Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік кредитів банку в іноземній валюті



Суб'єкти господарської діяльності можуть використовувати такі форми кредиту: банківський, комерційний, лізинговий, іпотечний, бланковий, консорціумний.

При відсутності у підприємства іноземної валюти для проведення розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами, підприємство може купити її через Міжбанківський валютний аукціон або шляхом одержання кредиту. Як передбачено постановою НБУ, іноземну валюту, відповідно контракту, можливо тільки купити при наявності у клієнта коштів на розрахунковому рахунку. У разі відсутності коштів у гривнях на розрахунковому рахунку клієнта, банк може надати короткотерміновий кредит.

Суб'єкти господарської діяльності можуть використовувати такі форми кредиту: банківський, комерційний, лізинговий, іпотечний, бланковий,

Кредити, які надаються банками, поділяються:

- за строками користування:

а) короткострокові - до 1 року,

б) середньострокові - до 3 років,

в) довгострокові - понад 3 років

Строк кредиту, а також відсотки за його користування (якщо інше не передбачено умовами кредитного договору) розраховуються з моменту отримання (зарахування на рахунок позичальника або сплати платіжних документів з позичкового рахунку позичальника) до повного погашення кредиту та відсотків за його користування.

- за забезпеченням:

а) забезпечені заставою (майном, майновими правами, цінними паперами);

б) гарантовані (банками, фінансами чи майном третьої особи);

в) з іншим забезпеченням (поручительство, свідоцтво страхової організації);

г) незабезпечені (бланкові).

- за ступенем ризику:

а) стандартні кредити;

б) кредити з підвищеним ризиком;

- за методами надання:

а) у разовому порядку;

б) відповідно до відкритої кредитної лінії;

в) гарантійні (із заздалегідь обумовленою датою надання, за потребою, із стягненням комісії за зобов'язання).

- за строками погашення:

а) водночас;

б) у розстрочку;

в) достроково (за вимогою кредитора, або за заявою позичальника)

г) з регресією платежів;

д)після закінчення обумовленого періоду (місяця, кварталу).

Кредити в іноземній валюті можуть одержувати юридичні особи-резиденти України для проведення діяльності, передбаченої їх статутними документами.

Комерційний кредит - це товарна форма кредиту, яка визначає відносини з питань перерозподілу матеріальних фондів і характеризує кредитну угоду між двома суб'єктами господарської діяльності.

Кредитний договір повинен містити наступні положення:

визначення сторін угоди та основні зобов’язання цих сторін, тобто зобов’язання банку надавати грошові кошти в розпорядження позичальника, і зобов’язання позичальника повернути суму з відсотками;

сума позики;

графік повернення позики;

розмір процентної ставки і обставини, за яких вона може бути змінена;

сума комісійних по виданій позиці;

належні банку виплати у зв’язку з використанням позики і забезпечення цього кредиту заставою;

умови використання кредиту позичальником;

строк виплати позики;

зобов’язання позичальника надавати банку інформацію та документи про його фінансовий стан.

Для кредитів, що надаються в іноземній валюті необхідно враховувати також відсоткові ставки, які діють на міжнародних ринках капіталів.

При одержані кредитів у іноземній валюті на термін більше року в бухгалтерському обліку будуть наступні проведення

Дт 312 Кт 502 на суму 60000 дол. США / 462600 грн./при курсі НБУ 7,71 грн. за 1 дол. США/

При поверненні кредиту і сплаті відсотків:

Дт 502 Кт 312 на суму кредиту 60000 дол.США / 463200 грн. /при курсі НБУ 7,72 грн. За 1 дол.США/

Дт 951 Кт 312 на суму відсотків (в інвалюті), виходячи із відсотків

Дт 974 Кт 502 на суму курсової різниці 600 грн.

Аналітичний облік повинен вестись у розрізі комерційних банків, термінів погашення, в розрізі договорів і видів валют і за кожним кредитом і термінами оплати відсотків і погашення сум за зобов’язаннями.

При одержані кредитів у іноземній валюті на термін до року в бухгалтерському обліку будуть наступні проведення

Дт 312 Кт 602 на суму 40000 дол. США / 308400 грн. /при курсі НБУ 7,71 грн. за 1 дол. США./

При поверненні кредиту і сплаті відсотків:

Дт 602 Кт 312 на суму кредиту 40000 дол.США /308000 грн. / при курсі НБУ 7,7 грн. За 1 дол.США./

Дт 951 Кт 312 на суму відсотків (в інвалюті чи національній,), виходячи із відсотків на світовому ринку

Дт 602 Кт 744 на суму позитивної курсової різниці 400 грн.

Аналітичний облік повинен вестись у розрізі позикодавців, за кожним кредитом, за строками його погашення.

3.5. Курсові різниці та їх відображення в обліку й звітності.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 21 "Вплив змін валютних курсів" (далі - Положення (стандарт) 21) визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про операції в іноземних валютах та відображення показників статей фінансової звітності господарських одиниць за межами України в грошовій одиниці України.

Положення (стандарт) 21 не поширюється на:

операції хеджування статей з іноземної валюти;

відображення (перерахунок) показників статей фінансової звітності, наведених у валюті звітності, в іноземній валюті.

Операції в іноземній валюті під час первісного визнання відображаються у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на дату здійснення операції (дата визнання активів, зобов'язань, власного капіталу, доходів і витрат).

Сума авансу (попередньої оплати) в іноземній валюті, надана іншим особам у рахунок платежів для придбання немонетарних активів (запасів, основних засобів, нематеріальних активів тощо) і отримання робіт і послуг, при включенні до вартості цих активів (робіт, послуг) перераховується у валюту звітності із застосуванням валютного курсу на дату сплати авансу.

Сума авансу (попередньої оплати) в іноземній валюті, одержана від інших осіб у рахунок платежів для поставлення готової продукції, інших активів, виконання робіт і послуг, при включенні до складу доходу звітного періоду перераховується у валюту звітності із застосуванням валютного курсу на дату одержання авансу.

На кожну дату балансу:

а) монетарні статті в іноземній валюті відображаються з використанням валютного курсу на дату балансу;

б) немонетарні статті, які відображені за історичною собівартістю і зарахування яких до балансу пов'язано з операцією в іноземній валюті, відображаються за валютним курсом на дату здійснення операції;

в) немонетарні статті за справедливою вартістю в іноземній валюті відображаються за валютним курсом на дату визначення цієї справедливої вартості.

Визначення курсових різниць за монетарними статтями в іноземній валюті проводиться на дату здійснення розрахунків та на дату балансу.

Курсові різниці від перерахунку грошових коштів в іноземній валюті та інших монетарних статей про операційну діяльність відображаються у складі інших операційних доходів (витрат).

Курсові різниці від перерахунку монетарних статей про інвестиційну і фінансову діяльність відображаються у складі інших доходів (витрат), за винятком курсових різниць, які відображаються згідно з пунктом 9 Положення (стандарту) 21.

Монетарні і немонетарні статті (крім статей власного капіталу) господарської одиниці за межами України підлягають перерахунку за валютним курсом на дату балансу.

Сума авансу (попередньої оплати) в іноземній валюті, надана іншим особам у рахунок платежів для придбання немонетарних активів (запасів, основних засобів, нематеріальних активів тощо) і отримання робіт і послуг, при включенні до вартості цих активів (робіт, послуг) перераховується у валюту звітності із застосуванням валютного курсу на дату сплати авансу.

Сума авансу (попередньої оплати) в іноземній валюті, одержана від інших осіб у рахунок платежів для поставлення готової продукції, інших активів, виконання робіт і послуг, при включенні до складу доходу звітного періоду перераховується у валюту звітності із застосуванням валютного курсу на дату одержання авансу.

Балансова вартість зазначених статей балансу надалі визначається (оцінюється) згідно з відповідними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку. Статті доходів, витрат та руху грошових коштів підлягають перерахунку за валютним курсом на дату здійснення операцій, за винятком випадків, коли фінансова звітність господарської одиниці складена у валюті країни з гіперінфляційною економікою.

Для перерахунку доходів, витрат і руху грошових коштів за кожний місяць може застосовуватися середньозважений валютний курс за відповідний місяць. Середньозважений валютний курс є результатом ділення суми добутків величин курсів Національного банку України та кількості днів їх дії у звітному місяці на кількість календарних днів у цьому місяці.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 580 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...