Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичне заняття 2. Тема 4. Загальні положення криміналістичної техніки



Тема 4. Загальні положення криміналістичної техніки.

Судова фотографія і відеозапис

Питання для усного опитування та дискусії

1. Поняття криміналістичної техніки, її система та межі застосування відповідно до методів призначення.

2. Завдання та принципи застосування криміналістичної техніки і методів у кримінальному судочинстві.

3. Класифікація засобів криміналістичної техніки.

4. Техніко-криміналістичні засоби досудового слідства (техніка слідчого).

5. Поняття, завдання, система і практичне значення судової фотографії і відеозапису в правоохоронній діяльності.

6. Процесуальне і технічне оформлення фотозйомки і відеозапису здійснених при проведенні слідчих дій.

7. Завдання і об’єкти судово-фототехнічної експертизи.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: криміналістична техніка: техніко-криміналістичні засоби і методи; принципи застосування техніко-криміналістичних засобів і методів; судова фотографія; відеозапис; зберігальна і дослідницька фотографія; види зйомки; методи зйомки.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: криміналістична техніка є одним із центральних розділів з яким неподільно пов’язане становлення і розвиток науки криміналістики.

Даний розділ криміналістики виник в результаті впровадження досягнень природничо-технічних наук у практику боротьби зі злочинністю. Техніко-криміналістичні засоби і методи використовуються при проведенні слідчих дій для вивчення та фіксації матеріальної обстановки злочину, виявлення, фіксації, вилучення і збереження доказів, їх попереднього дослідження, а також при підготовці об’єктів для експертизи. Застосування техніко-криміналістичних засобів і методів у боротьбі зі злочинністю визнається правомірним, якщо воно передбачено (або рекомендовано) законом, або не суперечить закону за своєю сутністю.

Судова фотографія (відеозапис) є галузь криміналістичної техніки, що представляє собою систему наукових положень і розроблених на їх основі фотографічних засобів, прийомів і методів, які використовуються для збору і дослідження доказів в процесі розкриття, розслідування злочинів і запобігання їм. Поділяється судова фотографія залежно від методів на зберігальну і дослідницьку.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 171 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...