Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теоретичні відомості. У природних умовах хімічний склад вод регулюється природними процесами



ВСТУП

У природних умовах хімічний склад вод регулюється природними процесами. Підтримується рівновага між надходженням хімічних речовин у воду і виведенням із неї. Однак антропогенний фактор обумовлює влучення в гідросферу величезної кількості стічних вод, що містять відходи промисловості і сільськогосподарського виробництва, комунально-побутові стоки, що в кінцевому рахунку погіршує якість води.

Якість води – це характеристика складу і властивостей води, що визначає її придатність для конкретних видів водокористування. Якість води оцінюється комплексом різноманітних показників. Основними показниками якості води є кольоровість, запах і смак, твердість і лужність, вміст заліза, марганцю і деяких інших елементів.

Водні об'єкти вважаються забрудненими, якщо склад або стан їхніх вод змінені в результаті діяльності людини до такого ступеня, що вони стали непридатними для цілей, яким вони служили до початку їхнього використання людиною. Речовиною, що забруднює воду, є кожна, що викликає порушення норм якості води.

Під засміченням поверхневих природних вод варто розуміти надходження у водні об'єкти нерозчинних предметів, наприклад, деревини, металобрухту, шлаку, будівельного сміття й ін.

У минулому забруднених стічних вод було порівняно мало, вони мали переважно комунально-побутове походження. Такі води багаторазово розбавлялися великою кількістю чистої води рік, а процеси самоочищення звільняли води від забруднюючих речовин.

В даний час положення змінилося. Індустріалізація країн, збільшення кількості населених пунктів, інтенсифікація і хімізація сільського господарства привели до різкого збільшення водоспоживання і скидання стічних вод. Кількість стічних вод збільшилося в багато разів, склад забруднюючих речовин теж змінився.

Домішки, що надходять у водні об'єкти, можна розділити на мінеральні, органічн і біологічні.

До мінеральних забруднюючих речовин відносяться глина, пісок, різні золи і шлаки, розчини й емульсії солей, кислот, лугів і мінеральних олій, радіоактивні й інші неорганічні з'єднання.

Органічні забруднюючі речовини – це різноманітні речовини рослинного і тваринного походження, а також численні відходи у виді смол, фенолів, барвників, спиртів, альдегідів, сірко- і хлорвмісних органічних сполук і т.д.

Біологічні забруднюючі речовини відіграють особливу роль у житті водойм. З побутовими стічними водами і стоками деяких виробництв у водойми і водотоки попадають хвороботворні бактерії і віруси.

У ХХ різко зросла кількість відходів антропогенного характеру, що привело до масового інтенсивного забруднення рік, морів і океанів. Щорічно річковий стік виносить у Світовий океан 2,3 млн. т свинцю, 1,6 млн. т марганцю, 6,5 млн. т фосфору, 230 млн. т заліза. У ріки скидають сірчану кислоту і її солі, феноли, пестициди, СПАР, отруєхімікати, радіоактивні відходи. Якість природних вод у багатьох районах Землі погіршилося настільки, що їх використовувати для водопостачання неможливо.

Метою курсової роботи є вдосконалення теоретичних знань та придбання практичних навичок щодо вирішення прикладних питань охорони гідроекосистем від антропогенного забруднення.

Згідно регламента оцінки впливу на гідросферу в курсовій роботі розглядається наступне.

1. Умови випуску виробничих стічних вод у водний об¢єкт

2. Розрахункові методи визначення умов випуску стічних вод у водойми та прогнозування іх санітарного стану

3. Визначення необхідного ступеня очищення виробничих стічних вод

4. Розрахунок допустимих концентрацій забруднюючих речовин в виробничих стічних водах, що скидаються в системи каналізації населених пунктів

5. Основні заходи щодо охорони гідросфери

Курсова робота виконується на форматі А4 згідно зразка, який наведено в методичних вказівках. Номер варіанта відповідає номеру студента в списках групи, вихідні дані для розрахунку наведено в табл. 2.1 та 2.2.

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 164 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...