Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Цілі фінансового менеджменту



Стратегічною метою менеджменту, в т.ч. фінансового, є зростання добробуту власників підприємств. Довгий час вважалося, що для її досягнення достатньо максимізувати прибуток і рентабельність роботи підприємства. Сьогодні власники вимагають від керівництва приросту вартості, яка їм належить.

Розрізняють бухгалтерську і ринкову вартість підприємства. Бухгалтерська вартість (БВ) дорівнює:

БВ=А-З,

де А – активи підприємства;

З – його зобов’язання.

Отже, вартість підприємства дорівнює вартісті вланих його активів.

Ринкова вартість визначаєтся на підставі незалежної оцінки, яка здійнюється у відповідності із законодавством про оцінку майна, майнових прав, або при продажі підприємства. Ринкова вартість при продажі враховує гудвіл (позитивний чи від’ємний). Гудвіл це різниця між вартістю, за якою придбані активи, і їх справедливою вартістю на дату придбання.

Приклад 1.1. Прийнято рішення продати ТОВ. Незалежні експерти визначили вартість підприємства у сумі 900 тис. грн. На аукціоні підприємство продано за: перший варіант - 980 тис. грн .; другий варіант - 810 тис. грн. Якою є ринкова вартість ТОВ і гудвіл за обома вартіантами?

  Варіанти
перший другий
Ринкова вартість ТОВ, тис. грн.    
Гудвіл, тис. грн. 980-900=+80 810-900=-90

Чим вища ринкова вартість підприємства, тим вища його інвестиційна привабливість – сигнал для інвесторів до вкладання коштів.

Внутрішнім джерелом зростання вартості підприємства є тезаврований (накопичений, капіталізований) прибуток, обсяг якого визначається в процесі розподілу останнього. Порядок розподілу прибутку представлений на рис. 1.1.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 180 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...