Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дипломної та магістерської роботи



Автор дипломної, магістерської роботи повинен отримати на неї письмовий відгук наукового керівника та рецензію від провід­ного спеціаліста даної чи іншої кафедри або практичного працівни­ка, де проводився експеримент.

Відгук наукового керівника дипломної, магістерської роботи пишеться (друкується) в довільній формі. У ньому відзначають: рівень підго­товки студента до виконання професійних функцій: сту­пінь самостійності у виконанні роботи; новизну постав­лених питань та оригінальність їх вирішення; вміння використовува­ти літературу; ступінь оволодіння методами дослідження; повноту і якість розробки теми; логічність, послідовність, аргументованість, літературну грамотність викладання матеріалу; відповідність вимо­гам державного стандарту; можливість практичного застосування дипломної, магістерської роботи або її окремих частин; і висновок про те, в якій мірі вона відповідає вимогам, що ставляться перед випускниками. Науковий керівник рекомендує роботу до захисту.

Рецензія складається (друкується) у довільній формі. Вона може висвітлювати ті ж питання, що й відгук керівника. Особлива увага в ній повинна бути звернена на: визначення актуальності про­блеми для соціально-педагогічної практики; методику дослі­дження; врахування автором вимог нормативних документів; позитивні якості та недоліки; висновки, пропозиції та рекомендації. Рецензент пропонує державній комісії оцінку роботи за чотирибальною системою: відмінно, добре, задовільно, незадові­льно; за умови її позитивного захисту.

Завершена дипломна, магістерська робота разом з письмовим відгуком керівника і рецензента подається на кафедру.

У Державну екзаменаційну комісію до захисту дипломної, магістерської роботи подаються такі документи:

1) довідка деканату факультету про виконання студентом навчального плану та оцінки з теоретичних дисциплін, практики;

2) дипломна, магістерська робота в одному примірнику;

3) відгук наукового керівника;

4) одна рецензія на роботу.

До ДЕК подаються інші матеріали, які характеризують нау­кову та практичну цінність дипломної, магістерської роботи (друковані статті з те­ми дослідження, тези наукових доповідей, акти впровадження ре­зультатів роботи в практику та ін.).

Після завершення роботи над рукописом студент готує доповідь на захист перед Державною екзаменаційною комісією.

Доповідь може мати довільну форму, але в ній доцільно ви­світлити такі важливі питання роботи:

§ обґрунтування актуальності теми дослідження;

§ проблема, об'єкт, предмет, мета, завдання та гіпотеза до­слідження;

§ якими методами здійснювалася реалізація завдань, перевірка гіпотези до­слідження;

§ що вдалося встановити, виявити, довести у відповідності до завдань дослідження;

§ елементи новизни у теоретичних положеннях та в практич­них рекомендаціях;

§ з якими труднощами довелось зіткнутися в процесі дослі­дження, які положення, гіпотези не знайшли підтвердження.

Доповідь не повинна перевищувати за часом 10-12 хвилин. У ній повинні міститися також відповіді на основні зауваження науко­вого керівника та рецензента.

Для кращого сприймання присутніми матеріалу потрібно підготувати презентацію – електронну або на великих аркушах паперу – основні визначення понять, таблиці, діаграми, графіки, висновки.

Доповідь можна читати з написаного тексту, але краще розповідати. Це дасть можливість повніше уявити, наскільки ґрунтовно дипломник, магістр опанував матеріал наукового дослідження.

Після доповіді члени ДЕК і присутні доповідачу задають питання. Запитання можуть бути пов'язані з темою випускної роботи, а можуть бути значно ширші від теми роботи, оскільки захист має своєю метою виявити не лише знання з теми дослідження, але й рівень загальної підготовки випускника з обраної спеціально­сті.

Після відповіді на всі питання голова ДЕК читає відгук про роботу, а рецензент, виділений кафедрою з числа співробітників ка­федри або з іншої установи, - рецензію (секретар кафедри за кілька днів до захисту знайомить дипломника, магістра з відгуком наукового керів­ника та рецензією). Після цих офіційних виступів можуть бути ще виступи присутніх.

На всі зауваження у відгуках та рецензіях, а також у виступах під час захисту роботи дипломник, магістр зо­бов'язаний дати вичерпні відповіді. Коли рецензент або хтось із присутніх не задоволений якоюсь відповіддю, він повинен про це сказати, а останній вдруге має з'ясувати вже більш ґрунтовно це питання.

Хід захисту фіксується в протоколі ДЕК. Оцінка виставляється на закритому засіданні ДЕК і оголошу­ється її головою після захисту для всіх дипломників або магістрів на відкритому засіданні.

Захист курсової роботи відбувається публічно перед студентською групою.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 252 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...