Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота № 13-15



Тема: Інформаційна система «Project Expert»

Мета: розробка проекту по створенню заводу з виробництва
холодильників та пральних машин.

1. Автоматизація складання розрахункової частини бізнес-плану.

2. Структура розподіленої бази даних підприємницької діяльності.

3. Комп’ютерна підтримка прийняття рішень з вибору напрямків підприємницької діяльності.

Методичні вказівки

Project Expert - це комп'ютерна програмна система, призначена для створення і дослідження моделі підприємства та його оточення. Інструментарій системи дозволяє проводити аналіз альтернативних технічних рішень, зіставляти різні варіанти розвитку підприемства, оцінювати стійкість проектів до змін факторів внутрішнього та зовнішнього середовища. Розроблювачем Project Expert є компанія ТОВ «Про-Інвест Інформаційні Технології», яка спеціалізується на створенні аналітичних комп'ютерних програм для управління підприемствами.

Робота з системою Project Expert включає: створення нового проекту і введення вихідних даних проекту.

Для створення нового проекту в системі Project Expert служить команда Проект-Новый. Користувач вказує основні характеристики розроблювального проекту: назву, номер варіанта, дату початку, тривалість, а також розташування файлу проекту. Введення інформації про проект у системі Project Expert здійснюється за допомогою діалогових вікон, доступ до яких відкривається з вікна «Содержание». Інформація у вікні «Содержание» згрупована за 9 розділами: «Проект», «Компания», «Окружение» і т. п. Кожний розділ у свою чергу містить декілька тематичних модулів.

Розділ «Проект», модуль «Список продуктов». У даному модулі надається інформація про продукцію та послуги, випуск яких передбачений проектом: найменування, одиниці виміру та дата початку реалізації продукції. У закладці «Оборудование» описуються характеристики обладнання, яке перебуває на балансі підприємства на момент початку проекту: найменування, балансова вартість на момент придбання, термін амортизації і відсоток зносу на дату початку проекту.

Обробка введеної інформації про проект виконується за допомогою команди Результаты - Пересчет (F9). Результати моделювання діяльності підприємства відображаються у звітах, таблицях і графіках, які зібрані в розділі «Результаты». У модулі «Прибыли и убытки» розділу «Результаты» представлений звіт, який дозволяє простежити процес створення прибутку (збитків) підприємства в результаті реалізації проекту.

Набір різноманітних інструментів для дослідження ефективності розробленого проекту зібраний у розділі «Анализ проекта». Наприклад, інструментарій модуля «Анализ чувствительности» дозволяє визначити стійкість проекту стосовно коливань кон'юнктури ринку.

У лівій верхній частині діалогового вікна «Анализ чувствительности» вибираються показники, які будуть змінюватися. У правій верхній частині вікна вибирається той показник ефективності проекту, який піддається аналізу. Обробка введених даних здійснюється після натискання кнопки «Рассчитать».

Система Project Expert надає користувачам інструментарій порівняльного аналізу варіантів розробленого проекту. Організація такого виду аналізу здійснюєть­ся у відповідності з послідовністю: спочатку в системі Project Expert створюється файл з базовим варіантом проекту; цей проект позначається як варіант № 1; створений файл копіюється за допомогою команди Проект-Сохранить Как; скопійований проект позначається як варіант № 2; до даних другого варіанта проекту вносяться необхідні зміни, які відрізняють даний варіант від базового; після цього запускається програмний модуль «What-If»; у вікні програми «What-If» за допомогою команди Проект -Новый створюється новий файл, який буде містити інформацію про зіставлення варіантів проекту; за допомогою кнопки «Список проектов», розташованої на пане­лі «Содержание», відкривається діалогове вік­но, призначене для формування переліку порівнюваних варіантів; у діалоговому вікні, що відкрилося, задаються назви порівнюва­них варіантів і місця розташуван­ня їхніх файлів; діалогове вікно «Список проектов» закривається; введені дані обробляються за допомогою команди Результаты-Пересчет (F9); нарешті, проводиться порівняльний аналіз варіантів проекту за допомогою інструментарію, представленого в розділах «Результаты» і «Графики»; Project Expert пропонує на вибір користувача декілька критеріїв оцінки альтернатив; на основі проведеного аналізу приймається рішення про вибір найкращого варіанта проекту.

Крім цого, користувач системи може використовувати до 30 стандартних таблиць, які відображають стан і результати проекту, а також створю­вати власні аналітичні таблиці; за допомогою модуля «Анализ изменений» у системі ведеться моніторинг змін у проекті - відслідковується вплив змін вихідних да­них проекту на його результати; механізм «Формула» дозволяє створювати користувальницькі моделі, які відображають залежність збуту продукції та обсягів вироб­ництва від факторів зовнішнього та внутрішнього середовища підпри­ємства.

Підсумовуючи, можна відмітити що, система підтримує як процедури з розробки альтернатив, так і операції з їхнього зіставлення.

Project Expert не здійснює автоматичний вибір кращої альтерна­тиви, а пропонує на вибір користувача набір різних критеріїв оцінки альтернатив.

Система надає можливості створення та коректування користувальницьких моделей, забезпечує проведення аналізу альтернатив з ураху­ванням ризиків і невизначеностей.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 194 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...