Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Наукові основи організації діяльності по керуванню впливу на навколишнє середовище



Збільшення масштабів забруднення навколишнього середовища викликає необхідність розробки швидких і ефективних способів захисту від забруднення, а також методів попередження шкідливого впливу забруднювачів.

Очевидно, що для обмеження впливу на навколишнє середовище і раціонального використання природних ресурсів необходимо знання наукових основ сутності законів географічного розвитку Землі, процесів упровадження техніки в лісові ландшафти, технологічних факторів, що впливають на природу землі(від верхніх шарів атмосфери до багатометрових глибин океану і земних надр) і ін.

Тому розроблювальні в усім світі заходи щодо охорони навколишнього середовища базуються на:

- законах розподілу і перерозподілу речовини та енергії;

- балансі речовини і трансформованих властивостей океанів і континентів;

- балансі між природоутворюючими сферами: атмосферою, гідросферою, літосферою, біосферою;

- законах розвитку і взаємодії природи і суспільства;

- використанні моделей від побудови і трансформації ЗР, що дозволяють зв'язати кількість ЗР, що надходять у навколишнє середовище, з концентрацією екотоксикантів у природі.

В основі організації діяльності по охороні навколишнього середовища від забруднень лежать науково обґрунтовані нормативи якості навколишнього середовища: ГДК,ОДР, ОБР, ЛК та ін., а також нормативи призначені для регламентування антропогенного навантаження на природу: ГДВ, ГДС і ін.

Розробка перерахованих критеріїв і нормативів заснована на фізико-хімічних властивостях ЗР, а також на наукових дослідженнях з фізико- хімічного і токсикологічного впливів забруднювачів на здоров'я людини й об'єктів навколишнього середовища.

Для оцінки ефективності природоохоронних заходів, для прогнозування можливої дії ЗР на біосферу в майбутньому використовуються наукові досягнення в області фізико-хімічних, термодинамічних, математичних і ін. наук, що описують характер поширення, поводження і взаємодію ЗР.

Зовсім очевидно, що справа охорони навколишнього середовища вимагає об'єднання зусиль учених, що працюють у різних областях сучасної науки.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 177 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...