Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нематеріальні активи



Сучасні балансові звіти – чиста брехня! У них не враховані найважливіші активи компанії. До 80% вартості компанії припадає на її нематеріальні активи, які не знаходять відображення у звітах. Вартість підприємства, виробничого обладнання, оборотних фондів і поточних активів не відображає справжньої вартості компанії.

Хіба вартість бренду Coca-Cola враховується в її балансових звітах? Тим часом ця вартість оцінюється приблизно в $ 70 млрд. Чи врахована тут вартість її споживчої бази? Мова йде про постійних споживачів, яких задовольняє якість товарів компанії. Чи оцінюється тут вартість персоналу? Адже прибутки багато в чому визначаються професіоналізмом працівників. Де тут вартість партнерів? Надійні постачальники і дистриб'ютори сприяють успіху компанії, чого не можна сказати про ненадійних партнерів. І, нарешті, де тут вартість знань та інтелектуального капіталу? Патенти, авторські права, товарні знаки і ліцензії також повинні належати до основних активів компанії.

Немає нічого дивного в тому, що між ринковою капіталізацією активів компанії та її балансовою вартістю може існувати величезний розрив. Цей розрив свідчить про цінності нематеріальних активів. Наприклад, балансова вартість America Online в 1999 році становила всього близько 3,3% від її ринкової капіталізації. Таким чином, майже 97% її вартості не були враховані в балансовому звіті.

Компанії зроблять дуже мудро, якщо вони почнуть ідентифікацію та оцінку всіх своїх ринкових активів, таких як їх бренди, взаємини зі споживачами, відносини з каналами розподілу, відносини з постачальниками, інтелектуальний капітал. Компанія повинна дотримуватися такої політики, яка сприяла б збільшенню цих активів.

Чи варто розглядати при цьому проблему володіння фізичними активами? Володіння фізичної власністю може виявитися чимось досить умовним. На ділі компанія потребує лише доступу до фізичних активів. У деяких ситуаціях компанії доводиться вдаватися до декапіталізації, що виражається у зменшенні сфер її діяльності і в скороченні оборотного капіталу. Так, Sara Lee Corporation вважає, що вигідніше володіти брендами (Champion, Coach, Hanes, Hillshire Farm і т.д.), ніж підприємствами.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 182 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...