Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розрахункові методи визначення припустимих концентрацій забруднюючих речовин у виробничих стічних водах, що скидаються в системи каналізації населених пунктів



Розрахунок припустимих концентрацій ЗР, що містяться в виробничих СВ і видаляються на очисних спорудах населеного пункту, виробляється в такий спосіб:

А) визначається припустима концентрація ЗР в очищених міських СВ:

(1.14)

де CN – ГДК ЗР у контрольному (розрахунковому) створі водного об'єкта відповідного виду використання, мг/дм3;

Сф – фактична концентрація тієї або іншої речовини у воді водного об'єкта до скидання в нього СВ даних очисних споруд, приймається за даними Держкомгідромета, матеріалів органів по регулюванню використання й охороні вод системи Мінводгоспу або шляхом прямих вимірів на водному об'єкті, мг/дм3;

n – кратність змішання очищених СВ із водою водного об'єкта в розрахунковому створі, приймається за даними Держкомгідромета або визначається розрахунками відповідно до Методичних указівок по застосуванню Правил охорони поверхневих вод від забруднень СВ.

При Сф > СN перший член правої частини залежності (1.14) у розрахунок не приймається і ССТ = СN.

Б) визначається припустима концентрація ЗР у суміші виробничих і побутових СВ, що надходять на очисні споруди населеного пункту - СГСВ:

(1.15)

де А – ефективність видалення ЗР на очисних спорудах населеного пункту, %; приймається за даними роботи діючих очисних споруд або за даними таблиці *** додатка.

Якщо в результаті розрахунку виявляється, що Сг.с.в. > Сб.о.о., то варто перерахувати Сст із формули (1.15), прийнявши, що Сг.с.в. = Сб.о.о.

При узгодженні з органами по регулюванню використання й охороні вод слід особливо зазначити проведений розрахунок і установлену свідомо нижче припустимої з розрахунку по ГДК величину Сст.

В) розраховується величина припустимої концентрації кожної ЗР, що міститься в сумарній витраті виробничих СВ - СПСВ:

(1.16)

де Спобут. _ вміст ЗР в побутових СВ, мг/дм3;

Q _ витрата міських СВ, що містять дану ЗР, м3/доб,

q - витрата виробничих СВ, м3/доб.

Спобут. визначається в кожнім конкретному випадку на підставі аналізу тільки побутової СВ (або за даними, приведеним нижче), при відсутності даних приймається Спобут. = 0.

г) розрахунки припустимих концентрацій відомих речовин і БСК виконуються при проектуванні очисних споруд населених пунктів. Розрахунок припустимої концентрації розчинених солей виробляється, виходячи з того, що їхній вміст у процесі біологічного очищення СВ практично не змінюється, а сумарна ГДК у воді водних об'єктів _ 1000 мг/дм3 (за сухим залишком, відповідно до правил охорони поверхневих вод від забруднення СВ):

Забруднююча речовина Можлива концентрація в побутових СВ
Алюміній 0,5
Азот амонійний 18 – 20
Залізо 1 – 2
Жири 30 – 60
Мідь 0,01 – 0,03
СПАР (аніонні) 3 – 8
Сульфати 80 – 100
Хлориди 40 – 60*
Цинк 0,02 – 0,3

* Виходячи зі складу водопровідної води.

Д) вміст біогенних елементів на кожні 100 мг/дм3, БСКповн міських СВ не повинно бути менш 5 мг/дм3 азоту N і 1 мг/дм3 фосфору P.

Е) при надходженні в системи каналізації населених пунктів виробничих СВ, що містять кілька ЗР з однаковим лімітуючим показником шкідливості, сума відношень концентрацій СX, СY…,CK кожної з речовин до відповідної припустимої їхньої концентрації у виробничих СВ , , CKПСВ не повинна перевищувати 1:

. (1.17)

Визначення величини СX, CY,…,CK може бути зроблено двома шляхами: припустима концентрація речовин у виробничих СВ зменшується в стільки разів, скільки речовин скидається; величина зменшення СПСВ розподіляється виходячи з реальних умов, обумовлених можливостями підприємств.

При скиданні стічних вод у водні об'єкти господарсько-побутового і культурно-побутового водокористування враховується сумарна присутність по одному ЛПШ, тільки речовин I-II класу гігієнічної небезпеки.

Є) припустиме скидання забруднюючих речовин від конкретного промислового підприємства в систему каналізації населеного пункту визначається по формулі:

. (1.18)

де qn - витрата виробничих стічних вод даного підприємства, м3/год.

У випадку введення промисловим підприємством оборотного водопостачання, що обумовило зменшення витрати виробничих СВ, що скидаються в каналізацію населеного пункту, допускається збільшення концентрації ЗР у межах припустимого скидання, установленого даному підприємству.

Питання приєднання невеликих підприємств (з витратою виробничих стічних вод не більш 100 м3/доб) у пристрої локальних очисних споруд для очищення СВ декількох підприємств узгоджується з водопровідно-каналізаційним підприємством у кожнім окремому випадку в залежності від місцевих умов.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 427 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...