних операцій - застава, гарантія та їх відображення в системі бухгалтерського обліку



Датою виникнення податкових зобов’язань при проведенні бартерних (товарообмінних) операцій з нерезидентами є будь-яка з подій, що відбулась раніше:

дата оформлення експортної митної декларації на відвантаження товарів нерезидентам, матеріалів або дата надходження товарів, матеріалів від нерезидентів у випадку виконання послуг нерезидентам, підтвердженням служить – дата оформлення документу про надання послуг нерезидентам або отримання послуг від них


Особливістю облiку бартерних (товарообмiнних)

При визначенні вартості одиниці виробу рекомендуємо враховувати кількість одиниць кожного виду, одержаної продукції, ціну в іноземній валюті, її еквівалент в гривнах, ставку акцизу, суму транспортних витрат до кордону з Україною, ставку мита з кожного виду матеріалів, митних зборів.

Таблиця 6.2

Бухгалтерський облік товарообмінних (бартерних) операцій

Зміст операцій Дебет Кредит Сума, $/ рн.
1. Надійшли товари відповідно до бартерного контракту (на дату оформлення ВМД курс НБУ – 5,4 грн. за 1 дол. США)     486000 / 2624400
2. Нараховано транспортні витрати за рахунком, відповідно укладеної угоди, укладеною з підприємством України: - до кордону з Україною, в.т. ПДВ ставкою – 0 %; по території України, ПДВ за ставкою 20%      
3. Нараховано: - мито враховуючи законодавство (наприклад 10%); - митний збір, враховуючи законодавство (0,2%)       5258,52
4. Нараховано ПДВ з імпортної сировини при одержанні товарів, митниці А) при оплаті з розрахункового рахунку; Б) при розрахунках з видачею податкового векселю     579488,9 579488,9
5. Нараховано митницею за митні процедури, в т.ч. ПДВ      
6.   Нараховано за сертифікацію товарів, санітарно - ветеринарні послуги, в т.ч. ПДВ      
7. Відповідно накладної, списано товари, які були передані для проведення аналізів на одержання якісних і екологічних посвідчень      
8. Закуплені товари на території України на суму 260000 грн з ПДВ 52000 грн. Разом 312000 грн.      
9. Відвантажено товар за бартерною угодою, розглянемо два випадки, якщо курс змінився: курс НБУ 5,6 грн. за 1 дол.; курс НБУ 5,3 грн. за 1 дол.     486000/
  Нараховано: - мито враховуючи законодавство (наприклад 10%); або - митний збір, враховуючи законодавство (0,2%)      
  Списана вартість реалізованого товару      
  Відобразимо курсову різницю: 3) – негативну, грн.; 4) – позитивну, грн.      
  Закриваються розрахунки     486000/

6.3. Різні види здійснення операцій з давальницькою сировиною

Операція з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах -операція з перероблення (оброблення, збагачення чи використання) давальницької сировини (незалежно від кількості замовників та виконавців), а також етапів (операцій з перероблення цієї сировини), ввезеної на митну територію України (чи закупленої іноземним замовником за іноземну валюту в Україні) або вивезеної за її межі з метою отримання готової продукції за відповідну плату.

Звичайна ціна – це ціна, не нижча за середньозважену ціну реалізації аналогічної продукції за будь-якими іншими угодами купівлі-продажу, що укладені з будь-якою стороною протягом 30 календарних днів перед датою реалізації.

Справедлива вартість – це сума, за якою може бути здійснено обмін активу в результаті операції між поінформованими, зацікавленими та незалежними сторонами.

Готова продукція може бути реалізована в Україні, якщо давальницька сировина, з використанням якої вироблено цю продукцію, ввезена іноземним замовником на митну територію України чи закуплена іноземним замовником за іноземну валюту в Україні. Право власності на імпортовану давальницьку сировину та вироблену з неї готову продукцію належить іноземному замовнику.

Згідно зі ст. 2 Закону давальницька сировина, що ввозиться на митну територію України іноземним замовником, обкладається ввізним митом за ставками Єдиного митного тарифу України (4а-93, 4б-93, 4в-93), податками та зборами, що справляються у разі ввезення товарів. Сплата ввізного мита, податків і зборів (крім митних зборів) провадиться українським виконавцем шляхом видачі простого векселя державній податковій інспекції за місцезнаходженням виконавця з терміном платежу, що дорівнює терміну здійснення операції з давальницькою сировиною, але не більш як на 90 календарних днів з моменту оформлення ввізної вантажної митної декларації.


Таблиця 6.3

Бухгалтерський облік операцій з давальницькою сировиною

№ з/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
  Сплачено митний збір за вивезення давальницької сировини 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» 311 «Поточні рахунки в національній валюті»
  Нараховано збір за митне оформлення давальницької сировини при ввезенні 949 «Інші витрати операційної діяльності» 377 «Розрахунки з іншими дебіторами»
  Видано простий вексель митному органу на суму ПДВ і митного збору 005 «Гарантії та забезпечення надані»
  Взято на позабалансовий рахунок давальницьку сировину, прийняту для переробки 022 «Матеріали, прийняті для переробки»
  Відображено реалізацію наданих послуг з переробки давальницької сировини, підписано акт виконаних робіт 362 «Розрахунки з іноземними покупцями» 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг»
  Списано фактичну виробничу собівартість наданих послуг 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг» 23 «Виробництво»
  Сплачено митний збір 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» 311 «Поточні рахунки в національній валюті»
  Нараховано митний збір за вивезення давальницької сировини 93 «Витрати на збут» 377 «Розрахунки з іншими дебіторами»  
  Списано з позабалансового рахунку вартість давальницької сировини 022 «Матеріали, прийняті для переробки»
  Пред’явлено простий вексель до погашення при вивезенні готової продукції, виготовленої з давальницької сировини 005 «Гарантії та забезпечення надані»
  Надійшла валюта за оплату послуг з переробки давальницької сировини 312 «Поточні рахунки в іноземній валюті» 362 «Розрахунки з іноземними покупцями»
  Відображено дохід від курсової різниці по заборгованості 362 «Розрахунки з іноземними покупцями» 714 «Дохід від операційної курсової різниці»

Сума, обумовлена векселем, визначається у валюті контракту на переробку давальницької сировини.

У разі вивезення готової продукції в повному обсязі, передбаченому в контракті, за межі митної території України у період, зазначений у частинах другій, третій та дев’ятій цієї статті, вексель погашається i ввізне мито, податки та збори (крім митних зборів) не справляються. Відповідно, якщо ця умова не виконується, з платника податку справляються всі податки та збори, ввізне мито без винятків.

Операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах включають операції з перероблення (оброблення, збагачення, використання тощо) давальницької сировини. В результаті технологічного процесу вони змінюють код за ТМ ЗЕД, незалежно від кількості виконавців, а також етапів та операцій з перероблення цієї сировини для отримання готової продукції за відповідну плату. До операцій з давальницькою сировиною належать операції, за якими сировина замовника на конкретному етапі переробки, в тому числі на заключному, є основним матеріалом i її вартість становить не менше 20 відсотків загальної вартості готової продукції. Під час цієї операції є обов’язковим попереднє здійснення поставки виконавцю давальницької сировини відповідно до заключеного договору (контракту) та повернення виготовленої з неї готової продукції замовнику. Для визначення вартості давальницької сировини у вартості готової продукції необхідно включати вартість всієї вивезеної (ввезеної) давальницької сировини та витрати на доставку цієї сировини до виконавця.

Давальницька сировина, що ввозиться на митну територію України іноземним замовником, обкладається ввізним митом за ставками Єдиного митного тарифу України, податками та зборами, що справляються при ввезенні товарів згідно з чинним законодавством.

Сплата ввізного мита, податків та зборів (крім митних зборів), проводиться українським виконавцем (резидентом) шляхом видачі простого векселя органу державної податкової служби за місцем знаходження виконавця із строком платежу, що дорівнює строку здійснення операції з давальницькою сировиною, але не більшим як 90 календарних днів з дати оформлення ввізної вантажної митної декларації. Сума на здійснення операцій з давальницькою сировиною, що зазначена у векселі, визначається у валюті.

Розрахунки за переробку давальницької сировини можуть здійснюватися як у грошовій формі, так i частиною давальницької сировини чи готовою продукцією, крім тієї, що заборонена до експорту.

Оплата послуг виконавця з переробки ДС частиною цієї ДС або частиною готової продукції, виготовленої з неї, є товарообмінною (бартерною) операцією. У результаті таких операцій відбувається обмін неподібними активами (послуги - на сировину або готову продукцію), що мають однакову справедливу вартість, за якою бартерна операція відображається в бухгалтерському обліку.

Замовниками для переробки олійних культур можуть бути як юридичні, так і фізичні особи.

При операціях з переробки ДС замовник і виконавець укладають договір, у якому визначаються:

- порядок надходження сировини (вид транспорту);

- вартість ДС;

- обсяги і терміни переробки ДС;

- умови розрахунків за послуги переробки ДС;

- кількість і порядок видачі готової та попутної продукції, відходів.

Калькулювання собівартості готової продукції з ДС здійснює замовник. При цьому вартість послуг виконавця за переробку ДС включається до первісної вартості готової продукції (Інструкція N291). Калькуляція замовником складається за калькуляційними статтями відповідно до організації виробництва й обліку затрат на підприємствах масложирової промисловості (п. 301 Рекомендацій N 47).

Підприємство-виконавець калькулює собівартість послуг з переробки ДС (за умови видачі замовнику макухи (шроту), яка визначаєтьсязаформулою (пп. 7.1.28 Інструкції N64)

Спер = Спов - Вс + Впід,

Де

Спер - собівартість переробки давальницького олієнасіння, грн.;

Спов - повна собівартість давальницького олієнасіння (за калькуляцією собівартості олії), грн.;

Вс - вартість олієнасіння за вирахуванням попутної продукції та відходів, грн.;

Впід - вартість доробки давальницького олієнасіння, грн.

Більш спрощений варіант калькулювання послуг з переробки пропонує - включається до калькуляції тільки в кількісному вираженні витраченого насіння. Усі інші витрати встановлюються так само, як і при калькулюванні переробки власного насіння (див. попередній розділ).

Ключові слова та терміни за темою

Товарообмiннi (бартернi) операцiї - це господарські операції підприємницької дiяльностi, які передбачають розрахунки за реалізовану продукцію (роботи, послуги) інших, ніж в грошовiй формi, включаючи рiзнi види погашення (залiку) взаємозаборгованості мiж сторонами господарської операцiї без проведення грошових розрахункiв.

Товарообмiнна (бартерна) операцiя в сферi зовнішньоекономічної діяльності - це “один з видiв експортно-імпортних операцiй, якi оформленi єдиним договором мiж суб`єктами зовнішньоекономічної діяльності України та іноземним суб`єктом господарської дiяльностi, якi передбачають збалансований вартісний обмiн товарiв, який не опосередкований рухом грошових коштiв в готiвковiй та безготiвковiй формi.

Давальницька сировина - сировина, матеріали, напівфабрикати, комплектуючі вироби, енергоносії, ввезені на митну територію України іноземним замовником (чи закуплені іноземним замовником за іноземну валюту в Україні).

Міжнародна кооперація - взаємодія двох або більше суб'єктів господарської діяльності, серед яких хоча б один є іноземним, при якій здійснюється спільна розробка або спільне виробництво, спільна реалізація кінцевої продукції та інших товарів на основі спеціалізації у виробництві проміжної продукції (деталей, вузлів, матеріалів, а також устаткування, що використовується у комплексних поставках) або спеціалізації на окремих технологічних стадіях (функціях) науково-дослідних робіт, виробництва та реалізації з координацією відповідних програм господарської діяльності

Спільні підприємства - підприємства, які базуються на спільному капіталі суб'єктів господарської діяльності України та іноземних суб'єктів господарської діяльності, на спільному управлінні та на спільному розподілі результатів та ризиків;

Практичні завдання:

Завдання 17 Відобразити операції в регістрах бухгалтерського обліку в розрізі аналітичних рахунків. Вказати кореспонденцію рахунків.

6.01.____р., ТОВ “Оріон” закупило на території України 1200 тон зерна, за ціною 760 грн. за тону, в т.ч.ПДВ, у колективного господарства “Колос”.

Відповідно до бартерного контракту з фірмою “Річмонд Ренечейдс” ТОВ “Оріон” обміняло зерно на партію взуття. Вартість бартерного контракту 566700 дол.США. Зерно відвантажено 8.01___р. відповідно до ВМД (курс НБУ- 7,75 грн. за 1 дол. США). Взуття одержано 28.01___р. відповідно до ВМД і рахунку (курс НБУ- 7,7 грн. за 1 дол.США).

1. Мито 10 %, митний збір-?, вантаж під митним контролем був 2 дні, транспортні витрати 13600 грн, в т. ч. до кордону України- 3600 грн. (ПДВ 600 грн.), ПДВ на експорт (Відповідно до законодавства).

2. Мито 15%, митний збір -?, транспортні витрати – 17400 грн., в т. ч. по території України – 4200 грн. (ПДВ – 700 грн.), ПДВ – визначити.

Відобразити курсову різницю та фінансовий результат від даної операції. Всі операції відобразити в бухгалтерському та податковому обліку. Визначити валові доходи та валові витрати за даними операціями. Визначити на яку суму можливо реалізувати взуття, якщо рівень витрат в товаристві “Оріон”-44 %, рівень доходів – 20%.

Завдання 18. Підприємство, відповідно до укладеної угоди про виготовлення продукції з давальницької сировини, відвантажило за умовами контракту сировину на суму 323,0 тис.грн. (в ВМД умовно оцінено 75,1 тис.дол США). За угодою, за виготовлення продукції підприємство провело розрахунки шляхом продажу 10 % своєї сировини та сплативши – 26 тис.дол. Транспортні витрати склали – 2,3 тис. дол. (в тому числі за митним кордоном України – 1,7 тис.дол. США). Мито – 5%, митний збір -? Визначити вартість виготовленої продукції. Вказати кореспонденцію рахунків.

Питання для самостійного вивчення:

1. Особливості обліку готової продукції, виготовленої з давальницької імпортної сировини і матеріалів.

2. Особливості обліку сировини і матеріалів на давальницьких засадах що відвантажена на експорт.

3. Облік бартерних (товарообмінних) операцій.

Тести:

1. Бартер – це:

1. Операції, що включають експорт та імпорт товарів без грошової оплати

2. Операції, що включають експорт товарів

3. Операції, що включають імпорт товарів

4. Вірної відповіді немає

2. Якщо вивезена давальницька сировина українського замовника за межі митної території України, то через який термін повинна бути повернута готова продукція чи кошти в іноземній валюті на території України?

1. Через 30 днiв пiсля моменту перетину нею митного кордону.

2. Не пiзнiше 90 днiв з моменту складання рахунку фактури.

3. Не пiзнiше 90 днiв з моменту оформлення митної декларацiї на вiдвантаження та вiдмiтки митницi.

4. Не пiзнiше 90 днiв з моменту перетину нею митного кордону та вiдмiтки на кордонi.

3. Вкажіть кореспонденцію рахунків Відображено на рахунках погашення заборгованості за бартерною угодою між постачальником і покупцем?

1. Дт 63.1 Кт 36.1 2. Дт 63.2 Кт 70.1

3. Дт 63.2 Кт 36.2 4. Дт 63.1 Кт 70.2

4. За рахунок яких джерел списується податок на додану вартість з куплених на території України товарів при їх реалізації за бартерною угодою на експорт?

1. За рахунок податкового кредиту.

2. Включається до вартості реалізованого товару.

3. Списується на витрати.

4. Виникає податкове зобов’язання.

5. Які операції відносяться до операцій з давальницькою сировиною?

1. Це операцiї, в яких доля сировини замовника становить 20% вiд вартостi всiєї сировини.

2. Це операцiї, в яких сировина на конкретному етапi переробки, складає не менше 10%.

3. Це операцiї, в яких сировина на конкретному етапi переробки, складає не менше 20% вiд вартостi готової продукцiї, крiм окремих видiв.

4. Це всi операцiї по переробцi давальницької сировини.

6.Фінансовий результат при здійсненні зовнішньоекономічних бартерних операцій:

1. Не виникає, так як вартість обмінюваних товарів збалансована;

2. Виникає внаслідок зміни курсу іноземної валюти;

3. Від зміни курсу іноземної валюти не залежить;

4. Вірної відповіді немає.

7. Давальницька сировина – це:

1. Сировина, матеріали, напівфабрикати, ввезені на митну територію країни іноземними засновниками або вивезення за її межі українським засновником

2. Напівфабрикати

3. Готова продукція

4. Вірної відповіді немає.

8. Які переваги мають операції з давальницькою сировиною в порівнянні з операціями на компенсаційній основі?

1. Мають тільки при сплаті податків;

2 Підносять нову технологію;

3 Мають відстрочку митного платежу;

4. Ввірної відповіді немає.

.

Література: 1-13,15-16,17, 20, 22 –33, 34,37-38,41, 43-45, 60,61. 64-68





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 989 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.015 с)...